Forside > > Sygdomme > Medfødt aortastenose
Medfødt hjertesygdom
Medfødt aortastenose
Aortastenose (forsnævring af aortaklappen) kan hos nyfødte være en livstruende tilstand, men viser sig ofte først i en senere alder.

Ved aortastenose kan du være fri for symptomer i mange år, da den ofte er mere udtalt, jo ældre du bliver. Hvis du kender symptomerne og får den rigtige behandling, er der gode muligheder for et langt og godt liv.

 

Årsager

Som regel er der ikke én bestemt årsag til og i mange tilfælde ingen forklaring på, at et barn fødes med en hjertefejl. Årsager kan være arvelighed, sygdom i kromosomerne, infektioner under graviditeten med flere.

 

Symptomer

Symptomer på aortastenose ses kun ved svære tilfælde. Du kan ved fysisk aktivitet opleve:

  • Træthed og stakåndethed
  • Smerte i brystet
  • Besvimelse (sjældent)
  • Hjerterytmeforstyrrelser

Aortastenose bliver ofte mere udtalt med alderen. Derfor kan du, hvis du har været fri for symptomer i mange år, med alderen mærke til sygdommen.

Hos nyfødte med svær forsnævring kan det være svært at tilføre blod til kroppen, hvis ikke fosterblodåren forbliver åben. Begynder den at lukke sig efter fødslen, kan der komme symptomer på:

  • Hjertesvigt
  • Kredsløbssvigt

Bliver barnet ikke behandlet, kan det udvikle sig til en livstruende tilstand.

 

Undersøgelser

Aortastenose giver ofte en mislyd i hjertet. Du får lavet et elektrokardiogram (EKG), som kan vise tegn på, om væggen i venstre hjertekammer er tykkere end normalt.

Du får stillet en endelig diagnose ved hjælp af en ultralydsscanning af hjertet. Den kan afsløre type og sværhedsgrad af din sygdom.

Behandling

Hvis du har en forsnævret aortaklap, er der gode muligheder for behandling med medicin, ballonudvidelse eller operation.

Medicin

Nyfødte med svær forsnævring behandles med prostaglandin, indtil ballonudvidelse eller operation er mulig. 

Hvis barnet har det godt, bliver det først opereret, når det bliver ældre, eller hvis det får symptomer på svær belastning eller forsnævring.

Ballonudvidelse

I de fleste tilfælde kan forsnævringen af aortaklappen mindskes med en ballonudvidelse, hvor et tyndt plastikkateter med ballon bliver ført fra en blodåre i lysken op gennem forsnævringen. Ballonen bliver fyldt med vand, så den forsnævrede klap udvides, og forsnævringen mindskes. Herefter suges vandet ud igen, og ballonen fjernes. 

Operation

I andre tilfælde kan sammenvoksningerne af klapperne klippes fra hinanden ved operation.

Sidder forsnævringen neden for klappen, kan det være nok at fjerne en del af det forsnævrede væv, mens man andre gange må udføre en Konno-operation.

I sjældne tilfælde kan det være nødvendigt at lave en Ross-operation.

Alle operationer udføres gennem brystbenet ved hjælp af en hjerte-lunge-maskine.

Ordforklaringer

Få en oversigt over betegnelser, som ofte bliver brugt som lægefaglige udtryk eller forkortelser.

  • Aortastenose kaldes også for forsnævring af aortaklappen.
  • Elektrokardiogram forkortes EKG.
  • Ultralydsscanning af hjertet kaldes også for ekkokardiografi.
  • Ballonudvidelse forkortes PCI.