Forside > Sygdomme > Myocarditis
Hjertesygdom
Myocarditis
Myocarditis er en betændelse i hjertemusklen, der i svære tilfælde kan forårsage hjertesvigt.

Der kan være mange årsager til betændelse i hjertets muskel, men den mest hyppige er en infektion med virus. Der er gode muligheder for behandling, hvis du lider af myocarditis.

Årsager

Der er forskellige faktorer, der kan være skyld i betændelse i hjertemusklen. Den mest hyppige årsag i Danmark er virusinfektioner.

Symptomer

I meget svære tilfælde af myocarditis kan hjertemusklen ikke pumpe normalt. Det medfører hjertesvigt og hjerterytmeforstyrrelser.

Du kan opleve:

 • Åndenød
 • Træthed
 • Hævede ben
 • Brystsmerter (især ved tilfælde af pericarditis)

Hvis du har betændelse i hjertemusklen, har du også risiko for på samme tid at få betændelse i hjertesækken, som også betegnes som pericarditis.

Undersøgelser

Hvis der er mistanke om, at du har betændelse i hjertet, vil lægen først tage en blodprøve for at måle, om mængden af stoffet troponin er for højt. Det kan dog være svært at afgøre, om det forhøjede indhold skyldes betændelse eller en blodprop i hjertet. I begge tilfælde er der et for højt indhold af troponin i blodet.

Du vil også få lavet et hjertekardiogram (EKG) og en ultralydsscanning af hjertet. Scanningen viser, om du har hjertesvigt, og om pumpekraften i hjertet er dårlig.

Ved alle undersøgelser kan der være tegn på en blodprop i hjertet og betændelse i hjertet. I nogle tilfælde kan du blive tilbudt en undersøgelse af hjertes kranspulsårer for at afgøre, om der er tale om en blodprop i hjertet.

Behandling

Hvis du ikke oplever symptomer, er behandling ikke nødvendig. Hvis du har hjertesvigt, vil hjertets pumpefunktion i de fleste tilfælde blive normal efter et par måneder. I få tilfælde kan du udvikle kronisk hjertesvigt. Omkring ti procent med myocarditis er dødeligt syge og har brug for intensiv behandling på et hospital.  

Livet efter myocarditis

Det er sundt for dig at være fysisk aktiv som en del af livet efter en hjerte-kar-sygdom, ligesom sunde kostvaner er en vigtig del af dit liv med hjertesygdommen.

Motion

Motion er vigtigt i behandlingen af næsten alle hjerte-kar-sygdomme. Når dit hjerte er veltrænet, har det lettere ved at klare belastninger. Præcis som andre muskler i din krop. Er du i form, er mange ting lettere i hverdagen. Og det giver dig livskvalitet og velvære.

Kost

Spis sund mad som hjertepatient for at forbedre dit sygdomsforløb. Sund og varieret mad kan være med til at sænke et for højt blodtryk og et forhøjet kolesteroltal.
Sund mad kan have en positiv effekt hos patienter der skal passe på overvægt eller hjælpe ved et ikke planlagt vægttab pga. fx sygdom. Sund mad for hjertet kan samtidig give mere energi og overskud.

Rygning

Hvis du ryger, har det en alvorlig effekt på hjertet, og det er derfor vigtigt, at du er røgfri og undgår passiv rygning, når du har en hjerte-kar-sygdom.

Ordforklaringer

Her en oversigt over betegnelser, som ofte bliver brugt som lægefaglige udtryk eller forkortelser.

 • Myocarditis/myokarditis kaldes også for betændelse i hjertet.
 • Hjertemusklen kaldes også for myokardiet.
 • Hjertesvigt kaldes også for hjerteinsufficiens.
 • Betændelse i hjertesækken kaldes også for pericarditis.
 • Blodprop i hjertet kaldes også for akut myokardieinfarkt forkortet AMI.
 • Hjertekardiogram forkortes EKG.
 • Ultralydsscanning af hjertet kaldes også for ekkokardiografi.
 • Røntgenundersøgelse af hjertets kranspulsårer forkortes KAG.

Hjertet kalder på dig

1 ud af 5 dør af hjertesygdom. Derfor kalder hjertet på din støtte, så flere kan overleve. Din støtte sikrer midler til hjerteforskning og nye behandlingsformer.

Støt i dag og red liv

Untitled(Påkrævet)