Forside > > Sygdomme > Afbrudt hovedpulsårebue 
Medfødt hjertesygdom
Afbrudt hovedpulsårebue 
En afbrudt hovedpulsårebue (aortabue) kræver hurtig behandling for at redde barnets liv.

Ved en afbrudt hovedpulsårebue er blodets kredsløb afhængig af fosterblodåren. Det er vigtigt at holde denne åben efter fødslen for at undgå en livstruende tilstand. Med den rette behandling er der gode udsigter til, at barnet kan leve et normalt liv.

Årsager

Som regel er der ikke én bestemt årsag til og i mange tilfælde ingen forklaring på, at et barn fødes med en hjertefejl. Årsager kan være arvelighed, sygdom i kromosomerne, infektioner under graviditeten med flere.

Symptomer

Hvis barnet har en afbrudt hovedpulsårebue, kan blodkredsløbet kun opretholdes, så længe fosterblodåren er åben og kan føre blod ud i kroppen. Når fosterblodåren i dagene efter fødslen begynder at lukke sig, vil de fleste børn udvikle svær hjertesvigt med symptomer som:

  • Bleghed
  • Dårlig blodcirkulation
  • Blåfarvning
  • Stakåndethed

Hjertesvigt er en livstruende tilstand, som kræver akut behandling.

Undersøgelser

Barnet får som regel stillet en diagnose ved hjælp af en ultralydsscanning af hjertet – enten som foster eller efter barnet er født.

Behandling

Behandlingen kan både bestå af medicin og operation.

Medicin

Hvis diagnosen ikke er blevet stillet ved fosterstadiet, vil den nyfødte ofte være meget dårlig, når diagnosen bliver stillet. Barnets tilstand bliver stabiliseret ved at holde fosterblodåren åben med prostaglandin. Andre typer af medicin er ofte nødvendige. Mange børn bliver bedøvet og lagt i respirator.
Hvis diagnosen er blevet stillet ved fosterstadiet, bliver prostaglandin startet op lige efter barnet er født. Dermed er risikoen for, at den nyfødte bliver dårlig, noget mindre.

Operation

Når barnets tilstand er stabiliseret, bliver der lavet en operation gennem brystbenet via en hjerte-lunge-maskine. Fosterblodåren bliver fjernet, og den nederste del af hovedpulsåren bliver trukket op og bundet sammen med den øverste del.
Under operationen er det muligt at rette øvrige hjertemisdannelser, hvis det er nødvendigt.

Ordforklaringer

Få en oversigt over betegnelser, som ofte bliver brugt som lægefaglige udtryk eller forkortelser. 

  • Hovedpulsårebue kaldes også for aortabue.
  • Fosterblodåren kaldes også for ductus arteriosus.
  • Hjertesvigt kaldes også for hjerteinsufficiens.
  • Blåfarvning kaldes også for cyanose.
  • En ultralydsscanning af hjertet kaldes også for ekkokardiografi.
  • En ultralydsscanning på fosterstadiet kaldes også for foster-ekkokardiografi.

Hjertet kalder på dig

1 ud af 5 dør af hjertesygdom. Derfor kalder hjertet på din støtte, så flere kan overleve. Din støtte sikrer midler til hjerteforskning og nye behandlingsformer.

Støt i dag og red liv

Untitled(Påkrævet)