Forside > Sygdomme > Arytmogen højre ventrikel kardiomyopati
Hjertesygdom
Arytmogen højre ventrikel kardiomyopati
Arytmogen højre ventrikel kardiomyopati er en sygdom, som kommer fra højre hjertekammer, og som giver rytmeforstyrrelser.

Arytmogen højre ventrikel kardiomyopati er en sjælden genetisk og arvelig sygdom, som påvirker højre hjertekammer og kan give livstruende rytmeforstyrrelser.

Ved arytmogen højre ventrikel kardiomyopati er muskelfibrene i højre og nogle gange også venstre hjertemuskel delvist erstattet af fedt og bindevæv. Det øger risikoen for rytmeforstyrrelser i hjertet, som kan føre til hjertestop. Der er gode muligheder for behandling.

Årsager

Årsagen til arytmogen højre ventrikel kardiomyopati er i langt de fleste tilfælde arvelighed.

Symptomer

Det første symptom er ofte besvimelse på grund af rytmeforstyrrelser i hjertet, hvilket typisk sker uden varsel. I få tilfælde kan du få hjertesvigt. I værste fald kan rytmeforstyrrelser føre til pludselig død.

Undersøgelser

Et elektrokardiogram (EKG) kan give mistanke om, at du har arytmogen højre ventrikel kardiomyopati. Er der mistanke, vil din diagnose blive stillet ved en række undersøgelser såsom:

 • Ultralydsscanning af hjertet 
 • Holter-monitorering
 • MR-scanning 
 • Elektrofysiologisk undersøgelse
 • Vævsprøve af hjertet

De mange undersøgelser beror på, at diagnosen er en syndromdiagnose. Her skal du opfylde en række kriterier for at få stillet den endelige diagnose.

Da din sygdom er arvelig, vil din nære familie også få tilbud om at blive undersøgt.

Behandling

Arytmogen højre ventrikel kardiomyopati kan ikke kureres. Din behandling vil derfor som regel være en kombination af medicin, der forebygger rytmeforstyrrelser fra hjertekamrene, og indsættelse af en ICD-enhed, der kan stoppe forstyrrelserne, hvis de opstår.

Livet efter arytmogen højre ventrikel kardiomyopati

Det er sundt for dig at være fysisk aktiv som en del af livet efter en hjertekarsygdom, ligesom sunde kostvaner er en vigtig del af dit liv med hjertesygdommen.

Motion

Motion er vigtigt i behandlingen af næsten alle hjerte-kar-sygdomme. Når dit hjerte er veltrænet, har det lettere ved at klare belastninger. Præcis som andre muskler i din krop. Er du i form, er mange ting lettere i hverdagen. Og det giver dig livskvalitet og velvære. 

Kost 

Spis sund mad som hjertepatient for at forbedre dit sygdomsforløb. Sund og varieret mad kan være med til at sænke et for højt blodtryk og et forhøjet kolesteroltal. Vi har derfor samlet en masse gode råd om sund kost til dig her på hjerteforeningen.dk.

Rygning

Hvis du ryger, at har det en alvorlig effekt på hjertet, og det er derfor vigtigt, at du er røgfri og undgår passiv rygning, når du har en hjerte-kar-sygdom.

Ordforklaringer

Her en oversigt over betegnelser, som ofte bliver brugt som lægefaglige udtryk eller forkortelser.

 • Arytmogen højre ventrikel kardiomyopati kaldes også sygdom i højre hjertemuskel, der giver rytmeforstyrrelser.
 • Arytmogen betyder, at sygdommen øger risikoen for rytmeforstyrrelser.
 • Kardiomyopati kaldes også for sygdom i hjertemusklen.
 • Hjertesvigt kaldes også for hjerteinsufficiens.
 • Elektrokardiogram kaldes også hjertekardiogram og forkortes EKG.
 • Ultralydsscanning af hjertet kaldes også for ekkokardiografi.
 • Holter-monitorering er en overvågning af hjerterytmen.
 • ICD står for ”implantable cardioverter defibrilator”.
 • En ICD-enhed er en pacemaker, der kan give hjertet stød på samme måde som en hjertestarter ved farlige rytmeforstyrrelser.

Hjertet kalder på dig

1 ud af 5 dør af hjertesygdom. Derfor kalder hjertet på din støtte, så flere kan overleve. Din støtte sikrer midler til hjerteforskning og nye behandlingsformer.

Støt i dag og red liv

Untitled(Påkrævet)