Forside > Sygdomme > Ekstrasystoler (ekstra hjerteslag)
Hjertesygdom
Ekstrasystoler (ekstra hjerteslag)
Det er helt normalt, at hjertet slår ekstraslag – også kaldet ekstrasystoler.

Ekstra hjerteslag er noget, som de fleste mennesker har oplevet. Der kan være flere årsager til ekstraslag, og ofte kræver det ingen behandling. Føler du stort ubehag i forbindelse ekstraslag, er der gode muligheder for behandling.

 

Årsager

Ekstra hjerteslag opstår, fordi en eller flere muskelceller starter en elektrisk impuls, der får hjertet til at slå ekstraslag. Ekstraslag kan dog være tegn på en hjertesygdom, men det kan også blot skyldes:

  • Stress
  • Mangel på søvn
  • Indtag af koffein eller alkohol
  • Alderdom

 

Symptomer

De fleste mennesker har oplevet, at hjertet slår et ekstra slag, der kan ledsages af en kort pause. Ofte bliver oplevelsen beskrevet som en fornemmelse af, at hjertet springer et slag over. Som regel er få ekstraslag helt ufarlige. Kontakt din læge, hvis du har mange ekstraslag, eller hvis du har stort ubehag i forbindelse med dem.  

Undersøgelser

Hvis du er mistænkt for at have rytmeforstyrrelser i hjertet, vil du få lavet et elektrokardiogram (EKG) for at undersøge din hjerterytme og hjertets elektriske impulser.

Hvis du kun oplever ekstra hjerteslag engang imellem, er det muligt at måle din hjerterytme over flere dage ved hjælp af en Holter-monitor, der sættes på brystet og registrerer alle hjerteslag i op til tre døgn.

Hvis du har sjældne anfald en gang om ugen eller mindre, er det muligt at overvåge dit hjerte med en række apparater (R-test og event recorder), der kun optager, når der er forstyrrelser i hjerterytmen, eller du føler ubehag.

Hvis du har meget sjældne anfald, kan du få opereret en lille overvågningsenhed (Reveal) ind under huden ved siden af brystbenet. Den optager kun, når der er forstyrrelser i hjerterytmen.

 

Behandling

I de fleste tilfælde kræver ekstra hjerteslag ikke nogen behandling.

Hvis du har mange symptomer eller føler stort ubehag, kan du blive behandlet med betablokker og calciumantagonister. De mindsker tendensen til, at hjertemusklernes celler laver elektriske impulser. Læs mere om medicin på min.medicin.dk

Du kan selv gøre følgende for at undgå ekstra hjerteslag:

  • Undgå stress
  • Få din søvn
  • Begræns indtag af koffein og alkohol
  • Få undersøgt dit stofskifte

Livet med ekstrasystoler

Motion

Motion er vigtigt i behandlingen af næsten alle hjerte-kar-sygdomme. Når dit hjerte er veltrænet, har det lettere ved at klare belastninger. Præcis som andre muskler i din krop. Er du i form, er mange ting lettere i hverdagen. Og det giver dig livskvalitet og velvære.

 

Kost

Spis sund mad som hjertepatient for at forbedre dit sygdomsforløb. Sund og varieret mad kan være med til at sænke et for højt blodtryk og et forhøjet kolesteroltal.
Sund mad kan have en positiv effekt hos patienter der skal passe på overvægt eller hjælpe ved et ikke planlagt vægttab pga. fx sygdom. Sund mad for hjertet kan samtidig give mere energi og overskud.

Rygning

Hvis du ryger, har det en alvorlig effekt på hjertet, og det er derfor vigtigt, at du er røgfri og undgår passiv rygning, når du har en hjerte-kar-sygdom.

 

Ordforklaringer

Her en oversigt over betegnelser, som ofte bliver brugt som lægefaglige udtryk eller forkortelser.

  • Ekstrasystoler kaldes også ekstra hjerteslag.
  • Elektrokardiogram forkortes EKG.
 

Hjertet kalder på dig

1 ud af 5 dør af hjertesygdom. Derfor kalder hjertet på din støtte, så flere kan overleve. Din støtte sikrer midler til hjerteforskning og nye behandlingsformer.

Støt i dag og red liv

Untitled(Påkrævet)