Forside > > Sygdomme > Generelt om medfødte hjertefejl
Medfødt hjertesygdom
Generelt om medfødte hjertefejl
En medfødt hjertefejl opstår, når hjertet eller blodkar nær hjertet ikke er udviklet normalt under graviditeten.

Hjertefejl og sygdomme i kredsløbet hører til de mest almindelige medfødte misdannelser. Tilstanden optræder lige hyppigt verden over, hvor otte ud af tusind børn fødes med en hjertefejl. I Danmark bliver der hvert år født cirka 500 børn med hjertefejl.

Årsager til hjertefejl

I de fleste tilfælde kan det ikke forklares, hvorfor et barn har en medfødt hjertefejl.

En mulig årsag er en virusinfektion hos moren under graviditeten som ”røde hunde”, der kan have indflydelse på dit barns hjerte eller være skyld i andre misdannelser.

Andre årsager til en medfødt hjertefejl kan være arv og Downs Syndrom. Medicin, alkohol og andre stimulanser indtaget under graviditet kan også øge risiko for medfødt hjertefejl.

Typer af hjertefejl

Der er mange typer af hjertefejl, og børn med den samme type kan udvikle sig meget forskelligt. Nogle bliver blå i huden og ser meget syge ud, da deres blod ikke får tilført nok ilt. Andre ser helt almindelige ud, hvilket gør det svært for omverden at se, at de har et handicap.

De fleste hjertefejl påvirker kroppen på én ud af to måder. Enten kan blodet ikke strømme til eller fra hjertet eller de nærtliggende kar. Eller også strømmer blodet uregelmæssigt igennem hjertet.

Nogle af de mest sjældne fejl er dem, hvor barnet kun har ét hjertekammer, eller hvor pulsåren i lungen samt hovedpulsåren går ud fra samme hjertekammer. En anden sjælden fejl er, at højre og venstre halvdel af hjertet ikke er færdigudviklet.

Udsigter for fremtiden

Det er ikke alle hjertefejl, der er alvorlige. Mange typer af små fejl spiller ikke nogen rolle for barnets helbred. Andre fejl er dog så alvorlige, at dit barn kan dø kort tid efter fødslen. Nogle børn har behov for at blive opereret i løbet af barndommen for at mindske risikoen for følgesygdomme og symptomer.

Der er sket store fremskridt i behandling af medfødte hjertefejl i løbet af de seneste 10-15 år. Derfor kan mange børn i dag se frem til et liv, der er normalt eller kun ganske lidt præget af sygdom.

 

Ordforklaringer

Disse ord bliver ofte brugt som lægefaglige udtryk eller forkortelser.

  • Røde hunde kaldes også for rubella.
  • Lungepulsåren kaldes også for pulmonalarterien.
  • Hovedpulsåren kaldes også for aorta.
  • Hjertefejlen, hvor højre og venstre hjertekammer ikke er færdigdannet, kaldes også for hypoplastisk hjerte.