Forside > Sygdomme > Blodprop i armen
Hjertesygdom
Blodprop i armen
En blodprop i armen kan enten forekomme i kroppens arterie eller vene og er relativt sjældne.

Blodprop (generelt)

En blodprop er en blodklump, som har ændret sig fra at være flydende til at være i en geleagtigt eller halvfast tilstand. Blodpropdannelse er en vigtig proces i kroppen og sørger for at lukke sår, så blødning forhindres. Der findes også processer i kroppen, der opløser blodpropper, så de ikke kommer til at lukke kar af og blokere for blodets gennemstrømning. Når en blodprop dannes i et blodkar, er det ikke altid, at den opløses af sig selv. Som regel er det fordi, blodproppen dannes hurtigere end den opløses.

Blodprop i armens vener

En blodprop i armens overfladiske vener giver lokale symptomer, hvor venen hæver sig, bliver hård, øm, varm og der forekommer en lokal betændelsesreaktion omkring venen. Tilstanden er godartet og kan behandles med en creme, med mindre blodproppen vandrer til de dybe vener.

En blodprop i armens dybe vener giver oftest symptomer som smerte, hævelse og varme. Her er det nødvendigt at søge lægehjælp hurtigt, så man kan få blodfortyndende behandling, der skal forebygge risikoen for, at proppen river sig løs og i stedet sætter sig i lungerne. Det forekommer hos 1-2 per 100.000 personer, og især blandt yngre.

Andre faktorer, der øger risikoen for blodprop i armen er:

 • Kræft
 • Indsættelse af pacemaker
 • Hård, længerevarende fysisk aktivitet
 • Genetisk tilstand, der øger risikoen for blodpropdannelse i kroppen

Diagnosen af blodprop i armen kan stilles ved hjælp af undersøgelse af lægen, blodprøver samt ultralyd af armen eller ved hjælp af CT-scanning med kontraststof.

Da blodprop i armen er sjælden, vil man muligvis få tilbudt en screening for genetiske tilstande, der øger risiko for blodpropdannelse, med mindre der foreligger en oplagt årsag.

Blodprop i armens arterier

Når man får en blodprop i arterien, opleves typisk først stærke smerter efterfulgt af nedsat bevægelighed og følelse i armen samtidigt med, at armen bliver kold og bleg (senere blålig). Har man en blodprop, der afbryder blodforsyningen til armen, kan man få varige skader, hvis ikke blodproppen behandles inden for 6 timer efter optræden af blodproppen. Hvis du oplever symptomerne, er det derfor vigtigt at du søger lægehjælp hurtigst muligt.

Lægen vil undersøge dig, og hvis der findes en blodprop i armen, skal den behandles. Der er generelt to typer af behandling. Den ene type er medicinsk behandling, hvor man får blodfortyndende medicin. Dette kan lade sig gøre, hvis tilstanden vurderes som værende ikke-akut truende. Den anden type af behandling er kirurgi, hvor man opererer armen for at genoprette kredsløbet af armen. Operation er som ofte førstevalg, hvis der er risiko for varige mén af armen.

Blodpropper i armenes eller benenes arterier er dog relativt sjældne og forekommer hos 1-2 personer per 100.000, hvoraf omkring 0-20 % af tilfældene forekommer i armene.

Risikofaktorer for blodprop i armens arterier de samme faktorer, der er relateret til åreforkalkning og er blandt andet:

 • Rygning
 • Overvægt
 • Stillesiddende livsstil
 • Forhøjet kolesteroltal
 • Sukkersyge
 • Folk med åreforkalkningsrelateret sygdom (fx blodprop i hjertet)
 • Forkammerflimren
 • Forhøjet blodtryk
 • Kræft

Hjertet kalder på dig

1 ud af 5 dør af hjertesygdom. Derfor kalder hjertet på din støtte, så flere kan overleve. Din støtte sikrer midler til hjerteforskning og nye behandlingsformer.

Støt i dag og red liv

Untitled(Påkrævet)