Forside > > Sygdomme > Ventrikel-septum-defekt (VSD)
Medfødt hjertesygdom
Ventrikel-septum-defekt (VSD)
Ventrikelseptumdefekt (hul i skillevæggen mellem hjertekamrene) forkortes VSD, og er den mest almindelige af alle hjertefejl.

En VSD er hos de fleste børn den eneste fejl i hjertet. Dog kan der være flere fejl i både hjertet og de store pulsårer. Hullet kan være stort eller småt, og med den rette behandling kan barnet leve et sundt og normalt liv.

Årsager

Som regel er der ikke én bestemt årsag til og i mange tilfælde ingen forklaring på, at et barn fødes med en hjertefejl. Årsager kan være arvelighed, sygdom i kromosomerne, infektioner under graviditeten med flere.

 

Symptomer

En VSD medfører, at der er overløb af blod fra venstre til højre hjertekammer. Er overløbet for stort, skaber det et højt tryk i højre hjertekammer, som kan skade lungepulsårene. Symptomer på VSD afhænger derfor af, hvor stort hullet er.

Ved mindre huller får barnet ingen symptomer.

Ved større huller kan barnet opleve symptomer på hjertesvigt inden for de første måneder af deres liv. De kan opleve:

  • Spisevanskeligheder
  • For lille vægtøgning
  • Stakåndethed
  • Bleghed
  • Sved

Undersøgelser

En VSD bliver ofte fundet på grund af en mislyd i hjertet. Du får derfor stillet en diagnose ved hjælp af en ultralydsscanning af hjertet, som kan vurdere størrelse og belastning af hjertet.

 

Behandling

Der er forskel i behandling af en VSD alt efter, hvor stort hullet er.

Små huller er ikke nødvendige at operere.

Mellemstore huller skal lukkes ved operation, hvis overløbet er for stort, uanset om barnet har symptomer eller ej. Nogle huller vil med tiden skrumpe og blive så små, at de ikke kræver behandling.

Store huller kræver altid operation, hvilken ofte udføres, når barnet er over tre måneder gammelt. Operationen bliver udført gennem brystbenet via en hjerte-lunge-maskine. Hullet bliver enten syet sammen eller lukket med en lap af kunststof.

Hos nogle børn kan hullet lukkes ved en operation med kateter. Her bliver hullet lukket med små propper, der bliver placeret gennem et plastikkateter, som føres ind via en blodåre i lysken.

I sjældne tilfælde er det ikke muligt at lukke hullet med det samme. I stedet bliver der udført en forsnævring af lungepulsåren ved at snøre et bånd rundt om årens midterste stykke. Ved på denne måde at mindske gennemstrømningen af blod bliver belastning af lunger og hjerte mindre.

Hvis barnet bliver tidligt påvirket af hullet, kan man forsøge at behandle med medicin. Forbedres tilstanden ikke, kræver det en operation. Har barnet det godt, kan operationen blive udskudt et par år.

 

Ordforklaringer

Her er en oversigt over betegnelser, som ofte bliver brugt som lægefaglige udtryk eller forkortelser.

  • Hul i skillevæggen mellem hjertekamrene kaldes også for ventrikelseptumdefekt.
  • Ventrikelseptumdefekt forkortes VSD.
  • Hjertesvigt kaldes også hjerteinsufficiens.
  • En ultralydsscanning af hjertet kaldes også for ekkokardiografi.
  • Operation af forsnævring af lungepulsåre med bånd kaldes også for banding.