Forside > Sygdomme > Funktionelle hjertemislyde
Hjertesygdom
Funktionelle hjertemislyde
Funktionelle hjertemislyde er lyde, som kan opstå, når blodet strømmer igennem hjertets kamre, hjerteklapper eller blodkarrene tæt på hjertet.

Funktionelle hjertemislyde er lyde, der opstår, når blodet strømmer hurtigt gennem hjertet, hvorved der kommer turbulens. Det medfører mere lyd på gennemstrømningen af blod, som så nogle gange kan høres. De kaldes også til tider “fysiologiske” mislyde. Mislydene ses oftest hos børn og er så normale og ufarlige, at de ikke kræver behandling.

Årsager

Årsagen til funktionelle mislyde er, at blodet strømmer hurtigt igennem hjertets kamre, hjerteklapper og blodkarrene tæt på hjertet. Funktionelle hjertemislyde er hyppigere hos børn, fordi deres hjerte og blodkar er mindre, ligesom deres puls er hurtigere end hos voksne. Det giver en hurtigere blodgennemstrømning.

Symptomer

Hjertemislyde er meget almindelig hos børn og næsten altid ufarlige. De er så almindelige, at næsten halvdelen af alle børn oplever det på et eller andet tidspunkt uden at have symptomer. Funktionelle hjertemislyde kan forsvinde for senere at dukke op ved:

  • Feber
  • Ophidselse
  • Angst

Hos de fleste forsvinder hjertemislydene i voksenalderen.

Undersøgelser

Hvis du har fået konstateret en mislyd, kan du i nogle tilfælde blive tilbudt en ultralydsscanning af hjertet for at undersøge yderligere.

Behandling

En funktionel mislyd er en helt normal tilstand, som ikke kræver nogen behandling.

Livet med funktionelle hjertemislyde

Motion

Motion er vigtigt i behandlingen af næsten alle hjerte-kar-sygdomme. Når dit hjerte er veltrænet, har det lettere ved at klare belastninger. Præcis som andre muskler i din krop. Er du i form, er mange ting lettere i hverdagen. Og det giver dig livskvalitet og velvære.

Kost

Spis sund mad som hjertepatient for at forbedre dit sygdomsforløb. Sund og varieret mad kan være med til at sænke et for højt blodtryk og et forhøjet kolesteroltal.
Sund mad kan have en positiv effekt hos patienter der skal passe på overvægt eller hjælpe ved et ikke planlagt vægttab pga. fx sygdom. Sund mad for hjertet kan samtidig give mere energi og overskud.

Rygning

Hvis du ryger, har det en alvorlig effekt på hjertet, og det er derfor vigtigt, at du er røgfri og undgår passiv rygning, når du har en hjerte-kar-sygdom.

Ordforklaringer

Her en oversigt over betegnelser, som ofte bliver brugt som lægefaglige udtryk eller forkortelser.

  • Funktionelle hjertemislyde kaldes også for fysiologiske mislyde.
  • En ultralydsscanning af hjertet kaldes også for ekkokardiografi.

Hjertet kalder på dig

1 ud af 5 dør af hjertesygdom. Derfor kalder hjertet på din støtte, så flere kan overleve. Din støtte sikrer midler til hjerteforskning og nye behandlingsformer.

Støt i dag og red liv

Untitled(Påkrævet)