Forside > Sygdomme > Aortastenose
Hjertesygdom
Aortastenose
Aortastenose er forsnævring af aortaklappen.

Aortastenose er en tilstand, hvor aortaklappen mellem venstre hjertekammer og hovedpulsåren er forsnævret.

Når aortaklappen er forsnævret, har blodet svært ved at passere gennem hjerteklappen. Hjertet bliver belastet, da blodet pumpes ud i kroppen via en formindsket åbning. Der er gode muligheder for effektiv behandling med både operation og genoptræning.

Årsager

Aortastenose er en sygdom, der ofte kommer med alderen. Den skyldes som regel, at aortaklappen er forkalket, så klappens flige ikke kan bevæge sig. Klappen kan ikke åbne ordentligt, og hullet gennem hjerteklappen bliver så lille, at blodet får svært ved at passere gennem hjerteklappen.

Aortastenose kan også skyldes en medfødt hjertefejl, hvilket du kan læse mere om her på hjerteforeningen.dk under “Medfødte hjertelidelser”.

Symptomer

Selvom du har en svær forsnævring, kan du opleve ikke at have nogen symptomer. Ofte vil du heller ikke have symptomer, når din sygdom bliver opdaget.

Symptomerne tiltager typisk langsomt over tid og skyldes, at hjertet bliver belastet, når blodet skal pumpes igennem den mindre åbning. Du kan opleve:

 • Åndenød (ofte ved aktivitet)
 • Smerter i brystet (hjertekrampe)
 • Svimmelhed
 • Besvimelse

Undersøgelser

Aortastenose bliver oftest opdaget ved, at lægen lytter til dit hjerte med et stetoskop og hører en mislyd. Den præcise diagnose bliver stillet ved en ultralydsscanning af hjertet.

Med tiden bliver sygdommen langsomt forværret. Du anbefales derfor at gå til regelmæssig kontrol af hjerte og hjerteklap. Ved kontrol spørger lægen ind til dine symptomer, og du får lavet en ultralydsscanning af hjertet  for at se, hvordan klappen fungerer, og om den forsnævrede klap belaster dit hjerte.

Behandling

Der er gode muligheder for behandling, hvis du har en forsnævret aortaklap – både med operation og genoptræning. Af hensyn til at du kan få den bedst mulige effekt af behandlingen er det altafgørende at du reagerer hvis du begynder at mærke ovennævnte symptomer og kontakter læge.

Operation

Hvis aortaklappen er meget snæver, du har symptomer, eller den forsnævrede klap belaster dit hjerte, kan det være nødvendigt at udskifte klappen ved operation.

Forud for operationen kan der være behov for at lave en røntgen af kranspulsårerne (KAG) for at se, om en samtidig bypassoperation er nødvendig.

Aortaklappen kan opereres på to måder:

 • Åben hjerteoperation 
 • Kateterbaseret hjerteoperation

Om du bør få en åben hjerteoperation  afhænger af din alder og eventuelt andre sygdomme, hvilket lægerne vil tage stilling til og basere deres anbefaling på.

 

Genoptræning

Som en del af din behandling af aortastenose har du ret til at få udarbejdet en plan for genoptræning, så du kan træne på dit lokale sygehus eller i kommunalt regi. Den fysiske træning er en del af dit genoptræningsprogram.

Livet efter aortastenose

Det er sundt for dig at være fysisk aktiv som en del af livet efter en hjerte-kar-sygdom, ligesom sunde kostvaner er en vigtig del af dit liv med hjertesygdommen.

Motion

Det er vigtigt, at du betragter regelmæssig motion som en del af din genoptræning efter en hjerteklapoperation uanset type af operation.

Når du får konstateret hjerteklapsygdom, er det vigtigt at du taler med din læge om motion. Hjerteklapsygdomme opdages i forskellige stadier og har forskellige forløb. Nogle mennesker kan uden problemer fortsætte vante motionsrutine. Andre hjerteklappatienter, som er længere i deres sygdomsforløb og derved har flere symptomer, særligt åndenød, anbefales som ofte at motionere på et let til moderat niveau.

Får du konstateret hjerteklapsygdom i lettere grad og ikke er vant til at lave motion, opfordres du til at starte en motionsrutine.  

Efter en hjerteklapoperation gennem brystbenet følger restriktioner de først 4-6 uger for at skåne brystbenet og mindske risikoen for infektion. Du vil blive informeret yderligere om dette på hospitalet. I de første 4-6 uger kan du holde dig aktiv med gåture eller motionscykel (ikke almindelig cykel) og følge det program, du eventuelt får udleveret på hospitalet. 

Efter en TAVI (karteterbaseret hjerteklapoperation) anbefales det at tage det roligt den først uges tid på grund af indstikstedet i lysken. Derefter kan du begynde roligt at genoptage dine motionsrutine. 

Mange hjerteklappatienter bliver i dag tilbudt træning og rehabilitering på enten hospital eller i kommunen. Efter en operation og rehabilitering formår mange at forbedre deres sundhed og livskvalitet. Det er derfor vigtigt, at du taler med din læge om, hvad planen er for netop dig. 

Du får her 4 gode råd om motion 

 • Tal altid med din læge om motion. Din læge kender dig og din sygdom og kan vejlede dig ud fra dette.  
 • Efter operation eller hvis du ikke er vant til at lave motion, så start roligt op. Gåture er altid et godt sted at starte.  
 • Sørg altid for en 5-10 minutters op- og nedvarmning i forbindelse med motion.  
 • Er du i tvivl om, hvor meget motion du anbefales at lave, så kontakt en fagprofessionel eller kontakt Hjertelinjen på 70250000 og tal med vores fysioterapeuter.

Kost 

Spis sund mad som hjertepatient for at forbedre dit sygdomsforløb. Sund og varieret mad kan være med til at sænke et for højt blodtryk og et forhøjet kolesteroltal. Vi har derfor samlet en masse gode råd om sund kost til dig her på hjerteforeningen.dk.

Rygning

Hvis du ryger, at har det en alvorlig effekt på hjertet, og det er derfor vigtigt, at du er røgfri og undgår passiv rygning, når du har en hjerte-kar-sygdom.

Ordforklaringer

Her en oversigt over betegnelser, som ofte bliver brugt som lægefaglige udtryk eller forkortelser.

 • Aortastenose er forsnævring af aortaklappen.
 • Aortaklap er klappen mellem venstre hjertekammer og hovedpulsåren.
 • Hjertekrampe kaldes også for angina pectoris.
 • Ultralydsscanning af hjertet kaldes også for ekkokardiografi.
 • Røntgenundersøgelse af hjertets kranspulsårer forkortes KAG.

Hjertet kalder på dig

1 ud af 5 dør af hjertesygdom. Derfor kalder hjertet på din støtte, så flere kan overleve. Din støtte sikrer midler til hjerteforskning og nye behandlingsformer.

Støt i dag og red liv

Untitled(Påkrævet)