GIV LIV

Hvad er den bedste slankekur?

Ingen slankekur er et magisk quickfix. Den bedste slankekur findes simpelthen ikke. Der findes et utal af slankekure, som lover hurtige og store vægttab, men holdbarheden? Den bedste kur er en kostomlægning, som du kan holde på den lange bane, hvor du gradvis ændrer trin for trin. En kostomlægning, som passer til dig og dine præferencer. 

Kun få mennesker lykkedes at fastholde et vægttab på den lange bane. Fokus på kuren fordamper over tid og vi falder tilbage i gamle vaner. Vægten stiger igen. Så slankekur er ikke vejen frem. Faktisk er det usundt for hjertet, når vægten svinger op og ned, som sker ved en slankekur.

Det handler om at have fokus på sundheden frem for tallet på badevægten. At lægge en realistisk plan for en sund livsstil, få nogle sunde vaner i familien og sunde fødevarer i køleskabet. Sætter rammen for det sunde med mængder, madvalg, portionstørrelser og hyppighed. 

 

Hvorfor er det så svært at tabe sig?

Kroppen arbejder imod et vægttab. Meget tyder på, at det er lettere at øge kropsvægten end at sænke den. Kroppen og hjernen tilpasser sig hurtigt en øget kropsvægt.

Hjernen vil se et vægttab, uanset fedtvævets størrelse, som en trussel mod energireserverne. Automatisk igangsættes processer som stimulerer madlyst og nedsætter forbrændingen. Kroppen er bygget til at beskytte kroppen med dårlige tider ved at modarbejde vægttab.

 

 • 13-dages-kuren gavner ikke hjertet

  Intensive og ekstreme slankekure, som 13 dages kuren, er aldrig godt for noget. Kuren er urealistisk og holder ikke på den lange bane. 13 dage skaber ikke varige forandringer i livsstilen. Afsavn af fødevarer og sult resulterer i overspisning og vægtøgning efter endt kur. Vægten suser op og ned. Svingende vægt er usundt for hjertet. … Læs mere »

 • 28-dages-kuren er ikke hjertesund.

  Her er en kur der blot varer 4 uger – altså 28-dage. Kuren har en fast plan for hvad du må og skal spise – der er nogle helt fast regler for kuren som følges slavisk. 28-dages-kuren beskrives som ”et system baseret på en kemiske reaktion i kroppen, der ikke kan relateres til det daglige… Læs mere »

 • 5-2 kuren og hjertet.

  I 5-2 kuren spiser du normalt i 5 af ugens dage, mens kalorieindtaget begrænses de øvrige 2 dage. Vægttabet opnås ved at begrænse kaloriemængden til meget få kalorier i 2 dage. For at vægttabet opnås kræver det, at du IKKE kompensere for de 2 dages faste ved at spise ekstra meget mad de øvrige 5… Læs mere »

 • Dukan kuren mangler ernæringsfagligt grundlag.

  Dukan kuren er blot endnu en vej til at spise færre kalorier ved at indføre strikse regler i stedet for at tælle kalorier. Der er meget begrænset dokumentation for kurens effekt og den franske læge, som står bag diæten, er bandlyst i franske lægekredse for etiske overtrædelser. Kuren tilhører gruppen af Low Carb kurer. Den… Læs mere »

 • Juicekur og andre detoxkure er hård kost for hjertet.

  En detoxkur handler om at rense ud og afgifte kroppen. Tanken bag kuren er at hjælpe leveren med at rense ud, hele op og fortynde mængden af giftstoffer i kroppen. Udrensning med store mængder af juice, te eller vand. I virkeligheden sker udrensningen helt automatisk. Leveren klarer det helt selv. Så længe, du blot begrænser… Læs mere »

 • Keto diæten er rig på farligt fedt.

  Ketodiæt bygger på en hypotese om, at kulhydrater er ekstra fedende og ønsket er derfor at tvinge kroppen til at ændre forbrændingssystem fra kulhydrat til fedtforbrænding. Sandheden er at det er fedt, der bidrager med flest kalorier pr. gram til sammenligning med kulhydrat.  Ketodiæten er en meget restriktiv udgave af en Low Carb diæt og… Læs mere »

 • LCHF er ikke hjertesund.

  Tanken med LCHF (Low Carb High Fat) er at tvinge kroppen over mod fedtforbrænding ved at nedsætte indtaget af kulhydrat. LCHF går stik mod anbefalingen for hjertesund mad. Kuren har et højt indhold af det usunde mættede fedt, som får kolesterol til at stige og øger risikoen for hjertekarsygdom. Endvidere har diæten et lavt indhold… Læs mere »

 • Middelhavskost som hjertesund mad

  Mad fra middelhavslandene er hjertesundt. Sammenlignet med vores nordiske mad, så indeholder middelhavsmaden langt mere af fisk, bælgfrugter og planteolier. Mængden af grønsager er høj i middelhavsmaden, da maden ofte består af salater, sammenkogte grønsagsretter og grønt på grill. Hemmeligheden bag middelhavskosten er et højt indhold af umættet fedt fra planteriget og et lavt indhold af mættet fedt fra dyreriget.… Læs mere »

 • Nupo og andre pulverkure er kun for raske mennesker.

  Nupodiæten er en pulverkur, som helt eller delvist erstatter dagens måltider. Kuren kan være en god start til at få hul på vægttabet. Efterfølgende kan den dog føre til vægtøgning, idet den grundlæggende kost som var årsag til vægtøgning, ikke er ændret. Det er derfor rigtig vigtigt at du ændrer din kost i hjertesund retning… Læs mere »

 • Sense kan være et godt værktøj til kostomlægning

  Sensemodellen er et pædagogisk redskab til at omsætte de officielle kostråd til noget håndgribeligt. De officielle kostråd er grundlaget for hjertekosten. Det handler nemlig om at måle mængder af med hænderne. Som pædagogisk værktøj er Sensemodellen god og super nem at anvende. Med håndfulde og spisekasser opnås mindre portioner og færre kalorier.  I de første… Læs mere »

 • Suppekurens betydning for hjertesundheden.

  Suppekuren lover 5 kg vægttab på 7 dage, hvilket i høj grad vil handle om tab af væske og muskelmasse. Det er ikke realistisk at tabe fedtvæv i den størrelsesorden på så kort tid. Suppekuren er en ekstrem kur, som er ensidig og har et meget lavt protein- og kalorieindhold. På den korte bane er… Læs mere »

 • Tab af fedt på maven

  Tab af fedt på maven, er kuren som ikke eksisterer, men kuren som alle ønsker at finde. Det er ikke muligt at punktslanke sig -lige meget om det er maven, lårene eller armene.  For din fedtforbrænding er det fuldstændig underordnet, om du arbejder med musklen, der ligger lige op og ned ad fedtet, eller med… Læs mere »