Ingredienser

Samosa
  • 600 g kartofler
  • 4 løg
  • 300 g blomkål
  • 4 spsk raps- eller olivenolie
  • 200 g ærter
  • 1 spsk garam marsala
  • 2 tsk spidskommen
  • 1 spsk frisk ingefær
  • 120 g fillodej (1 pakke eller 1 rulle)
Yoghurtsalat
  • 4 dl letmælks- eller skummetmælksyoghurt
  • 2 fed hvidløg
  • 1 bundt koriander eller dild
  • 1 agurk
  • 3 tomater
  • salt
  • evt. sambal oelek

Tilberedning

Samosa
Kog kartoflerne møre og pil dem. Hak løgene groft og skær blomkålen i tern på 2×2 cm. Steg løg og blomkål i halvdelen af olien på en pande ved middelhøj varme så de bliver klare uden at få farve. Riv ingefæren fint, til der bliver 1 spsk. Tilsæt kartofler i tern, ærter, garam marsala, spidskommen og ingefær. Vend det hele godt sammen og smag til med salt. Lad fyldet køle lidt af.

Rul fillodejen ud og klip den i lange baner i 10 cm bredde på den lange led. Læg dem under et fugtigt viskestykke, så de ikke tørrer. Tag ét stykke fillodej frem af gangen. Læg 2-3 spsk. kartoffelfyld i det ene hjørne af dejen og fold dejen en gang rundt om fyldet, så pakken begynder at forme en trekant. Fold videre på denne måde om fyldet, så pakken hele tiden er trekantet og foldningerne hele tiden foregår inden for fillodejens ‘bane’ – den skal altså aldrig foldes ud på bordet, så er det den forkerte retning.

Pensl med lidt vand til sidst, så det sidste stykke dej sidder fast. Læg samosaerne på en bageplade med bagepapir og pensl dem med resten af olien på begge sider. Bag samosaerne ved 180 grader i ca. 20 minutter, til de er gyldenbrune og sprøde på begge sider.

Yoghurtsalat
Rør yoghurten sammen med finthakket hvidløg og hakkede koriander eller dild. Skær agurk og tomater i små tern og vend dem i yoghurten. Smag til med salt.

Servér samosaerne med yoghurtsalat og evt. sambal oelek.

TIP
Du kan komme kød i samosaerne. Brun fx kylling eller lammekød i små tern og erstat lidt af kartoflerne med det brunede kød.
Garam marsala er et indisk blandingskrydderi. Det kan købes i større supermarkeder eller etniske specialbutikker.

Frugt og grønt pr. person

400 g

Energifordeling pr. person, medmindre andet er angivet

2256 kJ (537 kcal). Kulhydrat 82 g. fedt 18 g, heraf mættet fedt 3,4 g

Ude og Hjemme, uge 24, 2011