Podcast – lyt og lær om dit hjerte

Hjerteforeningen har lavet en række podcast til dig som patient og pårørende. Vi håber, du får glæde af dem. Foto: iStock.

Få viden, råd og god debat. Herunder finder du en oversigt over Hjerteforeningens podcasts. God fornøjelse!

 

Lyt med om coronavirus, hjertet og mental sundhed

Hvordan håndterer jeg angst og bekymringer under coronakrisen?

Mange hjertesyge og pårørende oplever angst og bekymringer i forbindelse med coronakrisen. Forsker og psykolog Susanne S. Pedersen fortæller om baggrunden for reaktionerne og giver råd til hvordan man håndterer og mindsker sine bekymringer.

 

Lyt med om atrieflimren

Del 1. Om atrieflimren, symptomer og behandling

Overlæge Ulrik Dixen er hjertelæge, ekspert i atrieflimren og giver dig svar på hvad atrieflimren er, hvordan man opdager atrieflimren og hvordan atrieflimren behandles. Læge Annemie Stege Bojer er vært og taler med Ulrik Dixen. Læs om atrieflimren på www.hjerteforeningen.dk

Del 2.  Om angst og andre hyppige psykiske reaktioner ved atrieflimren

Hvilke psykiske reaktioner oplever hjertesyge med atrieflimren?

Angst er en hyppig reaktion hos hjertesyge med atrieflimren. Det nedsætter livskvaliteten, men med viden, handlemuligheder og støtte kan de psykiske reaktioner håndteres. Læge Marie Bayer Elming er vært og taler med psykolog Anne Hvarregaard Mose.

Lyt med om hjertesvigt

Del 1. Om sygdommen hjertesvigt og behandling

Overlæge Pernille Buch fortæller om hjertesvigt. Ca. 61.000 danskere lider af hjertesvigt, men hvad betyder hjertesvigt egentligt og hvordan behandler man sygdommen? Læge Annemie Stege Bojer taler med overlæge Pernille Buch om årsager til sygdommen, symptomer og behandling.

Del 2. Om hjertesvigt, daglige symptomer og udlandsrejser

Overlæge Pernille Buch fortæller om at leve og rejse med hjertesvigt. Hvilke symptomer skal man være opmærksom på i det daglige, når man har hjertesvigt og hvordan forbereder man sig ved udlandsrejser? Det giver overlæge Pernille Buch svar på i en samtale med læge Annemie Stege Bojer.

Del 3. De hyppigste spørgsmål fra hjertesvigtspatienter og pårørende

Hvad spørger hjertesvigtspatienter og deres pårørende oftest om på Hjertelinjen?

Hjertelinjen er Hjerteforeningens rådgivningslinje, hvor tusindvis af patienter og pårørende hvert år stiller spørgsmål. Mange handler om hjertesvigt, og i dette afsnit fortæller Hjertelinjens sygeplejerske Mia Jandrup om, hvad hjertepatienter og deres pårørende oftest spørger om på Hjertelinjen. Hør Mia give svar og gode råd, når det eksempelvis handler om vægt og væske, om at finde vej i sundhedsystemet, og om hvorfor den syge ofte bekymrer sig mest om sin pårørende.

Lyt med om hjertesygdom og seksualitet

De fleste hjertesyge oplever seksuelle udfordringer, men hvem skal man tale med?

Sexlivet kan være svært, når hjertesygdommen har ramt dig – og dit parforhold. Vi ved fra undersøgelser at mange har problemer og behov for råd og viden for at kommer videre. Derfor sætter Hjerteforeningen nu fokus på hjertesygdom og sexlivet. Læge Marie Bayer Elming er vært og taler med klinisk sygeplejespecialist Pernille Palm.

Hvad er årsagerne til seksuelle udfordringer ved hjertesygdom?

Sexlivet kan være svært, når hjertesygdommen har ramt dig – og dit parforhold. Vi ved fra undersøgelser at mange har problemer og behov for råd og viden for at kommer videre. Derfor sætter Hjerteforeningen nu fokus på hjertesygdom og sexlivet. Læge Marie Bayer Elming er vært og taler med klinisk sygeplejespecialist Pernille Palm.

Lyt med om kolesterol

Kan man selv mærke et forhøjet kolesteroltal?

Mere end 2 millioner voksne danskere har et højt kolesteroltal. Læge Marie Bayer Elming er vært og taler med overlæge Lia Bang, Rigshospitalet, om det gode og det dårlige kolesterol, om årsager til forhøjet kolesterol og ikke mindst om konsekvenserne. Ca. 30.000 danskere lider af arveligt forhøjet kolesterol, men hvad er det egentligt og hvordan behandles det?

Kan man selv gøre noget ved et forhøjet kolesteroltal?

Lia Bang er overlæge på Rigshospitalet og forklarer om behandlingen af forhøjet kolesterol. Hvornår er medicinsk behandling vigtig, hvordan virker den og hvilke bivirkninger kan man opleve? Læge Marie Bayer Elming er vært i denne podcast. Lyt også til del 1:”Kan man selv mærke et forhøjet kolesteroltal?”

Lyt med om kost

Kost, kolesterol og de 5 f’er

Hjertesund kost er både forebyggende og en del af behandlingen ved hjertesygdom. Hjerteforeningens diætist, Lotte Juul Madsen, forklarer om kolesterolsænkende kost og de 5 f’er. Få konkrete råd til hvordan du bytter det usunde fedt ud med det sunde fedt. Læge Annemie Stege Boyer er vært på podcasten.

 

Lyt med om aortaklapsygdom

Forsnævring af aortaklappen

Hvordan opdages aortaforsnævring, når kun de færreste oplever symptomer? Overlæge Jordi Dahl fortæller om sygdommen, hvordan den tit opdages ved en tilfældighed, og hvordan forsnævringen over tid påvirker hjertemusklen. Læge Annemie Stege Bojer er vært.

Utæthed af aortaklappen

Utæthed af aortaklappen giver sjældent symptomer og opdages derfor ofte tilfældigt. Overlæge Jordi Dahl forklarer om årsagen til hjerteklap-utæthed, hvordan den opdages og ikke mindst, hvor fysisk aktiv man må være med en utæt klap. Læge Annemie Stege Bojer er vært.

Hjerteklap-operation

Indsættelse af en ny aortaklap er den ultimative behandling af aortaklapsygdom. Hjertelæge Lars Søndergaard fortæller om behandlingsmetiden TAVI, hvor en ny hjerteklap indsættes via et kateter, som føres til hjertet via en blodåre. Hjertekirurg Gustav Thyregod forklarer om en kirurgisk hjerteklapoperation og om forskellige typer af hjerteklapper. Hør de 2 hjertelæger fortælle om overvejelserne, lægerne gør sig, når de anbefaler det ene indgreb frem for det andet. Læge Annemie Stege Bojer er vært.

Lyt med om iskæmisk hjertesygdom

Del 1. Om sygdommens udvikling, symptomer og risikofaktorer

Iskæmisk hjertesygdom er en fællesbetegnelse for sygdomme i hjertet, der skyldes forsnævring af de årer, der forsyner hjertet med blod og ilt. Overlæge Hans Erik Bøtker forklarer hvad der sker i blodårerne, når sygdommen udvikler sig og om stress som en af flere risikofaktor. Læge Marie Bayer Elming er vært i denne podcast, som er den første i en række podcasts om iskæmisk hjertesygdom.

Del 2. Om akut blodprop i hjertet

Hver måned oplever over 600 danskere en akut blodprop i hjertet. Overlæge Hans Erik Bøtker fortæller, om hvad der sker i blodkarrene, når en blodprop dannes og lukker af for blodforsyningen. Faktisk sidder blodproppen slet ikke i selve hjertet, forklarer Hans Erik Bøtker. Hør mere om det, og om symptomerne samt om den akutte og langsigtede behandling. Læge Marie Bayer Elming er vært i denne podcast, som er den anden i en række podcasts om iskæmiske hjertesygdom.

Del 3: Udskrevet fra hospitalet, hjemme igen og hvad så?

Dette er det 3. afsnit i rækken af podcasts om åreforkalkning og iskæmisk hjertesygdom. Afsnittet fokuserer på tiden efter udskrivelse fra hospitalet, hvor mange føler sig både utrygge og usikre på hvad man må og selv kan gøre. Hjerteforeningens sygeplejerske, Anne Marie Kurtzhals, fortæller om træning, træthed og generelt om hvorfor hjerterehabilitering er vigtigt. Læge Marie Bayer Elming er vært.

Lyt med om mitral-insufficiens

Mitralklap-insufficiens

Mitralklap-insufficiens er en tilstand, hvor hjerteklappen mellem venstre hjertekammer og venstre forkammer er utæt. En lille utæthed giver oftest ingen symptomer, mens en større utæthed medfører åndenød, fordi blodet i princippet pumpes den forkerte vej. Hør Overlæge Jordi Dahl forklare om undersøgelse og behandling af mitralklap-insufficiens. Læge Annemie Stege Bojer er vært.

Lyt med om forhøjet blodtryk

Del 1: Hvad er et forhøjet blodtryk?

Et for højt blodtryk kan øge risikoen for at få blodpropper. Ca. 1 mio. danskere har for højt blodtryk, men omtrent en tredjedel er ikke klar over det.  Overlæge Michael Hecht Olsen forklarer om blodtrykket, hvem der typisk får forhøjet blodtryk og hvorfor det kan være en god idé, at kunne måle sit blodtryk derhjemme. Læge Annemie Stege Bojer er vært i denne podcast, som er den første af 2 om forhøjet blodtryk.

Del 2: Behandling af forhøjet blodtryk

Forhøjet blodtryk skal behandles – men hvordan? I denne podcast fortæller Overlæge Michael Hecht Olsen om hvad du selv kan gøre og om hvordan den medicinske behandling sænker blodtrykket.  Læge Annemie Stege Bojer er vært. Lyt også til del 1, hvor overlæge Michael Hecht Olsen forklarer grundlæggende om blodtrykket.

 

Hjertets elektriske system

Overlæge Michael Karlsen fortæller om hjertets struktur, hvordan strømmen vandrer i hjertet og om rytmeforstyrrelser. Hurtige rytmeforstyrrelser i hjertets forkamre kan vise sig som atrieflimren, mens hurtige rytmeforstyrrelser i hjertekamrene kan medføre hjertestop. Læge Annemie Stege Bojer er vært på dette afsnit.

Pacemakeren – et lille apparat med stor betydning

Overlæge Michael Karlsen fortæller om hvad en pacemaker er, hvornår den er nødvendig og hvad man særligt skal være opmærksom på, hvis man har en pacemaker. Kan elektriske magnetfelter fra fx smartphones, induktionskogeplader eller lufthavnens metaldetektor være et problem? Det ved du, når du har lyttet til denne podcast, hvor læge Annemie Stege Bojer er vært. Lyt også til Hjerteforeningens podcast om hjertets elektriske system.

Naturlægemidler, kosttilskud og hjertemedicin – går det sammen?

Tager du naturlægemidler eller kosttilskud sammen med din hjertemedicin? Så er du langt fra den eneste.  Lyt med når lægerne Anne Marie Scherning og Ann Banke forklarer om naturlægemidler, hvordan de kan påvirke effekten af din hjertemedicin og hvorfor det er en god idé at tale med sin læge. Læge Marie Bayer Elming er vært.

 

Kontakt

Skriv gerne til os på podcast@hjerteforeningen.dk, hvis du har kommentarer til vores podcasts.