GIV LIV

Forhøjet blodtryk

Forhøjet blodtryk er en af de hyppigste årsager til hjertekarsygdomme. Få den vigtigste viden om forhøjet blodtryk.

 

Omkring en femtedel af den danske befolkning lider af for højt blodtryk, og faktisk er 30 procent ikke klar over det. Start med at sæt dig ind i, hvad blodtrykket egentlig er.

Hvad er blodtryk?

Blodtrykket er et mål for, hvor hårdt dit hjerte skal arbejde for at pumpe blod ud i pulsårerne. Trykket angives i to tal, som er udtryk for et slagtryk og et hviletryk:

  • Slagtrykket kaldes også for det systoliske blodtryk. Det er det højest målte tryk i en pulsåre, lige når hjertet trækker sig sammen og pumper blod ud i kroppen.
  • Hviletrykket kaldes også for det diastoliske blodtryk. Det er det lavest målte tryk på en pulsåres væg, når hjertet slapper af mellem to slag.

Hvis du får målt dit blodtryk hos lægen, skal det være under 140/90. Måler du dit blodtryk hjemme i ro og mag, skal det være under 135/85. Hvis du har en høj risiko for at udvikle en hjertekarsygdom, allerede har en hjertekarsygdom, sukkersyge eller nyresygdom, skal dit blodtryk være under 130/80.

 

Hvad er forhøjet blodtryk?

Forhøjet blodtryk opstår, når dit hjerte skal pumpe blodet igennem pulsårene med et højere tryk end normalt. Det sker, når årerne yder for megen modstand, hvilket slider på dit hjerte, som med tiden kan blive tykt, stift og svækket. Årsagen til forhøjet blodtryk er ofte ukendt, men faktorer som arvelighed og livsstil kan have stor indvirkning.

Mange danskere lider af forhøjet blodtryk, selvom en stor del ikke er klar over det eller mærker noget til det. Enkelte kan dog opleve symptomer som hovedpine, synsforstyrrelser, hjertebanken og åndenød.

Forhøjet blodtryk øger din risiko for åreforsnævring og deraf hjertekrampe samt blodpropper i hjertet og hjernen. På længere sigt kan for højt blodtryk øge din risiko for stort hjerte, hjerneblødning samt hjertesvigt og nyresvigt.

Vær bevidst om dit blodtryk. Ofte kan en omlægning til en sundere livsstil sænke blodtrykket. Medicinsk behandling kommer på tale, når omlægning af livsstil ikke er tilstrækkeligt, eller hvis blodtrykket er svært forhøjet.

Tag seks genveje til et lavere blodtryk
Spis dig til et lavere blodtryk
Mål selv dit blodtryk
Motion og forhøjet blodtryk

 

Støt vores forskning i bl.a. forhøjet blodtryk

Hjerteforeningen støtter forskning i bl.a. forhøjet blodtryk, fordi vi ved, hvor mange danskere der lider af dette, og fordi det koster leveår. Kæmp sammen med os for et liv uden hjertesygdom. Støt i dag. Tak!