af Hjerteforeningen
d. 1. august 2014

Et blodtryk består af to værdier:

Det systoliske blodtryk, “det høje tryk”  er det tryk, hjertet skaber, når det trækker sig sammen og pumper blodet ud i kroppen.

Det diastoliske blodtryk, det “lave” tryk er hviletrykket mellem de to pulsslag.

Et blodtryk målt hos din læge (konsultationsblodtryk) skal være under 140/90. Et blodtryk målt i hjemmet skal være under 135/85. Hvis du har en forhøjet risiko for at udvikle hjerte-kar-sygdom, har en hjerte-kar-sygdom, har sukkersyge eller nyresygdom, bør dit blodtryk være mindre end 130/80.

Man har forhøjet blodtryk, når hjertet skal pumpe blodet igennem pulsårerne med et højere tryk end normalt. Det sker, når årerne yder for meget modstand, hvilket belaster hjertet, da det må arbejde hårdere for at få blodet rundt i kroppen. Det slider på hjertet, som over tid kan svækkes og blive tykkere og stivere.
Forhøjet blodtryk øger risikoen for åreforsnævring, og dermed øges risikoen for blodprop i hjertet og hjernen. På længere sigt betyder for højt blodtryk også, at man har øget risiko for at få hjerneblødning samt hjerte- og nyresvigt.

Årsagen til forhøjet blodtryk er i langt de fleste tilfælde, at de små arterier er kronisk trukket sammen. Således kræves der et højere tryk for at få den samme mængde blod igennem kredsløbet på den samme tid. Det højere blodtryk skabes ved, at hjertet arbejder hårdere.

Forhøjet blodtryk er sjældent generende i sig selv. Men forhøjet blodtryk øger risikoen for at få andre alvorlige sygdomme og kræver derfor behandling.

Stort hjerte
Dit hjerte tvinges til at arbejde hårdere for at pumpe blodet rundt, så det med årene svækkes og bliver for stort. Symptomerne er hjertebanken, åndenød ved fysisk arbejde og hævede ben.

Hjertekramper og blodprop
Åreforsnævring udvikles hurtigere, især i hjertets kranspulsårer, hvis du har for højt blodtryk. Det giver risiko for hjertekrampe og blodprop i hjertet.

Blodprop i hjernen og slagtilfælde
Forhøjet blodtryk er en væsentlig årsag til slagtilfælde i form af blodprop i hjernen eller hjerneblødning. Ca. 15.000 danskere rammes årligt af slagtilfælde.

Nyreskader
For højt blodtryk kan skade nyrerne. Nyresygdomme kan omvendt være årsag til forhøjet blodtryk.