Forhøjet kolesterol
Forhøjet kolesterol er en af hovedårsagerne til hjertekarsygdomme. Få her den vigtigste viden om, hvad forhøjet kolesterol er.
Du kan ikke selv mærke, om indholdet af kolesterol i dit blod er for højt. Derfor er det vigtigt, at du får målt dit kolesteroltal med jævne mellemrum.
Hvad er kolesterol?
Kolesterol er et fedtstof, der indgår i alle kroppens celler og er nødvendig for en lang række af kroppens vigtige funktioner. Din krop danner selv kolesterol.
Kolesterol transporteres rundt i kroppen med blodet omgivet af en skal af fedt og protein. Der findes tre former for kolesterol kaldet triglycerid, LDL-kolesterol og HDL-kolesterol.
Forhøjet triglycerid kan have flere årsager: Hvis man drikker for meget alkohol, sukkerholdige drikke, spiser for meget sukker eller søde sager. Eller man spiser store måltider med meget fedt i eller for få måltider med fede fisk.
Hvad er total-kolesterol?
Kolesteroltallet måles i en blodprøve og består af total-kolesterol, som er sammensat af såkaldt HDL, LDL og triglycerid. Se mere herunder:
- Triglycerid er fedtstoffer, som transporteres rundt i blodet i VLDL-partikler. VLDL er en forkortelse for “very low density lipoprotein”. Forhøjet triglycerid er en risikomarkør for hjerte-kar-sygdom
- LDL er en forkortelse for “low density lipoprotein”. Kolesterol transporteres i LDL-partikler. De har en tendens til at aflejre sig i dine blodkar, som kan blive forsnævrede og risikere at lukke helt til. LDL-kolesterolet omtales derfor som det ”lede” kolesterol.
- HDL er en forkortelse for “high density lipoprotein”. Kolesterol bindes til HDL-partikler og transporterer kolesterol fra blodkarrene til leveren. HDL har en gavnlig effekt ved at reducere graden af åreforkalkning. HDL-kolesterol omtales derfor som det ”herlige” kolesterol.
Vær dog særligt opmærksom på dit LDL-kolesteroltal. Der er forskellige niveauer for, hvor højt dette tal bør være afhængig af;
- hvis du har lav eller moderat risiko for hjerte-kar-sygdom skal LDL-kolesterol ligge under 2,6 mmol/l.
- har du diabetes skal LDL-kolesterol ligge under 2,6 mmol/l.
- Har du kendt hjertesygdom, svært behandlet diabetes eller svært forhøjet blodtryk placeres du i en høj eller meget høj risiko for en hjertekarsygdom. Her skal målet for LDL-kolesterol ligge enten under 2,6, under 1,8 eller under 1,4 mmol/l. Dette er afhængigt af din diagnose og din sygdomsrisiko. Spørg din læge om din risikoprofil.
Hvad er forhøjet kolesterol?
For højt kolesterol er ikke en sygdom i sig selv, men er en tilstand, der kan føre til åreforsnævring og øge din risiko for blodpropper. Årsagen til for højt kolesterol er ofte en blanding af arvelighed, uhensigtsmæssig livsstil og anden underliggende sygdom.
Hold øje med dit kolesteroltal, og få målt det med jævne mellemrum Ofte kan en omlægning til en sundere livsstil sænke kolesteroltallet. Medicinsk behandling kommer på tale, når omlægning af livsstil ikke er tilstrækkeligt, eller hvis kolesteroltallet er svært forhøjet.
Mere viden til dig
- QUIZ: Hvad ved du om kost og kolesterol? Tag vores quiz og find ud af det
- TEST: Spiser du for meget salt? Find ud af det ved at tage Hjerteforeningens salttest
- BILLEDGUIDE: Se grafikken “Sådan regulerer du dit kolesteroltal” og download den
Få fire danskeres historier om deres forhøjede kolesteroltal
PODCAST: Lyt med om kolesterol
Vi har lavet to podcasts om kolesterol. Få dem herunder.
Kan man selv mærke et forhøjet kolesteroltal?
Mere end 2 millioner voksne danskere har et højt kolesteroltal. Læge Marie Bayer Elming er vært og taler med overlæge Lia Bang, Rigshospitalet, om det gode og det dårlige kolesterol, om årsager til forhøjet kolesterol og ikke mindst om konsekvenserne. Ca. 30.000 danskere lider af arveligt forhøjet kolesterol, men hvad er det egentligt og hvordan behandles det?
Kan man selv gøre noget ved et forhøjet kolesteroltal?
Lia Bang er overlæge på Rigshospitalet og forklarer om behandlingen af forhøjet kolesterol. Hvornår er medicinsk behandling vigtig, hvordan virker den og hvilke bivirkninger kan man opleve?
Læge Marie Bayer Elming er vært i denne podcast. Lyt også til del 1:”Kan man selv mærke et forhøjet kolesteroltal?”
Støt vores forskning i bl.a. forhøjet kolesterol
Hjerteforeningen støtter forskning i bl.a. forhøjet kolesterol, fordi vi ved, hvor mange danskere der lider af dette, og fordi det koster leveår. Kæmp sammen med os for et liv uden hjertesygdom. Støt i dag. Tak!