I marts fik Preben Danborg en bypass, blev opereret i hovedpulsåren og fik indopereret en mekanisk hjerteklap. Til oktober skal han løbe Eremitageløbet for 42. gang.

Har du spørgsmål til artiklen, er du altid velkommen til at skrive os en mail - klik her.
(Du må meget gerne indsætte link til artiklen i din mail.)

– I søndags løb jeg Royal Run og blev slået med ét minut af kronprinsen. Jeg er stor fan af Kronprins Frederik, men det er første og sidste gang, at jeg bliver slået af ham!

57-årige Preben Danborg griner og lyder som en mand i topform over telefonen.

Det var han bestemt ikke tilbage i marts.

Da lå han på operationsbordet på Rigshospitalet, mens nogle af Skandinaviens bedste kirurger gjorde klar til en af Danmarks største hjerteoperationer.

Prebens hjerteklap fungerede kun tofliget. Han skulle derfor have indopereret en mekanisk hjerteklap.

I en af de store kranspulsårer var der kun 50 procents gennemløb. Derfor skulle der også foretages en bypass.

Og endelig havde lægerne fundet en udposning på aorta – hovedpulsåren – og vurderede, at den var i fare for at briste. Derfor skulle der også opereres her.

En af Danmarks største hjerteoperationer

Alt i alt stod Preben over for en meget kompliceret og farlig operation.

Efter at han havde været syv en halv time på operationsbordet, kunne kirurgerne heldigvis konstatere, at alt var gået godt, og at Preben nok skulle blive frisk igen.

– En af lægerne forklarede mig, at det var en af Danmarks største hjerteoperationer, jeg var kommet igennem, siger Preben Danborg.

– De savede simpelthen hele brystkassen op for at få plads til at kunne operere, så jeg har fået et meget langt ar ned over brystkassen.

– Jeg plejer gerne at sige, at hvis de mangler en ny Rambo ovre i Hollywood, så ligner jeg i hvert fald meget godt nu.

Nyt motionstilbud til nyopererede

Tiden umiddelbart efter en hjerteoperation er noget af det sværeste og hårdeste, en hjertepatient kommer ud for under sit sygdomsforløb.

Kroppen er svækket, og rehabilitering og genoptræning er psykisk og fysisk hårdt og kræver dedikation og masser af viljestyrke.

Mange hjertepatienter har det særligt svært i denne fase.

Heldigvis er der hjælp at hente.

Hjerteforeningen har netop lanceret programmet ”Tænd og træn”.

Et motionsprogram, der er direkte målrettet nyopererede hjertepatienter, der ønsker at komme i gang med genoptræningen i eget hjem, mens de venter på rehabilitering, eller som et supplement til rehabiliteringen.

Tryg motion hjemme i stuen

”Tænd og træn” er inddelt i tre niveauer.

Niveau A er for de nyopererede, niveau B er for hjertepatienter, der har klaret sig igennem de første fire uger efter operationen, og niveau C er for dem, der så småt er kommet godt i gang med motion igen og har overstået de første seks uger efter operationen.

”Tænd og træn” er opdelt i tre videoklip, som er lige til at trykke Start på hjemme foran computeren i stuen.

Har du selv været igennem en hjerteoperation, og ønsker du at få gang i kroppen igen på en tryg måde, kan du finde hele programmet på denne side.

 

Igennem en svær tid

”Tænd og træn” henvender sig også til de hjertepatienter, der er motionsuvante eller har været fysisk inaktive i en længere periode og har brug for et trygt afsæt til at komme i gang med motion.

Og det er en tilstand, som Preben Danborg kan nikke genkendende til.

– Jeg var helt sikkert igennem en svær tid efter min operation, siger han.

– Livet blev pludselig meget svært og tungt.

– Jeg har løbet de sidste 40 år og gennemført halv- og helmaraton mange gange, men man finder hurtigt ud af, hvor langt ens løbeform kommer ned, når man er igennem sådan en omgang, fortæller han.

– Da lægerne efter seks uger lavede en scanning og kunne se, at brystkassen var vokset meget godt sammen, kunne jeg så småt begynde at løbetræne igen. Men jeg fandt jo hurtigt ud af, at jeg kunne løbe maks. 800 meter, så stod jeg og hev efter vejret igen.

Bliver bedre og bedre

Preben gav dog ikke op.

– Jeg har egentlig bare stille og roligt lagt på, og langsomt kom jeg op på længere og længere distancer og kunne komme af sted tre gange om ugen.

– I dag kan jeg se, at mine tider bliver bedre og bedre, og jeg er oppe på at komme af sted fire gange om ugen igen.

– Det hjælper selvfølgelig også, at jeg har nogle gode løbekammerater, men jeg føler mig fuldt ud frisk igen.

– Jeg tror, jeg mangler en tre-fire måneder, så er jeg tilbage, hvor jeg var før operationen, siger han.

Opdagede, noget var galt, gennem motionen

Faktisk var det gennem motionen, at Preben Danborg først opdagede de første tegn på, at noget kunne være galt.

– Lige pludselig i foråret 2020 fik jeg svært ved at følge med mine løbekammerater, forklarer han.

Og var der en lille stigning, måtte jeg ned at gå. Det har jeg aldrig været nødt til før, og mine kammerater begyndte at kigge noget bekymrede på mig og sige ”hvad sker der lige dér” , siger Preben Danborg.

Et besøg hos lægen fik heldigvis sat skub i sagerne.

– Først mente lægen jo, at jeg ikke var helt ung længere og derfor ikke kunne regne med at være helt på toppen længere.

– Men da jeg så forklarede, at jeg havde været vant til løbeture på 15-20 km, og pludselig dårligt kunne løbe én km uden at hive kraftigt efter vejret, så sagde han pludselig, at det kunne være noget helt andet, og at vi hellere måtte få lavet nogle undersøgelser, fortæller Preben.

Det førte i sidste ende til, at lægerne fik klarhed over, hvad Preben fejlede. Og ikke mindst hvordan der skulle sættes ind, inden det kunne gå galt.

Motion gør kroppen bedre

På den måde reddede motionen i princippet Preben Danborgs liv.

Og man kan mærke, at han fortsat brænder efter at få løbeskoene på og komme ud i naturen.

Men også efter, at andre hjertepatienter og medlemmer af Hjerteforeningen forhåbentlig bliver inspireret, når de hører hans historie.

– Jeg har oven på alt det her tænkt meget over Hjerteforeningen, der pludselig har fået en ny dimension, nu, hvor jeg selv har været igennem en hjerteoperation.

– Men også over, hvordan jeg måske kan være med til at inspirere noget for de mange, der er bange for at komme ud og motionere eller anstrenge kroppen efter en hjerteoperation. For jeg har selv stået i den situation.

– Så mit budskab er egentlig: Hvis jeg kan komme i gang igen efter sådan en omgang, så kan alle gøre det.

– Det med løb er jo, at det kan være vådt, det kan blæse, det kan være koldt, det går for meget opad – der kan være alle mulige grunde til at lade være med at tage løbeskoene på.

– Men der er bare noget over det, når man først er kommet ud i naturen. Alle årstider har hver deres charme.

– Og når man kommer af sted og får udført noget motion, gør man sin krop bedre. Simpelthen. Man får bedre helbred, lavere kolesterol, stærkere hjerte, større livskvalitet.

– Hvis jeg kan få bare én mere ud i den friske natur og røre sig, så er det bare fedt, slutter Preben Danborg.

Eremitageløbet for 42. gang

Forude venter en gulerod for Preben Danborg, hvis formen ellers holder.

Til foråret har han og løbekammeraterne aftalt at tage til halvmaraton (21,1 km) i Berlin.

Inden da har han dog tænkt sig at deltage i årets udgave af Eremitageløbet, der finder sted den 10. oktober i Dyrehaven.

Det vil i så fald blive 42. gang, at han gennemfører løbet.

Hjerteforeningen er i år også en del af Eremitageløbet.

Foreningen har indgået et støttesamarbejde, hvor deltagere i stedet for at modtage en T-shirt sammen med løbenummeret kan fravælge T-shirten.

Hver gang en deltager fravælger sin T-shirt, støtter Eremitageløbet Hjerteforeningen med 50 kroner.

Du kan tilmelde dig Eremitageløbet via dette link, hvis du har mod på at prøve kræfter med 13,3 km naturskønt løb gennem Dyrehaven nord for København.

Og har du fået blod på tanden og lyst til at gøre brug af Hjerteforeningens ”Tænd og træn” eller et af vores andre gode motionstilbud, kan du finde hele oversigten her.