Ingredienser

Marinerede bønner
  • 150 g tørrede hvide bønner
  • 200 g grønne bønner
  • salt
  • 1 fed hvidløg
  • 1 rød chili
  • 1 håndfuld oregano eller basilikum
  • 2 spsk olivenolie
  • 2 spsk æbleeddike
Tomatsuppe
  • 2 løg
  • 1 spsk olivenolie
  • 1½ kg modne tomater
  • 2 fed hvidløg
  • 1 lille dåse koncentreret tomatpuré (70 g)
  • 1½ l vand (cirka)
  • 1 laurbærblad (kan udelades)
  • 3 timiankviste (kan udelades)
  • salt og peber
Tilbehør
  • 8 skiver groft hvedebrød

Tilberedning

Marinerede bønner
Læg bønnerne i blød i en skål med rigeligt koldt vand, og lad dem udbløde i minimum 10 timer i køleskabet. Kog bønnerne i frisk koldt vand til de er møre men ikke udkogte – hold øje med dem under kogningen, det kan tage mellem 30-60 minutter afhængigt af bønnerne. Lad dem dryppe af i en sigte. Nip de grønne bønner og kog dem i letsaltet vand i 4 minutter. Lad dem køle af, og skær dem i små stykker. Hak hvidløg, chili fint og krydderurten groft. Bland de hvide bønner med de grønne og olie, eddike, hvidløg, chili og krydderurt. Smag til med salt.

Tomatsuppe
Hak løgene og svits dem i olien i en stor gryde, til de bliver klare. Skær tomaterne groft ud og hak hvidløgene groft og svits dem sammen med løgene. Tilsæt tomatpuré og vand så det dækker. Læg evt. laurbærblad og timiankviste ved, og lad suppen koge under låg i 20 minutter. Tag laurbærblad og timiankviste op, og blend suppen. Smag suppen til med salt og peber.

Servér suppen i skåle med brød til, og drys de marinerede bønner på toppen af suppen.

Frugt og grønt pr. person

Ca. 540 g

Energifordeling pr. person, medmindre andet er angivet

2400 kJ (570 kcal). Kulhydrat 97 g. Fedt 16 g, heraf mættet fedt 3 g

Ude og Hjemme, uge 32, 2015
Ude og Hjemme