I løbet af efteråret og vinteren vil Sundhedsstyrelsen tage stilling til, om der er behov for at tilbyde nogle grupper borgere genvaccination. Er man fuldt vaccineret på nuværende tidspunkt, er man formentlig også godt beskyttet mod flere af de kendte mutationer af coronavirus.

Vi passer på hinanden!

Hjerteforeningen samler og deler viden om coronavirus (COVID-19) og hjertesygdom. Vi råder dig til altid at følge myndighedernes anbefalinger om bl.a. afstand, hygiejne, mundbind og andet. Få vores bedste råd om coronavirus på hjerteforeningen.dk/corona. Pas på dig selv - og hinanden.

Cirka 73% af den danske befolkning var per 9. september i år færdigvaccinerede mod coronavirus.

De første vaccinestik blev påbegyndt lige inden årsskiftet.

Dermed nærmer tiden sig, hvor mange danskere – inklusive en stor gruppe hjertepatienter -, vil have været vaccinerede i de 12 måneder, som Sundhedsstyrelsen har meldt ud, at vaccinerne gav immunitet mod COVID-19.

Spørgsmålet er, hvad der sker derefter?

Hjerteforeningens forskningschef, Gunnar Gislason, fortæller, at vi nok skal regne med at nogle grupper borgere vil blive tilbudt et vaccineboost senere på året.

Men hvornår for hvilke grupper ligger endnu ikke fast.

– Man regner med, at de første grupper formentlig vil blive tilbudt et boost i løbet af årsskiftet 2021/2022.

– Men det er ikke klarlagt endnu. I øjeblikket er prioriteten at få vaccineret så mange som muligt.

– Derefter vil man gå i gang med at overveje, hvilke grupper skal tilbydes booste, og det vil mest sandsynligt blive efter samme princip som i det nuværende vaccinationsprogram.

– Så de grupper, der først har fået tilbudt vaccine, vil også stå først i køen til et boost, siger Gunnar Gislason.

Immunitet over for mutationer?

Anne Marie Kurtzhals er sygeplejerske og konsulent i Hjerteforeningen.

Flere gange om ugen sidder hun klar på Hjertelinjen og tager imod opkald fra hjertepatienter.

Hun forudser, at der vil komme opkald fra hjertepatienter, som gerne vil forsikres om, hvordan et nyt vaccinationsprogram i efteråret vil komme til at forløbe.

– Mange hjertepatienter har oplevet systemet som ret besværligt, når det gjaldt indkaldelse til vaccination.

– Men jeg ved, at Sundhedsstyrelsen har sagt, at de har lært af erfaringerne og derfor vil sætte et mere simpelt system op i næste omgang, siger hun.

Kan ikke overskue ny isolation

Ifølge Anne Marie Kurtzhals er der i øjeblikket også en relativt udbredt bekymring over, hvorvidt den nuværende vaccine beskytter mod mutationer af coronavirus.

– Der er en underliggende frygt blandt mange hjertepatienter for, at der opstår en mutation, som den nuværende vaccine ikke dækker.

– Folk kan ikke overskue tanken om at skulle isolere sig fra andre igen, siger sygeplejersken.

Risikerer formentlig kun milde symptomer

Gunnar Gislason bemærker, at vaccinerne ser ud til at være dækkende, når det eksempelvis gælder de britiske varianter af coronavirus, der hedder Alpha og Delta, som har skabt smitte herhjemme.

– Deltavarianten er den dominerende variant herhjemme i øjeblikket, som også vækker en del bekymring.

– Men de erfaringer, vi har fra lande, hvor den har bredt sig, viser indtil videre, at vaccinerne dækker i den forstand, at man formentlig kun risikerer milde symptomer, hvis man bliver smittet, siger forskningschefen.

Skal ikke droppe forholdsreglerne

De forskellige mutationer af coronavirus er også den primære årsag til, at alle restriktioner endnu ikke er lempet, konstaterer Gunnar Gislason.

– Vi skal af samme årsag huske fortsat at holde afstand og spritte af, selvom vi igen kan se flere mennesker, end vi kunne, da pandemien havde godt fat i samfundet.

– Vi skal ikke droppe forholdsreglerne, men er man fuldt vaccineret, er man dog stadig temmelig velbeskyttet mod en alvorlig COVID-19-sygdom.

– Hvis man ligeledes kun har fået første stik på nuværende tidspunkt, er man også ret godt dækket ind. Derfor er der på nuværende tidspunkt ikke den store grund til bekymring, siger forskningschefen.

Vaccinerne dækker formentlig i længere tid

De to vacciner, som Sundhedsstyrelsen har med i sit vaccinationsprogram, kræver stik ad to omgange.

Første stik med vaccinerne giver cirka 80 procent immunitet 14 dage efter man er blevet stukket.

Har man på nuværende tidspunkt kun modtaget første stik, er man stadig godt beskyttet mod eventuelle mutationer, pointerer Gunnar Gislason.

Hjerteforeningens forskningschef fortæller desuden, at det tyder på, at vaccinerne dækker i længere tid end de anslåede tolv måneder.

– Der findes studier, som er foretaget på mindre populationer, der viser, at vaccinerne giver en mere langvarig beskyttelse.

– Men da vi endnu kun har vaccineret i en række måneder, har vi begrænsede data til at afklare spørgsmålet. Vi bliver gradvist klogere, som månederne går, slutter han.

Få den seneste viden om corona

I Hjerteforeningen følger vi nøje coronaudviklingen.

Hvis du vil være helt opdateret på den nyeste viden, kan du læse mere på denne side.