Alle danskere over 65 år bliver indkaldt til tredje stik seks en halv måned efter andet stik, oplyser Sundhedsstyrelsen. Alle øvrige danskere tilbydes også tredje stik mod COVID-19.

 

Fra uge 42 kan borgere, der fik deres 2. stik for mere end seks en halv måned siden, få et 3. stik.

Det oplyser Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse fredag den 15. oktober.

Denne anden fase af revaccinationsprogrammet omfatter primært personer mellem 65 og 84 år, personer i særlig øget risiko for et alvorligt forløb med COVID-19 og sundheds- og ældrepersonale.

Disse tre grupper var blandt de første, der blev vaccineret mod COVID-19.

De første invitationer bliver sendt ud i uge 42.

Alle øvrige danskere tilbydes 3. stik

Udover gruppen af danskere over 65 år, vil alle øvrige danskere også få tilbuddet om et tredje vaccinestik mod COVID-19.

– Vi har en plan for udrulningen af det tredje vaccinestik, og den er, at danskerne bliver inviteret seks måneder og 14 dage efter, at de har fået andet stik, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) til DR.

Sundhedsstyrelsen går nu i gang med at give tredje stik til færdigvaccinerede over 65 år.

Også særligt udsatte og sundheds- og ældrepersonale bliver tilbudt tredje stik.

De kan få invitationen, seks måneder og 14 dage efter at de har fået andet stik med en vaccine mod covid-19.

Det skriver Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

– Det betyder, at vi i næste uge sender mange invitationer ud – primært til folk over 65 og medarbejdere i sundheds- og ældresektoren og folk, der ellers har et svækket immunforsvar, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) til DR.

Beskyttelsen falder over tid

I pressemeddelelsen uddyber Sundhedsstyrelsen deres hensigt med revaccinationsprogrammet:

– Der er fortsat god kontrol med COVID-19-epidemien i Danmark, siger Helene Probst, vicedirektør i Sundhedsstyrelsen.

– Vaccinerne mod COVID-19 beskytter effektivt over for COVID-19, men beskyttelsen falder over tid, og faldet er mest udtalt blandt ældre personer og personer med underliggende sygdomme.

– En række lande, deriblandt Danmark, er derfor allerede begyndt at give et 3. stik til de ældste og til personer med et svært nedsat immunforsvar, fordi de er i særlig risiko, hvis de bliver syge med COVID-19.  

Timingen er afgørende

– Vi har vurderet, at personer over 65 år, personale i sundheds- og ældresektoren og personer i særlig øget risiko bør tilbydes revaccination, når det er mere end seks en halv måned siden deres sidste vaccination, siger Helene Probst.

– Timingen i revaccination er afgørende. Vi vil gerne begynde revaccination, før folk bliver alvorligt syge med COVID-19 og samtidig sikre, at revaccination sker på et velunderbygget, vidensbaseret grundlag, udtaler hun.

– For de ældre over 65 år og personer i særlig øget risiko for et alvorligt forløb med COVID-19 vil revaccination beskytte dem mod smitte og sygdom i en kommende vintersæson, hvor vi forventer, at smitten generelt vil stige.

– Personale i sundheds- og ældresektoren får tilbud om et ekstra stik for at forebygge, at de bringer smitte videre til sårbare grupper.

– En revaccination beskytter både dem selv mod at blive syge med COVID-19, og den forebygger samtidig, at de smitter de patienter eller ældre borgere på plejehjem, som er i risiko for at blive alvorligt syge, siger Helene Probst.

Ikke risiko for alvorlige bivirkninger

Sundhedsstyrelsen vurderer, at det er sikkert at revaccinere disse grupper, og at der ikke er risiko for nye alvorlige bivirkninger ved et 3. stik.

Yngre personer kan dog risikere at få en kraftigere reaktion ved revaccination og dermed flere tilfælde af de kendte bivirkninger som for eksempel smerter ved indstiksstedet, let feber, utilpashed og hovedpine.

– Vi vurderer, at den øvrige befolkning fortsat er godt beskyttet mod alvorlig COVID-19 efter deres 2. stik. Vi forventer dog, at den øvrige befolkning skal revaccineres på sigt.

– Vi følger selvfølgelig området meget tæt og vil løbende vurdere, hvornår der sundhedsfagligt er et behov for at tilbyde revaccination til den resterende befolkning, og om intervallet mellem 2. og 3. stik fortsat skal være 6½ måned, eller om det eventuelt skal være længere, siger Helene Probst.

EU har i starten af oktober godkendt revaccination af personer over 18 år, når der er gået mindst 6 måneder efter 2. stik.

Godkendelsen gælder i første omgang kun vaccinen fra Pfizer, men inden for få uger forventes også vaccinen fra Moderna at blive godkendt til revaccination. 

Sådan bliver du indkaldt

Borgere, som har modtaget sidste stik for mere end 6½ måned siden, inviteres til revaccination.

Alle borgere vil modtage invitation til revaccination i e-Boks.

Personer, der er fritaget for digital post, får tilsendt et fysisk brev.

Når du har modtaget din invitation, kan du bestille tid på vacciner.dk.

Det bliver understreget, at ingen som udgangspunkt behøver at kontakte deres egen læge for at få tredje stik.

Vaccinationen kommer til at foregå i vaccinationscentrene, hvor de indkaldte vil modtage en tredje dosis mRNA-vaccine fra enten Pfizer eller Moderna.

Læs mere om tredje stik på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

Der er også altid mere hjælp at hente i Hjerteforeningen.

Husk, at du altid kan ringe ind til vores gratis og fortrolige rådgivningslinje, Hjertelinjen, på 70 25 00 00.

Hjertelinjen er åben for henvendelser alle hverdage kl. 9-16.

Forskningschef beroliger

Rigtig mange oplevede bivirkninger ved både første og andet stik. Er du én af dem, har du måske blandede følelser ved at skulle revaccineres med endnu en dosis coronavaccine.

– Indtil videre er der ikke rapporteret alvorlige bivirkninger ved tredje stik. Vi må derfor forvente, at bivirkningerne er de samme som ved det første og andet stik.

– Men i bund og grund ved man det jo ikke, før der er gået længere tid. Og vi ved heller ikke, om sandsynligheden for bivirkninger ved tredje stik er større for de personer, der oplevede bivirkninger ved de tidligere stik.

– Man skal dog altid holde bivirkningerne af vaccinationen op imod den situation, det vil være at få corona. Den situation vil altid være forbundet med en væsentligt højere risiko end mulige bivirkningerne til vaccinen, pointerer Gunnar Gislason.