Svenn Erik Kristensen var på vej i Det Kongelige Teater, da han faldt om med hjertestop. I dag har han levet med en ICD i 21 år.

Har du spørgsmål til artiklen, er du altid velkommen til at skrive os en mail - klik her.
(Du må meget gerne indsætte link til artiklen i din mail.)

– Vi skulle i teatret en aften i december måned, min kone og jeg. Jeg sætter hende af ved Det Kongelige Teater og kører så videre og leder efter en parkeringsplads. Det er det sidste, jeg husker, fortæller Svenn Erik Kristensen.

Han tænker tilbage på den aften, hvor han faldt om med hjertestop i Bredgade i København. Der er ikke ret mange minder at trække på fra aftenen.

Det lykkedes tilsyneladende Svenn Erik at få parkeret bilen og stige ud på gaden. Det var i hvert fald her, han faldt om, og her, ukendte forbipasserende fik tilkaldt en ambulance.

– Tre døgn senere vågnede jeg op på Rigshospitalet. De tre døgn er fuldstændig væk. Jeg fik at vide, at jeg havde haft et hjertestop, og der gik så lidt over en uge med undersøgelser og scanninger af enhver slags, og så fik jeg indopereret en ICD, siger Svenn Erik Kristensen.

Ingen advarselslamper blinkede

I år er det 21 år siden. Svenn Erik Kristensen var på det tidspunkt 60 år, og intet i hans sygehistorik eller fortid havde advaret ham om, at han var i risiko for et hjertestop. Det kom som lyn fra en klar himmel.

– Det er uhyggeligt at tænke på, altså. Men jeg er da himmelhenrykt for, at det skete derinde i København og ikke herude i provinsen, hvor jeg bor. Så havde jeg nok ikke fået så hurtig hjælp, siger han.

Han selv og hustruen talte meget om hændelsen i tiden og årene derefter.

– En eller anden fandt ud af, at der lå teaterbilletter i min lomme, og ad den vej fik de fat på min kone, der stod og ventede i Det Kongelige, fortæller han.

– Hun anede jo intet om det, så hun fik selvfølgelig et stort chok.

Tænker meget på pårørende

Svenn Erik Kristensen har siden sit hjertestop engageret sig i ICD Klubben, som han i dag er formand for.

Klubben er et gratis tilbud til medlemmer af Hjerteforeningen, der har fået indopereret en ICD eller er pårørende til en hjertepatient.

Én af årsagerne til hans engagement i klubben er netop, at der tænkes meget på de pårørende som Svenn Eriks hustru i klubbens arbejde.

– Det gør vi meget ud af. Dengang jeg fik mit hjertestop, var der jo ikke al den psykologhjælp, man har i dag. Det kunne jeg da godt have tænkt mig, når jeg tænker tilbage.

Lev så normalt som muligt

Ud fra sine egne erfaringer har Svenn Erik Kristensen flere gode råd om at leve med en ICD. Ét af dem er at tænke sig godt om i forhold til, hvornår man kommer tilbage i sit gamle tempo.

– Jeg tog tilbage på arbejde en måned efter i en lederfunktion, og det var simpelthen for tidligt. Dér fik jeg et tilbagefald.

– Man skal også vænne sig til, at man har et fremmedlegeme i kroppen og lytte til specialisterne, selv om de ikke altid siger præcis det samme. Og så skal man lære at stole på, at den virker. Det er jo min startmotor. Min livsforsikring. Og det er ikke så nemt i starten, det tager lidt tid.

– Man skal for guds skyld heller ikke sætte sig hen i et hjørne og tænke, tænke, tænke. Man skal forsøge at leve livet så normalt som overhovedet muligt, for det kan man sagtens med en ICD.

– Jeg selv kom tilbage på arbejde, og arbejdede fem år mere, inden jeg gik på pension. Og de sidste 15 år har jeg og min hustru rejst utroligt meget over hele verden, så jeg har ikke været hæmmet af min ICD. Jeg har haft 20 gode år, siger Svenn Erik Kristensen.

Du kan læse mere om ICD Klubben via dette link.

På denne side finder du også detaljeret info om, hvad en ICD er, og hvad den gør.