Rugbrødsmadder, eller smørrebrød, er den mest populære ret til aftensmad i Danmark. Det viser en rundspørge, som den selvejende institution ”Madkulturen” under Miljø- og Fødevareministeriet netop har foretaget. Hjerteforeningen har kigget nærmere på rundspørgen

Har du spørgsmål til artiklen, er du altid velkommen til at skrive os en mail - klik her.
(Du må meget gerne indsætte link til artiklen i din mail.)

Klinisk diætist hos Hjerteforeningen bemærker, at rundspørgen om danskernes aftenmadsvaner fra Madkulturen 2015 peger på en klar tendens: Vi spiser mere rugbrød til aftensmad.

– Vi spiser rugbrød med pålæg to gange om måneden eller til 6,3 procent af aftensmåltiderne. Det kan både være rugbrødsmadder med koldt kød- eller fiskepålæg, men også rugbrød med lune retter som frikadeller, fiskefilet eller medister.

Læs mere om hjerterigtig kost på Hjerteforeningen hjemmeside

Smørrebrød har fået rolle som aftensmåltid
Ifølge diætisten var rugbrød tidligere primært forbundet med frokost- og højtidsmåltider som f.eks. jule-, pinse- og påskefrokoster.

– Rundspørgen indikerer, at smørrebrødet i 2016 også har en rolle som aftensmåltid. Måske dette kan forklares med, at mange danskere har kantineordninger på jobbet, ligesom der er mange institutioner med madordninger, således at både børn og voksne dagligt spiser et varmt middagsmåltid uden for hjemmet. Ligesom det kan være et udtryk for, at mange familier har nedprioriteret madlavningen i en presset og travl hverdag og i stedet vælger en hurtigt aftensmåltid.

Rugbrøds-hit kan være en udfordring
Da rugbrudsmadder med pålæg er så populære i de danske hjem, vurderer Hjerteforeningens kliniske diætister, at det kan blive en udfordring at holde sig inden for anbefalingerne om højst at spise 500 gram tilberedt kød om ugen fra okse, kalv, lam eller svin. Det svarer til 2-3 middage om ugen og lidt kødpålæg.

– Desuden spiser vi også for meget salt, forklarer diætisten.

Test, om du spiser for meget salt

Kvinderne spiser i gennemsnit 7-8 gram salt om dagen, mænd 9-11 gram. Undersøgelser viser, at vi får det meste salt fra forarbejdede produkter som brød, kødprodukter, ost, færdigretter samt spisning uden for hjemmet.

– Derfor kan det blive problematisk hvis vi både spiser frokost uden for hjemmet samt rugbrødsmadder med kød- og kyllingepålæg til aftensmad, da det så kan være svært at holde sig inden for de anbefalede maksimalt 5-6 gram salt om dagen.

For meget salt i maden påvirker blodtrykket og øger risikoen for hjerte-karsygdom. Derudover kan et længerevarende højt saltindtag gør skade på hjertets muskulatur og blodkarenes funktion uafhængigt af blodtrykket.

Læs mere om salt på Hjerteforeningens hjemmeside

Kreative og sunde rugbrødsmadder
Rugbrødsmadder kan sagtens være et sundt og fornuftig aftensmåltid, fordi rugbrød er en god og vigtig kilde til fuldkorn og kostfibre, som forebygger hjerte-karsygdom og nedsætter kolesteroltallet.

8 gode råd
Her får du Hjerteforeningens bud på, hvordan du går rugbrødsmadderne mere sunde:

  1. Vælg brød der er fuldkornsmærket eller hvis du bager dit brød selv, tilsæt max. 2 tsk.  groft salt til 1 kg fuldkorsmel.
  2. Spis efter tallerkenmodellen, dvs. 1/5 del af tallerkenen bør fyldes med fisk uden panering eller fiskepålæg/fjerkræ uden skind, eller kød og kødpålæg med max. 10 g fedt pr. 100 g, eller æg.2/5 del af tallerkenen bør være rugbrød eller fuldkornsmærket brød. 2/5 af tallerkenen bør være fyldt med grøntsager – Gerne flest af de grove grøntsager.
  3. Ønskes fedtstof på brødet anbefaler vi at bruge minarine, ”blød” avocado, mayonnaise, remoulade, hummus eller et tyndt lag pesto.
  4. Spis ofte fiskepålæg som f.eks. sild, kippers, makrel, ørred, laks, en fiskefrikadelle, rejer, stenbiderrogn, tun osv.
  5. Brug gerne middagsrester som pålæg, f.eks. kartofler, frikadeller, æg, kyllinge- kalkunfileter, farsbrød, mørbrad m.m.
  6. Udskift en skive rugbrød med en skål salat eller en rest grønt fra aftensmaden.
  7. Spis leverpostej, kød- eller kyllingepålæg der er nøglehulsmærket, dvs. max 10 gram fedt/100 gram.
  8. Server altid gnavegrønt som f.eks. gulerødder, selleri, rosenkål, blomkål, broccoli (Anvend også stokken – Skræl den og skær den i små stave, læg stavene i vand, så få det en nøddeagtig smag), hvidkål, rødkål, spidskål, snack ærter, snack peber, edamebønner, grønne bønner eller grønne ærter, tomater, radiser, baby majs, agurk til rugbrødsmadderne. Anvend evt. en rest rodfrugter og eller grønsagsgratin – Alternativt lav en let råkost af kål og lidt frugt.

Madkulturen fokuserer på bedre mad til alle
Miljø- og Fødevareministeriets tiltag Madkulturen arbejder for ’Bedre mad til alle’ gennem et fokus på kvalitet, vækst i fødevareerhvervet og velfærd til danskerne.
Madindeks er Madkulturens årlige måling af tendenser i danskernes madkultur. Data fra 2015 er indsamlet via et online spørgeskema, hvor 2.339 repræsentativt udvalgte danskere mellem 18 og 74 år er blevet spurgt om, hvad de spiste til aftensmad dagen før samt deres holdninger til mad og måltider.

Læs hele Madkulturens Madindeks 2015 om ”Danskernes aftensmad”.