Genoplivningsinstruktør Jørgen Kjeldsen er indstillet til Årets Hjerteredder. Han reagerede lynhurtigt og trådte til med livreddende førstehjælp, da Jytte Lyngse fik hjertestop under et foredrag i pensionistklubben.

Har du spørgsmål til artiklen, er du altid velkommen til at skrive os en mail - klik her.
(Du må meget gerne indsætte link til artiklen i din mail.)

Hvad ville du gøre, hvis du så et menneske falde om med hjertestop?

Ville du gå i panik? Være handlingslammet? Træde til og forsøge at hjælpe?

For de fleste danskere er det umuligt at svare på, før de står i situationen.

Jørgen Kjeldsen behøver ikke at stille sig selv de spørgsmål længere.

Han kender svaret nu.

Bemærker mærkelig vejrtrækning

En oktoberdag sidste år sætter Jørgen sig i bilen med hustruen Esther.

Min kone har lokket mig til at køre hende til et foredrag i FOAs pensionistklub med en fra Det Kongelige Teaters Balletskole.

– Jeg tænker, jeg altid kan sidde med og slå høreapparatet fra, hvis det ikke er interessant, griner han.

Men det, som Jørgen tror, skal være en hyggelig formiddag, ender højdramatisk.

– Min kone bemærker til mig, at der er én af pigerne, hvis vejrtrækning lyder mærkelig. Jeg når lige at registrere det, og tænke på, om det måske er et epileptisk anfald, da hun så falder om og bliver bevidstløs, siger han.

– Jeg kan huske, at jeg nærmest går på autopilot dér og skynder mig hen. Folk stimlede jo lynhurtigt sammen, men jeg får skubbet et par af dem til side, og så kører jeg ellers på.

Underviser i genoplivning

Jørgen Kjeldsen har undervist hundredvis af danskere i genoplivning.

Som frivillig instruktør i Hjerteforeningens ”Giv Liv”-projekt tager han ofte ud til grupper af danskere og underviser i kunsten at genoplive et menneske med hjertestop.

– Det startede helt tilbage i 1980’erne, hvor jeg var i Marinehjemmeværnet og fik en intro til hjertemassage, forklarer han.

– Det var rimeligt nyt dengang og meget spændende, syntes jeg. Så jeg holdt ligesom ved det.

Under en skiferie i Østrig i 1992 får han brug for sine evner og træder til med hjertemassage, da han overværer en person falde om.

– Det gik desværre ikke så godt, og personen overlevede ikke. Jeg fik at vide af redderne, at jeg ikke kunne have gjort mere, men kunne alligevel ikke lade være med at stille mig selv spørgsmålet i lang tid fremover, om jeg havde gjort noget forkert.

– Det var hårdt at kæmpe med de tanker, siger han.

På trods af oplevelsen vedligeholder Jørgen sin træning igennem årene, og for et par år siden bliver han opmærksom på muligheden for at blive frivillig instruktør på Hjerteforeningens ”Giv Liv”-kurser.

Det melder han sig til.

– Jeg ville gerne være med til at give det videre, forklarer Jørgen, der vurderer, at han har undervist omkring 600 kursister gennem ”Giv Liv”-kurserne.

Påbegynder øjeblikkeligt hjertemassage

Den formiddag i oktober får Jørgen brug for sin erfaring.

Han konstaterer hurtigt, at kvinden ikke har vejrtrækning og er bevidstløs.

Det er et tydeligt hjertestop, og Jørgen påbegynder øjeblikkeligt hjertemassage.

– Imens jeg arbejder, bliver der ringet til 112, og vi forsøger at finde ud, hvor den nærmeste hjertestarter befinder sig.

– Den viser sig at være 500 meter væk. Jeg kunne hurtigt regne ud, at det var for langt væk. Det kunne vi ikke nå at bruge til noget, siger han.

Jørgen arbejder videre.

– Det var som at sidde inde i en boble, fortæller han.

– Der står 30-40 kvinder omkring mig og ser fortvivlede ud, men jeg observerer det nærmest ikke. Jeg var inde i en klokke lige dér.

– Jeg kørte bare på for fuldt knald. En af pigerne giver hende to indblæsninger, hver gang jeg har trykket 30 gange.

På et tidspunkt lyder der et højt knæk. Det er kvindens ribben, der brækkes af hjertemassagen.

– Det er en grim lyd, da den kommer, men vi lærer jo at det kan ske ved et hjertestop, så det er bare at køre videre, siger Jørgen.

Hjertemassagen virker

Efterhånden som minutterne går, ser Jørgen tegn på, at hjertemassagen virker.

– Jeg har kigget lidt på hende, mens jeg arbejder. Hun var helt blå, da jeg startede hjertemassagen, men mens jeg arbejder, begynder kinderne at blive rosa. Så der er i hvert fald cirkulation, kan jeg se. Dér begynder jeg at blive lidt mere fortrøstningsfuld, siger Jørgen.

Ambulancen og akutlægen ankommer efter ca. ti minutter, og akutlægen siger til Jørgen, at han bare skal fortsætte, mens de får sat instrumenter på kvinden og konstaterer, at der er hjerteflimmer.

– Pludselig kan jeg se, at der kommer gang i hende. Dér når jeg lige at tænke ”yes!”, siger Jørgen.

Han hjælper redderne med at bære kvinden ud af lokalet og op til den ventende ambulance.

– Og lige idet de får lagt hende på båren, der kigger hun op og ser lige på mig.

– Jeg tror, jeg kunne gå på vandet lige dér.

Jytte har mødt Jørgen

Kvinden på båren hedder Jytte Lyngse, og Jørgen har reddet hendes liv.

Jytte kommer så småt til bevidsthed i ambulancen, der ræser mod Rigshospitalet, hvor hun indlægges og får indopereret en ICD – en avanceret pacemaker, der kan afgive stød ved hjertestop.

– Jeg fik en fantastisk behandling på Rigshospitalet, hvor der stod et fantastisk dygtigt og kompetent hold klar og modtog mig, da jeg kom med ambulancen. Det er jeg så taknemmelig for, siger Jytte.

Ni dage efter episoden udskrives hun igen og har det efter omstændighederne godt i dag.

– Jeg havde ganske vist nogle ømme ribben i tiden efter, men i forhold til alternativet er det vist billigt sluppet, griner hun.

En omgang corona hen over jul og nytår har forsinket Jyttes genoptræningsforløb, men nu er det også kommet i gang, og Jytte bliver stille og roligt friskere, fortæller hun.

Hun har også haft mulighed for at mødes med Jørgen efter den dramatiske formiddag.

– Jørgen og hans hustru kom på besøg hjemme hos mig, efter at jeg var blevet udskrevet. Det betød meget for mig at få hilst på ham. Uden ham havde jeg jo ikke været her i dag, fortæller Jytte.

Jytte Lyngse regner med, at der ikke går lang tid, før hun er frisk til at genoptage sine besøg til foredragene i FOAs pensionistklub.

– Der kommer jeg forhåbentlig til at rende på Jørgen igen. Det glæder jeg mig til, siger hun.

Indstillet til Årets Hjerteredder

Jørgen Kjeldsens hustru har ovenpå den dramatiske episode indstillet ham til Årets Hjerteredder.

Årets Hjerteredder er Hjerteforeningens årlige fejring af hverdagens helte, der træder til med genoplivning, når de ser en person falde om med hjertestop.

Han har bestemt heller ikke tænkt sig at lægge kasketten som genoplivningsinstruktør på hylden.

– Jeg tror helt bestemt, det her ”Giv Liv”-projekt er en stor hjælp, siger han.

– Det vigtigste råd, jeg plejer at tage med til kursisterne, er, at man ikke kan gøre noget forkert. Man skal altid træde til.

Vil du vide mere om genoplivning?

Har du fået lyst til at lære mere om genoplivning, har du mulighed for at få en instruktør som Jørgen Kjeldsen ud og undervise.

Kurset er gratis, og du finder tilmeldingen her via dette link.

På samme side kan du også lære mere om de seks trin til genoplivning, ligesom du altid kan få råd og vejledning på Hjertelinjen.