Flere hundrede tusinde hjertepatienter lever med et dårligt sexliv som følge af deres sygdom, anslår forsker. Men der er hjælp at hente, når først tabuet er brudt.

Har du spørgsmål til artiklen, er du altid velkommen til at skrive os en mail - klik her.
(Du må meget gerne indsætte link til artiklen i din mail.)

De kan have problemer med at få rejsning og orgasme, deres lyst til sex halter eller mangler, og de er utilfredse med den del af deres sexliv, der handler om samleje. Det skriver rigshospitalet.dk.

Hjertepatienter er meget ofte ramt på sexlivet, og det går ud over både parforhold og livskvalitet, når man ved siden af sin hjertesygdom skal slås med seksuelle problemer, fortæller klinisk sygeplejespecialist og ph.d. Pernille Palm fra Afdeling for Hjertesygdomme samt IMPACT Research and Care på Rigshospitalet.
– Vores forskning viser, at rigtig mange mænd med hjertesygdom slås med store problemer i sexlivet. Det kan skyldes den medicin, de får, eller fysiologiske ændringer, det kan være selve sygdommen, der lægger en dæmper på den fysiske udfoldelse, og endelig kan det mentale også spille ind, fordi patienterne kan få præstationsangst eller være bange for at få pulsen op af frygt for, om det skader hjertet, fortæller hun til rigshospitalet.dk og anslår, at mindst 200.000 hjertesyge danskere har seksuelle problemer.

Lyst og samleje er hyppige problemer

I et forskningsprojekt har Pernille Palm sammen med sine kollegaer undersøgt seksuelle problemer hos en bestemt gruppe af hjertesyge mænd, som har fået indopereret en avanceret pacemaker, ICD.
Af de 415 patienter, der blev spurgt, havde 70 procent problemer med rejsning, og 57 procent problemer med orgasme, 82 procent havde nedsat lyst, og 85 procent var utilfredse med den del af sexlivet, der handler om samleje.
En patient fortæller, hvordan han og konen har talt om hans rejsningsproblemer:
– Vi har snakket om det på en måde, hvor vi har haft tårer i øjnene begge to og været kede af det. Det er da et problem. Jeg mener, at vi har styr på at kunne tale om det, men det er jo følsomt, og det løser ligesom heller ikke problemet.

Tilbud skal bryde tabu

Netop følsomheden omkring emnet oplever Pernille Palm som et af problemerne i forhold til at finde en løsning for de mange patienter.
– Det er meget tabubelagt. Det kunne være rart, hvis det var lige så naturligt at tale med patienterne om som afføring, eller hvordan de sover om natten. Mange patienter bliver lettede, når det bliver italesat, men de har svært ved selv at komme til os sygeplejersker og læger på en hjerteafdeling med et seksuelt problem. Derfor skal vi være opmærksomme på at tage hul på snakken. Vi vil gerne etablere et systematisk tilbud, der kan hjælpe hjertepatienter i hele regionen, og gerne i et tværfagligt samarbejde mellem Afdeling for Hjertesygdomme, fysioterapeuter og sexologer. For der er faktisk hjælp at hente for langt de fleste, siger Pernille Palm.
Flere hundrede tusinde hjertepatienter lever med et dårligt sexliv som følge af deres sygdom, anslår forsker. Men der er hjælp at hente, når først tabuet er brudt. Nogle patienter kan behandles medicinsk med fx Viagra, men det er ikke alle hjertepatienter, der tåler eller ønsker det. De kan i stedet have glæde af andre tiltag, viser et andet af Pernille Palms forskningsprojekter, et lodtrækningsforsøg, hvor 154 patienter med ICD blev inddelt i to grupper.

Bækkenbundstræning hjælper mænd

Den ene gruppe trænede bækkenbund to gange om dagen, lavede anden fysisk træning tre gange om ugen og gik til samtaler med en kardiologisk sygeplejerske med særlige kompetencer inden for det sexologiske felt. Patienterne her blev mere tilfredse med deres sexliv, fik bedre rejsning og oplevede mere lyst til sex. Den anden gruppe, der fik almindelig opfølgning på deres hjertesygdom uden særligt fokus på seksuelle problemer, mærkede ingen forandring. Forskellen på de to grupper var signifikant.
– Det virker. Det er en forholdsvis lille pris for en god effekt, siger en af patienterne fra den gruppe, der trænede, lavede bækkenbundsøvelser og deltog i samtaler.
– Jeg har aldrig oplevet en patient, der ikke syntes, det var godt at tale om. Også kvindelige hjertepatienter kan opleve seksuelle problemer som manglende lyst og tørhed forneden, hvis de får vanddrivende medicin. Det er vigtigt, at vi får sat fokus på problemet og hjulpet patienterne, siger Pernille Palm.

Hjertesygdom og seksuelle problemer

  • 524.000 lever med hjerte-kar-sygdom i Danmark. Forskellige studier viser, at 50-90 procent af dem oplever seksuelle problemer. Det er særligt udbredt hos mennesker med hjertesvigt og åreforkalkning (iskæmisk hjertesygdom).
  • Seksuelle problemer rammer hjertepatienter i alle aldre – og det kan også være et problem for patienter over 80 år, der er vant til at have et aktivt sexliv.
  • Årsagerne kan både findes i den fysiske sygdom, den medicin, man får for sin sygdom, og mentale problemer som præstationsangst eller angst for at forværre sin sygdom ved fx ophidselse og øget puls.