Beløbet pr. donation i år var over 60 kr. udelukkende givet via MobilePay, sms eller bankoverførsel. Og det er mere end sidste år, hvor beløbet var på ca. 50 kr. primært doneret i kontanter. Kontantfri indsamling er fremtiden, siger adm. direktør i Hjerteforeningen Anne Kaltoft.

Har du spørgsmål til artiklen, er du altid velkommen til at skrive os en mail - klik her.
(Du må meget gerne indsætte link til artiklen i din mail.)

Som den første organisation i Danmark samlede Hjerteforeningen sidste søndag ind uden de velkendte raslebøsser. Donationer kunne kun gives via MobilePay, sms eller bankoverførsel, og indsamlerne ville være nødt til at takke nej til sedler og mønter.

Det initiativ var danskerne helt klar til, viser de nu opgjorte tal fra Hjerteforeningens Landsuddeling. Hver indsamler samlede nemlig i gennemsnit stort set samme beløb ind som i 2019, hvor hele 80 procent af donationerne blev givet i kontanter.

– Danskerne har taget rigtig flot imod den kontantfrie indsamling, og det er vi glade for og meget taknemmelige over. Det er altid et sats at være først til noget, men resultatet viser, at raslebøsserne er fortid, og kontantfriheden er fremtiden, siger adm. direktør i Hjerteforeningen Anne Kaltoft.

Coronasikker indsamling

Samlet set ligger resultatet dog kun på ca. en tredjedel af sidste års resultat på 6,4 mio. kr. Grundet coronapandemien blev Hjerteforeningens Landsuddeling i foråret udskudt til sensommeren, hvilket bl.a. gjorde det svært at rekruttere indsamlere, hvorfor det samlede beløb for i år er landet på 2,3 mio. kr. Et beløb, der bliver brugt på at sætte ca. 100 døgntilgængelige hjertestartere op i Danmark. I alt var 2.000 indsamlere på gaden 30. august. Sidste år deltog 7.000 i Hjerteforeningens Landsuddeling.

– Vi føler selv, at vi har været på forkant ved at gå kontantfri og gjort det muligt at gennemføre en landsuddeling, der er ansvarlig og sikker – også i forhold til COVID-19. Men vi har stor forståelse og respekt for, at mange tilmeldte indsamlere alligevel valgte at melde fra op til Landuddelingen. Man skal føle sig tryg – det er det vigtigste, siger Anne Kaltoft.

Kontantfrihed sparer penge

Sammenlignet med sidste år, hvor hver donation i gennemsnit var på ca. 50 kr., er tallet for i år på 63 kr. pr. MobilePay-donation. Dertil kommer sms- og bankoverførsler.

– Planlægningen af en kontantfri indsamling gik i gang, længe før vi havde hørt om corona. Det gjorde den, fordi vi kan spare administrative omkostninger ved at gå kontantfri, faktisk helt op mod 500.000 kroner til forsikring og håndtering af kontanter – penge, som i stedet kan bruges til at sikre døgntilgængelige og funktionsdygtige hjertestartere til danskerne, siger Anne Kaltoft.

De 100 nye hjertestartere vil blive sat op rundtom i landet de kommende måneder.