Tid er altafgørende, når det kommer til hjertestop. Derfor er det også vigtigt, at der hurtigt hentes en hjertestarter, hvis uheldet er ude.

Har du spørgsmål til artiklen, er du altid velkommen til at skrive os en mail (klik her).

Desværre ved 38 procent af danskerne ikke, hvor den nærmeste hjertestarter er, viser en ny, repræsentativ måling foretaget af Kantar Public for Hjerteforeningen.

– Det er meget ærgerligt og bekymrer mig, at så stor en andel af danskerne ikke aner, hvor den nærmeste hjertestarter er. Sandsynligheden for at overleve kan være helt op til 70 procent, hvis en person med hjertestop modtager genoplivning med brug af en hjertestarter inden for tre til fem minutter, siger Anne Kaltoft, adm. direktør i Hjerteforeningen.

Samtidig viser målingen, at det kun er 31 procent af de danskere, som faktisk ved, hvor hjertestarteren er, der har under to minutter hen til en hjertestarter. Dermed er det under en tredjedel af dem, der ved, hvor hjertestarteren er, som med sikkerhed ville kunne nå hen efter hjertestarteren og tilbage igen inden for de kritiske tre til fem minutter, hvor overlevelseschancen er størst.

– Det understreger virkelig, at der fortsat er en stor opgave med at få sat flere døgntilgængelige hjertestartere op, fastslår Anne Kaltoft.

Den 24. april har danskerne mulighed for at gøre en forskel, når Hjerteforeningen afholder sin årlige Landsuddeling. Her har man mulighed for at gå sig til en hjertestarter, hvis man samler ind for Hjerteforeningen. I år forventes det, at der bliver samlet ind på cirka 2.000 ruter over hele landet.

– Der er ingen tvivl om, at hjertestartere gør en kæmpemæssig forskel. Derfor opfordrer jeg alle til at gå med den 24. april, når vi samler ind til at kunne sætte endnu flere døgntilgængelige hjertestartere op over hele landet, siger Anne Kaltoft.

Sidste år blev der samlet over 3 millioner kroner ind til hjertestartere, som efterfølgende blev sat op over hele landet, og således er der nu i alt via den årlige Landsuddeling sat over 600 døgntilgængelige hjertestartere op rundtom i Danmark.

– Vi håber selvfølgelig, at vi kan overgå det ellers flotte resultat fra sidste år, så vi kan få endnu flere hjertestartere ud i samfundet. Vi kan se på tallene, at det er helt nødvendigt, slutter Anne Kaltoft.

 

Fakta om hjertestop

  • Hvert år rammes ca. 4.700 danskere af hjertestop uden for hospital. Det svarer til omkring 13 hver dag.
  • Overlevelsen efter hjertestop uden for hospital er i dag cirka 14 procent.
  • I 80 procent af tilfældene med hjertestop uden for hospital giver tilstedeværende personer livreddende førstehjælp, før professionel hjælp ankommer.
  • Hvis ingen træder til med genoplivning, inden ambulancen ankommer, overlever 1 ud af 19.
  • Hvis et vidne træder til med hjertemassage, inden ambulancen ankommer, overlever 1 ud af 7.
  • Hvis personer med hjertestop modtager genoplivning med brug af hjertestarter, inden ambulancen ankommer, overlever næsten 1 ud af 3.
  • Hurtig reaktion ved et hjertestop er afgørende. Ifølge Det Europæiske Råd for Genoplivning kan sandsynligheden for at overleve være helt op til 70 procent, hvis en person med hjertestop modtager genoplivning med brug af en hjertestarter inden for tre til fem minutter.
  • De fleste personer får varige skader eller dør, hvis ikke de får hjælp inden for ca. ti minutter. Efter seks minutter kan hjernen begynde at tage skade, og for hvert minut, der går uden genoplivning, falder chancen for at overleve med ca. 10 procent.
  • Hjerteforeningens Landsuddeling afholdes søndag den 24. april.

Læs mere på www.hjerteforeningen.dk/landsuddeling