En rask gåtur er lige så effektivt som løb i forhold til at sænke sit blodtryk, mindske kolesteroltallet og undgå diabetes, viser en ny amerikansk undersøgelse.

Har du spørgsmål til artiklen, er du altid velkommen til at skrive os en mail - klik her.
(Du må meget gerne indsætte link til artiklen i din mail.)

[448x350]gaatur

Næste gang du ikke er i humør til en løbetur, kan du i stedet tage traveskoene på og gå en tur. Lange og udmarvende løbeture er nemlig ikke den eneste måde at holde dit hjerte sundt på. En gåtur i et rask tempo er lige så effektivt som løb i forhold til at holde sit blodtryk og kolesteroltal nede og undgå diabetes. Det konkluderer amerikanske forskere i et nyt studie efter at have fulgt 33.000 løbere og cirka 15.000 personer, som gik faste ture, over 6 år.

Deltagerne var mellem 18 og 80 år. Hovedparten var dog i alderen fra 40 til 60 år. Ingen af deltagerne var hjertesyge eller led af diabetes, da de startede, ligesom de heller ikke havde et forhøjet blodtryk eller kolesteroltal.

Mængden af energi
Gå-folkene skal dog gå i længere tid, hvis de vil have effekt på sundhedskontoen, da løberne forbrænder mere energi over kortere tid. Det handler nemlig om mængden af energi, du forbrænder. Om du gør det ved at løbe eller gå er sådan set underordnet, forklarer Martin Walsøe, fysioterapeut og Hjerteforeningens motionsekspert.

– Du kan få lige meget sundhed ved at gå som at løbe, så længe du presser din krop mere, end du plejer. Ellers opnår du ikke noget på din sundhedskonto. Det vil sige, at du skal op at have en hurtigere vejrtrækning, hjertet skal slå hurtigere og du skal føle en varme i kroppen, siger Martin Walsøe.

Det er altså afstanden, der tæller. Som en tommelfingerregel gælder, at for hver kilometer du tilbagelægger, forbrænder du din egen kropsvægt i kalorier. Vejer du 80 kg og går en kilometer, forbrænder du 80 kalorier.

Studiet er publiceret i det amerikanske tidsskrift Arteriosclerosis Thrombosis and Vascular Biology

Download vores nye gratis app ”Gå for hjertet” til din smartphone. For hver kilometer du går eller løber, donerer Becel en krone til forskning i kvinders hjerter. Læs mere om app´en her