Skal du til at trykke 'Bestil' på flybilletten til Mallorca, men er usikker på regler og råd til at rejse med en hjertesygdom? Så læs med her, hvor vi giver dig en række gode råd og tips til, hvad du skal huske at tænke på.

Billedet af poolen og morgenbuffeten på det kridhvide hotel på Kreta ser godt nok fristende ud.

Og med bare et enkelt klik mere kan du sikre dig en uge under sydens sol og begynde at tælle ned til afrejsedagen.

Men så begynder tvivlen pludselig at melde sig.

Hvordan er det nu lige med rejsereglerne, når man har atrieflimren? Eller tager hjertemedicin? Eller …?

Hvis du eller din partner har hjertesygdom og er ved at planlægge jeres næste rejse, så læs med her, inden du klikker ‘Bestil’. Måske kan vi hjælpe dig med svar på spørgsmål, du er i tvivl om.

Vi starter med emner, der er gode at have tjek på, inden du rejser.

1) Få styr på dine forsikringer

Denne kan godt være lidt tung at sætte sig ind i – men den er vigtig!

Når du rejser med hjertesygdom, er det utroligt vigtigt at have styr på din rejseforsikring, så du er dækket ind, hvis der opstår akut sygdom på ferien.

En rejseforsikring dækker almindeligvis kun udgifter, der relaterer sig til sygdom og tilskadekomst opstået under ferien.

Forhåndsgodkendelse

Ved kronisk sygdom eller sygdom, der er opstået inden afrejse, skal du være opmærksom på, om du bør søge en medicinsk forhåndsgodkendelse.

En medicinsk forhåndsgodkendelse er en garanti for, at din rejseforsikring dækker de udgifter, der kan forekomme under rejsen i forbindelse med din eksisterende sygdom.

Hvis ikke du har en medicinsk forhåndsgodkendelse, og du oplever forværring af din sygdom på ferien, risikerer du at skulle betale for lægehjælp, hospitalsregning eller en sygetransport hjem fra ferien.

Så hav helt tjek på forhåndsgodkendelsen!

Hvornår skal du have forhåndsgodkendelse?

Det fremgår af dine forsikringsvilkår, hvornår og i hvilke tilfælde du bør søge om en medicinsk forhåndsgodkendelse, men typisk skal du søge, hvis du inden for to mdr. før afrejse:

  • har en alvorlig livstruende sygdom
  • har kronisk sygdom, anden sygdom eller en akut/eksisterende skade og har været i kontakt med læge eller anden form for behandler udover aftalt kontrol
  • har fået foretaget ændringer i din medicin. Det kan både omfatte ny medicin eller ændring i dosis
  • har fået foretaget ændringer i dine behandlingsplaner, oplevet nye symptomer eller forværring af kendte symptomer
  • afventer undersøgelser, behandlinger, operationer eller undersøgelsessvar.

Hvor søger jeg forhåndsgodkendelse?

Du kan søge om en medicinsk forhåndsgodkendelse elektronisk via dit forsikringsselskabs hjemmeside, eller du kan printe en formular, du kan udfylde og sende med posten.

Når du udfylder formularen, skal du give samtykke til, at forsikringsselskabet kan indhente de nødvendige helbredsoplysninger fra dine journaler, der skal til for at lave en helbredsvurdering.

Svaret på din ansøgning kan indeholde flere udfald:

Godkendt: Her dækker rejseforsikringen udgifter relateret til akut opstået sygdom og tilskadekomst, samt udgifter i forbindelse med din eksisterende sygdom under rejsen.

Godkendt med forbehold: Her dækker rejseforsikringen kun udgifter til akut opstået sygdom og tilskadekomst under rejsen, men ikke udgifter relateret til den eksisterende sygdom/tilskadekomst.

Afvist: Her vil du ikke være dækket af rejseforsikringen.

Har du fået en medicinsk forhåndsgodkendelse og oplever ændringer i dit helbred, som medfører lægebehandling eller justeringer i din medicin inden afrejse, skal du kontakte dit forsikringsselskab igen for at få lavet en ny vurdering.

Din medicinske forhåndsgodkendelse gælder kun for den aktuelle rejse. Næste gang du skal rejse, skal du overveje, om du skal søge igen.

Ved tvivl bør du altid kontakte dit forsikringsselskab.

Afbestillingsforsikring

En afbestillingsforsikring sikrer, at du kan få pengene retur for din rejse, eller giver i nogle tilfælde mulighed for at udskyde din rejse, hvis du pludselig bliver syg inden ferien.

Når du bestiller en afbestillingsforsikring, så vær opmærksom på, hvad den præcis dækker, da der kan være forskel på dem.

Tjek også dine egne forsikringer, og se, om du allerede har en afbestillingsforsikring.

Det gule sundhedskort

Når du har et gult sundhedskort og holder ferie i Danmark, på Færøerne og på Grønland, så er du dækket af den offentlige sygesikring på samme vilkår som landets borgere.

Der kan være stor forskel på, hvordan du er dækket i landene, så derfor er det nødvendigt med en rejseforsikring for at sikre sig, at du er fuldt dækket, hvis du bliver syg på ferien.

Det blå sundhedskort

Hvis du har et EU-sundhedskort og rejser inden for Europas grænser, så er du dækket af landets offentlige sygesikring på lige fod med landets borgere.

Men der er meget store forskelle på, hvor meget eller hvor lidt borgerne selv skal betale i de enkelte lande, når de er i kontakt med sundhedssystemet.

Det blå sundhedskort dækker ikke alle udgifter ved sygdom eller tilskadekomst som f.eks. hjemtransport.

Så hvis du vil sikre dig mod uforudsete udgifter på din rejse, kan det være en fordel at tegne en privat rejseforsikring. EU-sundhedskortet er gratis og er gyldigt i op til fem år.

2) Sådan pakker du din medicin til rejsen

Inden afrejse er det en god idé at have recepter på apotekets server og hente medicinen i god tid, så du er sikker på, at du har nok medicin til din rejse.

Pak ekstra medicin, så du har nok, hvis du bliver opholdt på rejsen.

Derudover er det en god idé at:

  • sørge for at pakke din medicin i håndbagagen, da noget medicin ikke tåler kulden i flyets bagagerum. Så er du også sikker på at have medicin nok, hvis din kuffert ikke når frem som planlagt
  • medbringe medicinen i original emballage eller som dosispakket medicin fra apoteket, så det tydeligt fremgår, hvilken medicin der ligger i pakkerne, og at medicinen tilhører dig
  • medbringe en opdateret medicinliste med både handelsnavn, indholdsstof og dosis på din medicin, så du kan vise hvilken medicin du får til daglig, hvis du får brug for lægehjælp under din rejse. Medicinlisten som også kaldes medicinkortet kan printes på sundhed.dk under ”Sundhedsjournalen.” Her trykker du på ”Udskriftsvenlig version (PDF)”.

3) Forbered dette, når rejsen er lige om hjørnet

Nu kan det være, at afrejsedagen nærmer sig. Her er et par råd til, hvad du skal tænke på og forberede op til og under din afrejse.

Kom i god tid til lufthavnen

For nogle kan selve rejsen være stressende, og roen indfinder sig først, når de er fremme ved destinationen.

Det kan afhjælpe den indre uro, hvis du planlægger din rejse, så du har god tid til at komme til lufthavnen, igennem sikkerhedskontrollen og ud til flyet.

Når vi rejser, så brydes vores faste rutiner, så sørg for at få spist og drukket, selvom du er på farten – det gælder både på ud- og hjemrejsen.

Husk evt. støttestrømper

Hvis du skal ud på en længere rejse med fly, bil eller bus, så sørg for at have støttestrømper på under rejsen, og lav gerne venepumpeøvelser.

Rejs dig og gå lidt rundt undervejs – det forebygger blodprop i benet.

Hvis man sidder stille i længere tid når man rejser, kan fødder og ben hæve op, og der kan opstå blodpropper i de dybereliggende vener.

Husk papirerne

Pas, flybilletter, rutevejledninger, bekræftelse på din billeje. Der er nok af småting at huske på. Derfor:

Lav en tjekliste, og kryds alt af, efterhånden som du pakker.

Modtager du bookingnumre og bekræftelser på din mail, så lad være med at slet mailen.

Gem gerne de vedhæftede papirer på din mobiltelefon (det har du mulighed for, når du fx åbner en pdf-fil på din mobilskærm).

Og print også gerne alle papirer ud, og tag dem med i et plastikchartek i håndbagagen.

4) Husk de sunde vaner selvom du holder ferie

Nu er du landet og har pakket ud.

Solen skinner, der er stadig ledige strandstole ved poolen, og inden så længe kan du også få tanket depoterne op ved buffeten.

Hvilket bringer os til råd nummer 4:

Spis og drik stadig sundt

Selv om det er ferie, er det fortsat en fornuftig idé at få masser af grønt på tallerkenen (det smager også bedre sydpå).

Det er vigtigt at holde fast i de sunde madvaner, selvom du er på ferie.

Så udforsk menuen på ferien, og smag på nye lækre retter med masser af fisk og grøntsager.

Og selvom mange forbinder sommer og ferie med kolde øl, rosévin på terrassen eller kulørte drinks ved poolen, så vær opmærksom på, at alkohol kan forværre symptomer fra hjertet – nyd hellere lidt, men godt.

Vær aktiv

Benyt dig også af feriens muligheder for at være aktiv.

Se det som en oplevelse, når du tager en rask gåtur langs vandet eller nyder den smukke udsigt med en gåtur i bjergene.

Det kan være en fordel at være mest aktiv om morgenen, formiddagen eller om aften, hvor temperaturerne er lavere end midt på dagen.

Ellers risikerer du at blive utilpas af varmen. Og det hænger nøje sammen med næste punkt:

Drik rigelig væske

De fleste rejser sydpå om sommeren og her er det vigtigt at gøre sig umage med at få væske nok.

Det anbefales at drikke mest mulig vand, da det er sundest.

Det varme klima gør, at du sveder mere og taber mere væske, end du plejer.

Generelt anbefales en sund og rask person at drikke mellem 1,5-2 liter væske dagligt – gerne mere hvis vejret er varmt.

Har du hjertesygdom, som kræver, at du begrænser dit daglige indtag af væske, så tal med din læge om, hvor meget du evt. bør øge dit væskeindtag med, når du rejser ned til varmen.

5) Nyd solen med omtanke

Når du rejser sydpå, er UV-indekset ofte højere end i Danmark, og det gode vejr gør, at vi opholder os længere tid i solen.

Nogle oplever forværring af symptomer fra deres hjertesygdom, når det er meget varmt og fugtigt i vejret, så rejs på tidspunkter af året, hvor temperaturerne passer dig.

Vær opmærksom på, at noget medicin kan gøre din hud særligt følsom over for solen og give udslæt, solskoldninger eller små væskeholdige blærer på huden.

Af hjertemedicin gælder bl.a. Cordarone mod hjerterytmeforstyrrelser, nogle former for vanddrivende- og blodtrykssænkende medicin.

Brug derfor solcreme med minimum beskyttelsesfaktor 30 flere gange om dagen, og tag ekstra tøj på, en solhat, eller ophold dig mest i skyggen i de timer, hvor UV-indekset er højt.

6) Bekymringer ved at rejse med hjertesygdom

Og endelig:

Det er helt naturligt, hvis du er bekymret for at rejse med hjertesygdom.

Et råd, der måske hjælper her, er at vælge en ferieform og destination, som gør dig tryg.

Det kan være en feriedestination, hvor lægehjælpen er let tilgængelig, frem for et sted hvor lægehjælpen kan være flere timer væk.

For nogen kan det også give ro at have en handlingsplan, når de er ude og rejse.

Det kan være en plan for, hvordan du skal agere, hvis du oplever symptomer eller ændringer i din hjertesygdom under ferien.

Det kan også være afklaring i forhold til, om der er nogle særlige hensyn, du skal tage til din hjertesygdom, når du rejser. Det kan du tale med din læge om.

Få flere råd hos Hjerteforeningen

Vi håber, det har svaret på nogle af de spørgsmål, du måske lå inde med, og fjernet lidt af din tvivl.

Og hvis du har andet, du gerne ville have haft svar på, så er du altid velkommen til at ringe til vores sundhedsfaglige rådgivere på Hjertelinjen.

Hjertelinjen har åbent mandag, tirsdag og torsdag kl. 9-14 og kan kontaktes på tlf. 70 25 00 00.

God ferie!