Er du som hjertepatient i øget risiko for et alvorligt forløb med coronavirus (COVID-19), smittet og med symptomer, kan du på linje med andre personer i øget risiko nu modtage en pille, der skal øge chancerne for, at du får et mildere forløb.

Har du spørgsmål til artiklen, er du altid velkommen til at skrive os en mail - klik her.
(Du må meget gerne indsætte link til artiklen i din mail.)

Ny coronapille skal gøre din risiko for at få at få et alvorlig sygdomsforløb med coronavirus mindre.

Den nye medicin skal tages senest 5 dage efter, at du har fået symptomer, for at den har en effekt.

Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen, at du straks kontakter sin praktiserende læge, hvis du får et positivt testsvar og samtidig tror, at du er i målgruppen for at få behandlingen.

Langt størstedelen af danske hjertepatienter er med i vaccinationsprogrammet og har modtaget tredje boosterstik.

Dette mindsker risikoen for alvorlige følger af coronasmitte betragteligt.

Risikoen for indlæggelser og alvorlig sygdom er meget lille, hvis man har modtaget tredje stik.

Derfor vil de fleste hjertepatienter ikke være i målgruppen for behandlingen.

Målgruppen for behandlingen er personer i øget risiko, og beskrives af Sundhedsstyrelsen som:

  • Personer der er 80 år eller ældre, uanset vaccinationsstatus
  • Personer der er uvaccinerede og er 65-79 år
  • Personer der er uvaccinerede og er 18-64 år og i øget risiko for alvorligt forløb med coronavirus på grund af alvorlig sygdom, såsom alvorlig hjertesygdom.
  • Personer, der er vaccineret og under 80 år, men fx har flere forskellige alvorlige sygdomme, som samlet øger risikoen for et alvorligt forløb

Der er meldt om milde bivirkninger af coronapillen, såsom diarré, kvalme, svimmelhed og hovedpine.

Og mens nogle læger har forholdt sig kritisk til behandlingsformen, har Sundhedsstyrelsens valgt at anbefale den nye tabletbehandling, selvom den endnu ikke er godkendt af det Europæiske Lægemiddel Agentur (EMA).

Årsagen er:

– Vi anbefaler tabletbehandlingen, fordi vi vurderer, at fordelene ved at blive behandlet overstiger ulemperne for de patienter, som har den største risiko for at blive alvorligt syge med covid-19, siger Kirstine Moll Harboe, sektionsleder i Sundhedsstyrelsen.

Sundhedsstyrelsen forventer, at behandlingen medvirker til, at færre af de patienter, som har en stor risiko for at blive alvorligt syge, bliver indlagt.

Bakker op om den hjælp, som giver det bedste forløb

Forskningschef i Hjerteforeningen, Gunnar Gislason er mangeårig hjertelæge og har løbende patientkontakt i sin hospitalshverdag.

Han anbefaler, at hjertepatienter tager imod muligheden for en såkaldt coronapille.

– Vi er som Hjerteforeningen altid interesseret i at bakke op om den hjælp, som er giver det bedste forløb for patienten.

– I den anledning ser vi, at Sundhedsstyrelsen både anbefaler en pille, der kan hjælpe de mest udsatte patienter, samtidig med at styrelsen følger den lægelige diskussion og videnskabelige udvikling på området for at kunne justere, hvis det bliver nødvendigt.

– Man skal altid være forbeholden, men det tyder foreløbigt på, at der kan være op mod 50% lavere risiko for et alvorligt forløb, hvis man tager MSD-pillen indenfor fem dage fra smitte, siger han.

– På vegne af patienterne er vi derfor glade for, at fagfolk her kan få endnu et værktøj i kampen mod coronavirus og til gavn for også de mest udsatte hjertepatienter.

Kirstine Moll Harboe fra Sundhedsstyrelsen siger enslydende:

– Vi er fuldt opmærksomme på, at det er en ny og ikke godkendt behandling, som vi endnu ikke har så meget viden om. Derfor følger vi behandlingen tæt, til vi får mere viden.

Fordi tabletbehandlingen skal gå i gang senest 5 dage efter, at man har fået symptomer på coronavirus, er det ifølge Sundhedsstyrelsen vigtigt, at personer i målgruppen kontakter deres praktiserende læge, straks efter de har fået et positivt test-svar.

Hvis testsvaret kommer i weekenden eller helligdage, skal man i stedet ringe til vagtlægen eller 1813.

Pfizer på vej med endnu mere effektiv coronapille

Medicinalfirmaet Pfizer har udviklet en ny coronapille, som allerede er godkendt i USA og forventes godkendt i EU indenfor kort tid.

Pillen har fået navnet Paxlovid, og er i virkeligheden to piller, der skal tages sammen ca. hver 12. time i fem døgn, hvis man er testet positiv for corona.

Undersøgelser viser, at den reducerer risikoen for alvorlige forløb eller død med helt op til 90%.

Den danske regering har afsat 450 millioner kroner til indkøb af denne pille, samt en anden pille fra medicinalfirmaet Merck.

Gunnar Gislason ser frem til, at pillen bliver tilgængelige i Danmark.

– Den ser meget lovende ud og ser ud til at reducere risikoen med 90% for alvorligt forløb. Vi afventer dog nærmere fra myndighederne, når den er godkendt, siger han.

Læs mere

Læs mere på Sundhedsstyrelsens hjemmeside om coronapillen

Læs mere om hjertet og coronavirus på Hjerteforeningens coronaside

Ring 70 25 00 00, hvis du har brug for råd og støtte fra Hjertelinjen