H.K.H. Kronprinsessen ønskede sin hjertestarter placeret et sted i byen, hvor den kunne gøre mest gavn, og øger dermed antallet af døgntilgængelige hjertestartere i området.

Har du spørgsmål til artiklen, er du altid velkommen til at skrive os en mail - klik her.
(Du må meget gerne indsætte link til artiklen i din mail.)

Hver dag bliver 14 mennesker ramt af hjertestop uden for hospital. En hjertestarter kan betyde forskellen på liv og død. Fra i dag vil der være en døgntilgængelig hjertestarter ved indgangen til Amaliehaven fra Amalienborg Slotsplads.

Hjertestarteren har H.K.H. Kronprinsessen modtaget af Hjerteforeningen i forlængelse af Hjerteforeningens Landsuddeling i 2019, hvorfra alle indsamlede penge er gået til uddeling og opsætning af flere end 400 nye hjertestartere landet over.

Kronprinsessen bad efter modtagelsen af hjertestarteren om, at den blev sat op et sted i København, hvor der normalt er mange mennesker, og hvor den kunne komme til gavn for flest muligt. Hjerteforeningen undersøgte derfor et muligt sted og fastlagde placeringen ved indgangen til Amaliehaven fra Amalienborg Slotsplads, hvor der normalt er mange mennesker, heriblandt turister fra ind- og udland.

I Hjerteforeningen er adm. direktør Anne Kaltoft glad for, at endnu en døgntilgængelig hjertestarter fra Landsuddelingen nu kommer danskerne til gode.

– Hvert sekund tæller ved et hjertestop, og derfor er det afgørende, at der er en hjertestarter tæt på og tilgængelig døgnet rundt. Derfor er vi meget taknemmelige for, at Hjerteforeningens protektor, H.K.H. Kronprinsessen, har bidraget til at sikre en døgntilgængelig hjertestarter i området omkring Amalienborg og Amaliehaven, og at hun så tydeligt bakker op om vores arbejde med at udbrede kendskabet til genoplivning, siger Anne Kaltoft.

Hjertestarteren ved indgangen til Amaliehaven fra Amalienborg Slotsplads er anbragt i et klimaskab og omfattet af en ServicePlus-aftale, en elektronisk døgnovervågning, som sikrer, at der tilkaldes en servicetekniker, hvis der opstår en fejl ved hjertestarteren. Den formelle drift og vedligeholdelse af hjertestarteren ved Amaliehaven varetages af Hjerteforeningen.

 

OM LANDSUDDELINGEN

Søndag den 30. maj 2021 afholder Hjerteforeningen for tredje gang Landsuddeling. Alle kan starte en gruppe, og Hjerteforeningen giver hjertestartere til alle grupper, der tilsammen dækker mindst 15 indsamlingsruter den 30. maj 2021. Man kan deltage i en gruppe med naboer, familie, kolleger, sportsklubben osv.

Går man som gruppe 15 indsamlingsruter tilsammen, så får gruppen:

  • En kvalitetshjertestarter
  • Et udendørs klimaskab til hjertestarteren
  • Montering ved en autoriseret elektriker
  • Et gratis ”Hjerteredderkursus – 30 minutters intro i genoplivning”
  • Et års ServicePlus-aftale (digital døgnovervågning og fuld service, så hjertestarteren altid er funktionsdygtig).

Læs mere, og få din egen hjertestarter, på gådigtilenhjertestarter.dk.

 

OM HJERTESTARTERE

  • Hvert år får ca. 5.000 danskere hjertestop uden for hospital. Det svarer til 14 personer om dagen.
  • Hvis personen med hjertestop bliver stødt med en hjertestarter inden for 3 til 5 minutter efter hjertestoppet, kan overlevelsen være op til 50-70 procent.
  • I dag (2019) stødes 11 procent af alle personer med hjertestop uden for hospital med en hjertestarter, inden ambulancen ankommer. Det er en ottedobling fra 1,4 procent i 2001. I det offentlige rum bliver der stødt med en hjertestarter i 23 procent af alle tilfælde med hjertestop, inden ambulancen når frem. I private hjem stødes 6,7 procent med en hjertestarter, før ambulancen når frem.
  • I 2019 overlevede 16 procent af hjertestoppatienterne til og med 30 dage efter hjertestoppet.

Kilde: Dansk Råd for Genoplivnings ”FAKTAARKET OM HJERTESTOP” (senest opdateret i december 2020).