Medierne beskriver i disse dage, at personer med lavt niveau af K-vitamin er i større risiko for at få et alvorligt forløb, hvis de smittes med coronavirus (COVID-19). ”Kun en hypotese”, siger forskningschef og understreger, at hjertepatienter, der er i blodfortyndende behandling, skal fortsætte.

Artiklen er udgivet for over 30 dage siden. Har du spørgsmål til indholdet, kontakt kkjensen@hjerteforeningen.dk.

Flere medier, herunder videnskab.dk, beskriver for tiden, at et lavt niveau af K-vitamin kan kobles til bl.a. særligt alvorlige forløb med COVID-19. K-vitamin findes i fx spinat, broccoli og grønkål.

En undersøgelse, der endnu ikke har været “anmeldt” (peer-reviewet, red.) af andre forskere, viser dette.

Omtalen i medierne har fået hjertepatienter, som er i blodfortyndende behandling (Marevan), hvor K-vitamin spiller en rolle, til at ringe til Hjertelinjen.

– Henvendelserne går på bekymring, og hvilken risiko det lavere niveau af K-vitamin kan have for dem, når de er i blodfortyndende behandling, forklarer rådgiver Mia Jandrup fra Hjertelinjen.

Forskningschef Gunnar Gislason forklarer, at der ikke er grund til bekymring.

– Studiet her har ingen indflydelse på din blodfortyndende behandling, da det kun er en hypotese, siger Gunnar Gislason.

Han siger, at det derfor er ”ret vigtigt, at patienter ikke stopper behandlingen med blodfortyndende medicin”.

– Der er ingen grund til bekymring for de patienter, som får blodfortyndende behandling, og det har heller ikke indflydelse på, om du får en vaccination hurtigere eller langsommere. Intet er ændret.

Du kan læse det danske studie her