Der er flere ting, du selv kan gøre for at forebygge psykiske reaktioner ved hjertesygdom, hvis du er ny-diagnosticeret. Her på siden forsøger vi at give dig et overblik og en række gode råd.

Og husk: Du kan altid kontakte vores faglige rådgivere på Hjertelinjen, der sidder klar til en god og fortrolig snak alle hverdage mellem 9 og 15.

Kommunikation med de pårørende

Giv dig selv lov til at være bange, ked af det og vred ind imellem. Det er helt naturlige og forståelige reaktioner.

Brug dit netværk af familie, venner, naboer og kolleger. De kan være en væsentlig støtte for dig i en svær tid.

Det er vigtigt, at du taler med dine pårørende om, hvordan du har det. Så kan de nemmere forstå dig, og hjælpe dig på den bedste måde.

Du må dog ikke forvente, at dine pårørende altid kan gætte, hvad du lige præcis har brug for i en bestemt situation.

Dels er de fleste af os er faktisk dårligere til at gætte andres behov, end vi måske selv går og tror. Dels kan dine behov svinge fra dag til dag.

Og endelig er dine pårørende jo også berørte af sygdommen, og har derfor deres egne følelser at skulle håndtere.

Forsøg at sige tingene direkte:

  • Fortæl hinanden, hvordan I det, og hvordan I gerne vil have, at den anden hjælper.
  • Spørg direkte fremfor at forsøge at gætte på, hvad den anden tænker, føler og har behov for.
  • Sig til, hvis du har brug for trøst, omsorg, eller bare at snakke.
  • Sig til, hvis du har brug for tålmodighed eller måske praktisk hjælp.

Det kan også være, at du ind imellem helst bare vil være i fred. I den situation kan det også være en god idé at sætte lidt ord på.

Dine pårørende kan have brug for at få forklaret, at det i bund og grund ikke er dem, du vil være fri for, men at du har brug for tid alene for at samle tankerne.

Hvis du er mere irritabel end du plejer, kan det være, at du har brug for mere ro og tid til dig selv. Det kan også være, at du har flere opgaver, end du magter.

Tal med din arbejdsplads om dine opgaver. Tal med dine pårørende om arbejdsdelingen derhjemme, om familiens aktivitetsniveau, og om jeres behov for at være sammen og alene hver for sig.

Det er helt almindeligt, at du efter en hjerte-kar-sygdom orker lidt mindre, end du plejer. Du har sikkert brug for mere hvile, end du plejer. Kig på din kalender: Er der noget, du skal have skåret ned på, eller meldt fra til?

Det kan være, at du ikke har det samme overskud til f.eks. at være sammen med mange mennesker i længere tid. Tal med dine pårørende om jeres aftaler for sammenkomster i familien og anden selskabelighed, som du måske ikke har så meget overskud og lyst til i øjeblikket.

Kan der findes gode løsninger sammen med familien, så du kan hvile dig undervejs, tage hjem lidt før, eller måske helt melde afbud ind imellem?

Støtte til hukommelse og overblik

Én af de psykiske reaktioner ved hjertesygdom kan være at have svært ved at huske, koncentrere dig og overskue ting. Hvis du oplever dette, er det en god idé at skrive mere ned, end du måske plejer:

  • Brug en kalender for at huske dine aftaler. Og til at planlægge dine aktiviteter med.
  • Lav huskesedler, når du skal købe ind, eller gøre andre ting, hvor der er flere ting, du skal huske på én gang.
  • Gør dig til vane at skrive navne, adresser, telefonnumre, beskeder og andre ting ned, som det er vigtigt, at du husker bagefter. Hav altid papir og skriveredskab i nærheden af dig eller brug din mobiltelefon.
  • Tag en pårørende med ved samtaler med læger og andre behandlere
  • Spørg hellere en gang for meget end en gang for lidt om de ting, der har betydning for din sygdom, behandling og forløbet efter.
  • Tag stikord ved samtaler med behandlere – eller få din pårørende til at gøre det.

Læs mere om kommunikation med læger, sygeplejersker og andre behandlere, du møder i dit behandlingsforløb:

Samtaler med lægen

Professionel rådgivning og kontakt til andre i samme situation

Hjerteforeningen tilbyder professionel rådgivning af sygeplejersker, diætister, fysioterapeuter, psykologer og socialrådgivere.

Derudover har vi et netværk af frivillige, som selv har haft hjerte-kar-sygdom tæt inde på livet, og måske også har oplevet psykiske reaktioner ved hjertesygdom.

At møde andre mennesker, der står i en lignende situation som du selv, eller som har prøvet noget tilsvarende og er kommet godt på vej, kan være en rigtig stor hjælp for mange.

Læs mere om Hjerteforeningens tilbud om rådgivning og om kontakt til andre patienter her.