Ingredienser

  • 75 g hasselnødder
  • 50 g gær
  • 2½ dl lunkent vand
  • 100 g kandiserede appelsinskaller
  • 150 g revet moden pære eller æble
  • 2 tsk. stødt kanel
  • ¾ tsk. stødt kardemomme
  • 1 tsk. vaniljepulver
  • ¾ tsk. salt
  • 300 g fint fuldkornshvedemel eller hvid hvede
  • 250 g hvedemel
  • 1 æg
Pynt
  • 2 spsk. flormelis

Tilberedning

16 stk.

Hak nødderne groft. Opløs gæren i vandet i en stor skål. Tilsæt nødder, appelsinskaller, reven pære eller æble, kanel, kardemomme, vanilje og salt. Tilsæt fuldkornsmelet og det meste af hvedemelet, og ælt dejen. Tilsæt løbende mere hvedemel, og måske ikke det hele, indtil dejen er elastisk og lige akkurat kan slippe fingrene. Lad dejen hæve tildækket i 1 time.

Form dejen til 16 boller og lad dem hæve på bageplader med bagepapir. Pensl bollerne med sammenpisket æg, og bag dem ca. 18 minutter ved 200 grader.

Drys bollerne med flormelis, evt. med julemønster; klip et hjerte eller en stjerne af papir, læg skabelonen oven på bollen, og drys med flormelis. Servér med det samme.

TIP
Det er glædeligt, at der efterhånden er kommet flere typer fuldkornsmel på markedet. Også nogle som er finere malet. Hvis du ikke kan skaffe fint fuldkornsmel eller hvid hvede, så brug grahamsmel, men tilsæt eventuelt lidt mere vand til dejen, da grahamsmel suger meget væske.

 

Frugt og grønt pr. person

Ca. 10 g

Energifordeling pr. person, medmindre andet er angivet

Energi pr. bolle: 800 kJ (190 kcal). Kulhydrat 36 g. Fedt 4 g, heraf mættet fedt 0,5 g

UH4816