Som det første sted i Nordeuropa har læger på Rigshospitalet implanteret det hele kunstige hjerte Carmat i en patient. Carmat kan være et alternativ til en hjertetransplantation eller en midlertidig løsning for patienter, der venter på en transplantation.

Har du spørgsmål til artiklen, er du altid velkommen til at skrive os en mail (klik her).

Det hele kunstige hjerte Carmat er for første gang implanteret i en patient på Rigshospitalet. Hjertet er det mest avancerede hele kunstige hjerte, der er udviklet, og Danmark er det første sted i Nordeuropa og tredje sted i verden, der som led i et studie indopererer Carmat i en patient. Det er samtidig den første implantation af et helt kunstigt hjerte i Danmark.

I alt 13 patienter har nu fået Carmat, fortæller Finn Gustafsson, der er overlæge og professor med speciale i avanceret hjertesvigt og transplantation ved Hjertemedicinsk Klinik på Rigshospitalet.

– Vi er glade for at være med i studiet og få klinisk erfaring med Carmat. Vi håber, at vi i fremtiden kan tilbyde implantationen til patienter, der er kritisk syge af hjertesvigt i begge sider af hjertet og ikke kan vente længere på et donorhjerte – eller som af andre grunde ikke kan få en transplantation. Det er patienter, som vi indtil nu ikke har kunnet hjælpe, men som vi med det kunstige hjerte vil kunne gøre en kæmpe forskel for, siger Finn Gustafsson.

I Hjerteforeningen bliver resultatet modtaget med anerkendelse.

– Det er en imponerende og kærkommen bedrift, som de danske læger og sundhedsfaglige specialister her har udført. Vi kæmper hver dag for, at de danske hjertepatienter skal have den rette hjælp, når lynet slår ned, og vi bliver nødt til at tænke innovativt. Implantationen her er den første af sin art i Danmark, men vi håber på, at opfindelsen kan hjælpe endnu flere hjertepatienter fremover, siger Gunnar Gislason, der er forskningschef.

 

Kræver et trænet team

Carmat er verdens første fuldt elektriske kunstige hjerte og det første med et selvreguleringssystem, der tilpasser sig kroppen. Hvis en person med et Carmat-hjerte for eksempel cykler, går op ad en trappe eller på anden måde bliver forpustet, vil hjertet reagere ved at sætte pumperytmen op.

Overlæge og kirurg Peter Skov Olsen fra Thoraxkirurgisk Klinik på Rigshospitalet stod i spidsen for det team, der udførte operationen på den første patient i Danmark.

– Det kræver et trænet team af kirurger, anæstesiologer, hjertelæger, sygeplejersker og fysioterapeuter at få operationen og resten af processen til at lykkes. Det er en holdindsats, der kræver samarbejde og en maksimal indsats fra alle sider. Jeg er stolt over, at operationen er gået godt, og at vi på Rigshospitalet kan tilbyde en bestemt patientgruppe en ny mulighed, siger Peter Skov Olsen.

 

FAKTA: Studiet

  • Danmark er det tredje land i verden, der indopererer Carmat i en patient. Tidligere har patienter fået Carmat i Tjekkiet og Kasakhstan.
  • 13 patienter har nu fået Carmat.
  • Over de næste fire-fem måneder er det planen at nå op på i alt 20 patienter med Carmat.
  • Rigshospitalet er udvalgt som testcenter på grund af sin ekspertise i at behandle og forske i avanceret hjertesvigt.

 

FAKTA: Det kunstige hjerte Carmat

  • Det mest avancerede og første fuldt elektriske kunstige hjerte, som tilpasser sig brugerens fysiske udfoldelse.
  • Vejer 1.055 g og måler 12,3 cm x 10,2 cm x 14,5 cm.
  • Maksimal pumpekraft: 8,5 liter i minuttet.
  • Produceret af den franske medicovirksomhed Carmat, der er en del af luftfartsvirksomheden Airbus Group.
  • Omkring 70.000 personer i Danmark lider af hjertesvigt. For patienter, hvor sygdommen er livstruende, og hvor en transplantation ikke er en mulighed, kan Carmat i nogle tilfælde komme på tale.

 

Foto: Rigshospitalet.