Jack Geilager fik fodfæste igen efter et ophold for hjertestopoverlevere på REHPA, Videnscenter for Rehabilitering og Palliation i Nyborg. Nye hold starter op i efteråret.

Har du spørgsmål til artiklen, er du altid velkommen til at skrive os en mail (klik her).

At blive ramt af et hjertestop giver ofte følelsen af, at gulvtæppet bliver revet væk under en, og det er svært at komme tilbage til det liv, man levede før hjertestoppet. Noget er ændret for altid. Sådan havde 49-årige Jack Geilager det også, i tiden efter at hans hjerte holdt op med at slå den 21. januar 2018.

– Det kom som lyn fra en klar himmel, og min familie og jeg anede ikke, hvordan vi skulle komme videre. Hverdagen smuldrede lige så stille, da døden kom tæt på, siger Jack Geilager, der arbejder som portør på Sygehus Sønderjylland.

Han blev genoplivet i to og en halv time, først i ambulancen og senere i helikopteren, på vej til Odense Universitetshospital, hvor han straks røg på operationsbordet. Efter operationen måtte han stødes 20 gange, inden han blev nedkølet i 10 timer. Imens blev hans kone ringet op med beskeden ”vi ved ikke, om din mand overlever”.

– Hele familien var i chok, og den dag i dag sidder det stadig i dem. Hver gang min datter eller kone hører lyden af en ambulance, tænker de tilbage på den traumatiske hændelse, siger Jack Geilager.

Pludselig gav det mening
Da han kom hjem fra hospitalet, begyndte han på genoptræning. Her fortalte en sygeplejerske om muligheden for at komme på et ophold for hjertestopoverlevere. Jack Geilager sagde ja tak, og sammen med sin kone drog han i foråret til REHPA i Nyborg.

– Det var en befrielse at møde ligesindede og få snakket om de oplevelser, vi har været igennem. Vi fik sat ord på en masse tanker og mærkede straks en følelse af ikke at være alene, siger Jack Geilager.

I forbindelse med opholdet gennemgik han en kognitiv test, som viste, at hans hjerne havde taget skade som følge af hjertestoppet.

– Lige pludselig gav det mening, når jeg glemte, hvor jeg havde parkeret bilen, at jeg afleverede patienterne på de forkerte afdelinger, eller når min kone bad mig købe medister i supermarkedet, og jeg kom hjem med et blomkål, siger han og fortsætter:

– Det er vigtigt, at sundhedssystemet sætter særligt ind med tilbud for at hjælpe hjertestopoverlevere og håndterer de følgesygdomme, vi kæmper med. Også de pårørende, specielt børn, har brug for, at der bliver taget hånd om dem under og efter hjertestoppet, så de også kan vende tilbage til et godt liv med færrest mulige følger, siger Jack Geilager.

Nye ophold
Har du også overlevet et hjertestop, kan du og en pårørende deltage i et femdages ophold med efterfølgende todages opfølgning på REHPA i Nyborg. Opholdene giver dig ny viden og inspiration til at komme videre i livet og tager afsæt i gruppesamtaler, undervisning og test med afsæt i din/jeres situation. Du vil møde socialrådgivere, sygeplejersker, psykologer, læger, neuropsykologer og fysioterapeuter, som står for oplæg og giver dig og din pårørende værktøjer til at leve et godt liv med færrest mulige følger trods hjertestoppet.

Opholdet på REHPA er et nationalt tilbud udviklet i samarbejde mellem Rigshospitalet, Aarhus Universitetshospital, Odense Universitetshospital, Hammel Neurocenter og REHPA.

Læs mere på rehpa.dk/borger/rehpa-ophold

 

Sådan deltager du

  • Rehabiliteringsopholdet er gratis. Du skal dog selv betale transporten til og fra REHPA i Nyborg.
  • Du skal selv ansøge om at deltage. Din egen læge eller sygehuslæge skal udfylde og underskrive en henvisning, som du finder på rehpa.dk under Borger og REHPA-ophold.
  • Opholdene finder sted i uge 43 (21.-25. oktober) med opfølgning 21.-22. januar 2020.
  • REHPA visiterer til opholdene i september og oktober måned, og så får du svar umiddelbart herefter. Se også datoer for ophold i 2020.

Har du spørgsmål til ophold eller ansøgning, så kontakt gerne REHPA på telefon 30 57 10 59 eller rehpa.ophold@rsyd.dk.