Vidste du, at betændelse i munden - også kaldet parodontitis– skader dit hjerte? Ny forskning slår fast, at det har en langt større sammenhæng og betydning end hidtil antaget

Har du spørgsmål til artiklen, er du altid velkommen til at skrive os en mail - klik her.
(Du må meget gerne indsætte link til artiklen i din mail.)

Har du husket at børste tænder her til morgen? Ellers bør du nok læse med her og få gang i tandbørstningen. Sunde tænder kan nemlig være afgørende for, at du ikke udvikler åreforkalkning og dermed hjerte-kar-sygdom. Halvdelen af danskerne ved ikke, at sunde tænder og en sund mund har betydning for livsstilssygdomme herunder hjerte-kar-sygdom, viser en ny undersøgelse fra Tandlægeforeningen.

Og det kan koste dyrt at have dårlige tænder. Betændelse i tandkødet kan forværre betændelsestilstanden i andre dele af kroppen og være årsag til andre sygdomme såsom åreforkalkning og betændelse i hjerteklapperne, forklarer Palle Holmstrup, professor ved Odontologisk Institut (Tandlægeskolen) i København.

– Mange ved ikke, hvor vigtigt det er have en god mundhygiejne – dvs. at børste sine tænder og få dem renset hos tandlægen. Det har store konsekvenser for vores helbred og hjertet, hvis ikke du holder din mund ren. Nye forskningsresultater viser, at betændelse i mundhulen har en langt større betydning for den øvrige krop end tidligere antaget, siger han.

Dna-spor fra bakterier i munden
Forskerne arbejder ud fra en teori om, at bakterier fra munden føres over i blodbanen og ned til hjertet. Det har vist sig, at bakterierne binder sig til de røde blodlegemer og derved ikke bliver opslugt af de hvide blodlegemer, der ellers skal beskytte mod bakterier. Bakterierne kan dermed vandre rundt i organismen og fæstne sig til fx en forkalket karvæg i hjertets kranspulsårer, hvor de skaber en betændelsestilstand og dermed kan forværre åreforkalkningsprocessen.

Forskerne har fundet dna-spor fra bakterier i udsugne blodpropper hos patienter, der blev ramt af blodprop i hjertet og fik en akut ballonudvidelse.

– Mange tror, at bakterierne så har været levende i kranspulsåren, når nu vi har fundet dna-spor, men det ved vi dog ikke. Det kan være, at bakterierne alligevel først er blevet dræbt og optaget i hvide blodlegemer som derpå er trængt ind i den forkalkede kranspulsåre, siger Palle Holmstrup.

Hjertelæge forsker i tænder
Problemerne skyldes ifølge forskerne den inflammation, som opstår i tandkødet i forbindelse med parodontitis, som findes hos en stor del af den voksne befolkning. Og særligt betydningen af inflammation for hjerte-kar-sygdom er en af årsagerne til, at Odontologisk Institut ansatte Peter Riis Hansen, overlæge ved hjerteafdelingen på Gentofte Hospital, som professor den 1. januar 2017. Han skal indhente mere viden om sammenhængene mellem bakterier og betændelse i munden og hjerte-kar-sygdom.

– Åreforkalkning er en kronisk inflammatorisk sygdom, og det handler om at forstå inflammation og hvad den gør ved vores krop. Inflammation er en kompleks størrelse, som synes at bidrage til de fleste sygdomme. Vi har derfor brug for mere viden om betændelsesmekanismer, og hvordan de påvirker kroppen for at forstå en rang række sygdomme herunder hjertekarsygdom, hvilket er forudsætningen for at udvikle nye behandlinger i fremtiden, siger Peter Riis Hansen.

Sammen med forskere indenfor parodontitis, gigt, psoriasis og mavetarmsygdomme skal han kortlægge inflammationens betydning for disse sygdomme.