Hjertevenlig kost nedsætter risikoen for at udvikle eller forværre hjerte-kar-sygdom. Derfor har de fleste stor gavn af vejledning fra en klinisk diætist.
Den rigtige mad er et effektivt værktøj – både i sig selv, men også hvis du tager kolesterolsænkende medicin. Det har stor effekt på din sundhed og dit kolesteroltal, hvis du omlægger dine spisevaner til en hjertevenlig kost. Du kan faktisk forvente en gennemsnitlig sænkning af det skadelige LDL-kolesterol på 5-15 %. Den personlige effekt er dog meget individuel, og den afhænger bl.a. af dine hidtidige madvaner.
Herudover har hjertevenlig kost i sig selv en forebyggende effekt på hjerte-kar-sygdom uafhængigt af effekten på kolesteroltallet. Det behøver hverken at være kedeligt eller besværligt at ændre livsstilsvaner.
Med udgivelsen “Mad for dit hjertes skyld” i hånden har du et godt overblik over de bedste råd, og hvordan du helt konkret kan gøre din hverdag mere hjertevenlig. Den guider dig til at træffe bedre valg og giver dig nogle forslag med dokumenteret effekt.
Kreditering: Pjecen er udarbejdet af de kliniske diætister (SIG kardiologi): Birgitte M. Bertelsen, Kirsten Buhl, Lonneke Hjermitslev, Inger Larsen og Lone B. Rosenkilde 2018 Revideret af: Lonneke Hjermitslev, Birgitte M. Bertelsen og Inger Larsen. Opdateret med de nye kostråd og ny indkøbsguide af Hjerteforeningen 2021.
Hjertet kalder på dig
1 ud af 5 dør af hjertesygdom. Derfor kalder hjertet på din støtte, så flere kan overleve. Din støtte sikrer midler til hjerteforskning og nye behandlingsformer.