Podcast – lyt og lær om dit hjerte

Hjerteforeningen har lavet en række podcast til dig som patient og pårørende. Vi håber, du får glæde af dem. Foto: Linda Johansen

Få viden, råd og god debat. Herunder finder du en oversigt over Hjerteforeningens podcasts. God fornøjelse!

 

Coronavirus, hjertet og mental sundhed

Hvordan håndterer jeg angst og bekymringer under coronakrisen?

Mange hjertesyge og pårørende oplever angst og bekymringer i forbindelse med coronakrisen. Forsker og psykolog Susanne S. Pedersen fortæller om baggrunden for reaktionerne og giver råd til hvordan man håndterer og mindsker sine bekymringer.

 

Atrieflimren

Del 1. Om atrieflimren, symptomer og behandling

Overlæge Ulrik Dixen er hjertelæge, ekspert i atrieflimren og giver dig svar på hvad atrieflimren er, hvordan man opdager atrieflimren og hvordan atrieflimren behandles. Læge Annemie Stege Bojer er vært og taler med Ulrik Dixen. Læs om atrieflimren på www.hjerteforeningen.dk
Listen to “Overlæge Ulrik Dixen fortæller om sygdommen atrieflimren” on Spreaker.

Del 2.  Om angst og andre hyppige psykiske reaktioner ved atrieflimren

Hvilke psykiske reaktioner oplever hjertesyge med atrieflimren?

Angst er en hyppig reaktion hos hjertesyge med atrieflimren. Det nedsætter livskvaliteten, men med viden, handlemuligheder og støtte kan de psykiske reaktioner håndteres. Læge Marie Bayer Elming er vært og taler med psykolog Anne Hvarregaard Mose.
Listen to “Hvilke psykiske reaktioner oplever hjertesyge med atrieflimren?” on Spreaker.

 

Hjertesvigt

Del 1. Om sygdommen hjertesvigt og behandling

Overlæge Pernille Buch fortæller om hjertesvigt. Ca. 61.000 danskere lider af hjertesvigt, men hvad betyder hjertesvigt egentligt og hvordan behandler man sygdommen? Læge Annemie Stege Bojer taler med overlæge Pernille Buch om årsager til sygdommen, symptomer og behandling.
Listen to “Overlæge Pernille Buch fortæller om hjertesvigt – del 1” on Spreaker.

Del 2. Om hjertesvigt, daglige symptomer og udlandsrejser

Overlæge Pernille Buch fortæller om at leve og rejse med hjertesvigt. Hvilke symptomer skal man være opmærksom på i det daglige, når man har hjertesvigt og hvordan forbereder man sig ved udlandsrejser? Det giver overlæge Pernille Buch svar på i en samtale med læge Annemie Stege Bojer.
Listen to “Overlæge Pernille Buch fortæller om at leve og rejse med hjertesvigt – del 2” on Spreaker.

Del 3. De hyppigste spørgsmål fra hjertesvigtspatienter og pårørende

Hvad spørger hjertesvigtspatienter og deres pårørende oftest om på Hjertelinjen?
Listen to “Hvad spørger hjertesvigtspatienter og deres pårørende oftest om på Hjertelinjen?” on Spreaker.
Hjertelinjen er Hjerteforeningens rådgivningslinje, hvor tusindvis af patienter og pårørende hvert år stiller spørgsmål. Mange handler om hjertesvigt, og i dette afsnit fortæller Hjertelinjens sygeplejerske Mia Jandrup om, hvad hjertepatienter og deres pårørende oftest spørger om på Hjertelinjen. Hør Mia give svar og gode råd, når det eksempelvis handler om vægt og væske, om at finde vej i sundhedssystemet, og om hvorfor den syge ofte bekymrer sig mest om sin pårørende.

Hjertesygdom og seksualitet

De fleste hjertesyge oplever seksuelle udfordringer, men hvem skal man tale med?

Sexlivet kan være svært, når hjertesygdommen har ramt dig – og dit parforhold. Vi ved fra undersøgelser at mange har problemer og behov for råd og viden for at kommer videre. Derfor sætter Hjerteforeningen nu fokus på hjertesygdom og sexlivet. Læge Marie Bayer Elming er vært og taler med klinisk sygeplejespecialist Pernille Palm.Listen to “De fleste hjertesyge oplever seksuelle udfordringer, som påvirker parforholdet” on Spreaker.

Hvad er årsagerne til seksuelle udfordringer ved hjertesygdom?

Sexlivet kan være svært, når hjertesygdommen har ramt dig – og dit parforhold. Vi ved fra undersøgelser at mange har problemer og behov for råd og viden for at kommer videre. Derfor sætter Hjerteforeningen nu fokus på hjertesygdom og sexlivet. Læge Marie Bayer Elming er vært og taler med klinisk sygeplejespecialist Pernille Palm.
Listen to “Hvad er årsagerne til seksuelle udfordringer ved hjertesygdom?” on Spreaker.

 

Kolesterol

Kan man selv mærke et forhøjet kolesteroltal?

Mere end 2 millioner voksne danskere har et højt kolesteroltal. Læge Marie Bayer Elming er vært og taler med overlæge Lia Bang, Rigshospitalet, om det gode og det dårlige kolesterol, om årsager til forhøjet kolesterol og ikke mindst om konsekvenserne. Ca. 30.000 danskere lider af arveligt forhøjet kolesterol, men hvad er det egentligt og hvordan behandles det?
Listen to “Kan man selv mærke et forhøjet kolesteroltal?” on Spreaker.



Kan man selv gøre noget ved et forhøjet kolesteroltal?

Lia Bang er overlæge på Rigshospitalet og forklarer om behandlingen af forhøjet kolesterol. Hvornår er medicinsk behandling vigtig, hvordan virker den og hvilke bivirkninger kan man opleve? Læge Marie Bayer Elming er vært i denne podcast. Lyt også til del 1:”Kan man selv mærke et forhøjet kolesteroltal?”
Listen to “Kan man selv gøre noget ved et forhøjet kolesteroltal og hvordan virker statiner?” on Spreaker.

spiser

Kost

Kost, kolesterol og de 5 f’er

Hjertesund kost er både forebyggende og en del af behandlingen ved hjertesygdom. Hjerteforeningens diætist, Lotte Juul Madsen, forklarer om kolesterolsænkende kost og de 5 f’er. Få konkrete råd til hvordan du bytter det usunde fedt ud med det sunde fedt. Læge Annemie Stege Bojer er vært på podcasten.
Listen to “Kost og kolesterol” on Spreaker.

 

Aortaklapsygdom

Forsnævring af aortaklappen

Hvordan opdages aortaforsnævring, når kun de færreste oplever symptomer? Overlæge Jordi Dahl fortæller om sygdommen, hvordan den tit opdages ved en tilfældighed, og hvordan forsnævringen over tid påvirker hjertemusklen. Læge Annemie Stege Bojer er vært.
Listen to “Aortaklapsygdom 1: Forsnævring af aortaklappen” on Spreaker.


Utæthed af aortaklappen

Utæthed af aortaklappen giver sjældent symptomer og opdages derfor ofte tilfældigt. Overlæge Jordi Dahl forklarer om årsagen til hjerteklap-utæthed, hvordan den opdages og ikke mindst, hvor fysisk aktiv man må være med en utæt klap. Læge Annemie Stege Bojer er vært.
Listen to “Aortaklapsygdom 2: Utæthed af aortaklappen” on Spreaker.


Hjerteklap-operation

Indsættelse af en ny aortaklap er den ultimative behandling af aortaklapsygdom. Hjertelæge Lars Søndergaard fortæller om behandlingsmetiden TAVI, hvor en ny hjerteklap indsættes via et kateter, som føres til hjertet via en blodåre. Hjertekirurg Gustav Thyregod forklarer om en kirurgisk hjerteklapoperation og om forskellige typer af hjerteklapper. Hør de 2 hjertelæger fortælle om overvejelserne, lægerne gør sig, når de anbefaler det ene indgreb frem for det andet. Læge Annemie Stege Bojer er vært.
Listen to “Aortaklapsygdom 3: Hjerteklap-operation” on Spreaker.

Iskæmisk hjertesygdom

Del 1. Om sygdommens udvikling, symptomer og risikofaktorer

Iskæmisk hjertesygdom er en fællesbetegnelse for sygdomme i hjertet, der skyldes forsnævring af de årer, der forsyner hjertet med blod og ilt. Overlæge Hans Erik Bøtker forklarer hvad der sker i blodårerne, når sygdommen udvikler sig og om stress som en af flere risikofaktor. Læge Marie Bayer Elming er vært i denne podcast, som er den første i en række podcasts om iskæmisk hjertesygdom.

Listen to “Iskæmisk hjertesygdom – del 1” on Spreaker.


Del 2. Om akut blodprop i hjertet

Hver måned oplever over 600 danskere en akut blodprop i hjertet. Overlæge Hans Erik Bøtker fortæller, om hvad der sker i blodkarrene, når en blodprop dannes og lukker af for blodforsyningen. Faktisk sidder blodproppen slet ikke i selve hjertet, forklarer Hans Erik Bøtker. Hør mere om det, og om symptomerne samt om den akutte og langsigtede behandling. Læge Marie Bayer Elming er vært i denne podcast, som er den anden i en række podcasts om iskæmiske hjertesygdom.

Listen to “Iskæmisk hjertesygdom – del 2” on Spreaker.


Del 3: Udskrevet fra hospitalet, hjemme igen og hvad så?

Dette er det 3. afsnit i rækken af podcasts om åreforkalkning og iskæmisk hjertesygdom. Afsnittet fokuserer på tiden efter udskrivelse fra hospitalet, hvor mange føler sig både utrygge og usikre på hvad man må og selv kan gøre. Hjerteforeningens sygeplejerske, Anne Marie Kurtzhals, fortæller om træning, træthed og generelt om hvorfor hjerterehabilitering er vigtigt. Læge Marie Bayer Elming er vært.
Listen to “Udskrevet fra hospitalet, hjemme igen og hvad så?” on Spreaker.

Mitral-insufficiens

Mitralklap-insufficiens

Mitralklap-insufficiens er en tilstand, hvor hjerteklappen mellem venstre hjertekammer og venstre forkammer er utæt. En lille utæthed giver oftest ingen symptomer, mens en større utæthed medfører åndenød, fordi blodet i princippet pumpes den forkerte vej. Hør Overlæge Jordi Dahl forklare om undersøgelse og behandling af mitralklap-insufficiens. Læge Annemie Stege Bojer er vært.
Listen to “Mitralklap-insufficiens – utæthed af hjertets mitralklap” on Spreaker.

Forhøjet blodtryk

Del 1: Hvad er et forhøjet blodtryk?

Et for højt blodtryk kan øge risikoen for at få blodpropper. Ca. 1 mio. danskere har for højt blodtryk, men omtrent en tredjedel er ikke klar over det.  Overlæge Michael Hecht Olsen forklarer om blodtrykket, hvem der typisk får forhøjet blodtryk og hvorfor det kan være en god idé, at kunne måle sit blodtryk derhjemme. Læge Annemie Stege Bojer er vært i denne podcast, som er den første af 2 om forhøjet blodtryk.
Listen to “Del 1: Hvad er et forhøjet blodtryk?” on Spreaker.


Del 2: Behandling af forhøjet blodtryk

Forhøjet blodtryk skal behandles – men hvordan? I denne podcast fortæller Overlæge Michael Hecht Olsen om hvad du selv kan gøre og om hvordan den medicinske behandling sænker blodtrykket.  Læge Annemie Stege Bojer er vært. Lyt også til del 1, hvor overlæge Michael Hecht Olsen forklarer grundlæggende om blodtrykket.
Listen to “Del 2: Behandling af forhøjet blodtryk” on Spreaker.

 

Hjertets elektriske system

Overlæge Michael Karlsen fortæller om hjertets struktur, hvordan strømmen vandrer i hjertet og om rytmeforstyrrelser. Hurtige rytmeforstyrrelser i hjertets forkamre kan vise sig som atrieflimren, mens hurtige rytmeforstyrrelser i hjertekamrene kan medføre hjertestop. Læge Annemie Stege Bojer er vært på dette afsnit.
Listen to “Hjertets elektriske system og rytmeforstyrrelser” on Spreaker.

 

Pacemakeren – et lille apparat med stor betydning

Overlæge Michael Karlsen fortæller om hvad en pacemaker er, hvornår den er nødvendig og hvad man særligt skal være opmærksom på, hvis man har en pacemaker. Kan elektriske magnetfelter fra fx smartphones, induktionskogeplader eller lufthavnens metaldetektor være et problem? Det ved du, når du har lyttet til denne podcast, hvor læge Annemie Stege Bojer er vært. Lyt også til Hjerteforeningens podcast om hjertets elektriske system.
Listen to “Pacemakeren – et lille apparat med stor betydning” on Spreaker.

 

Naturlægemidler, kosttilskud og hjertemedicin – går det sammen?

Tager du naturlægemidler eller kosttilskud sammen med din hjertemedicin? Så er du langt fra den eneste.  Lyt med når lægerne Anne Marie Scherning og Ann Banke forklarer om naturlægemidler, hvordan de kan påvirke effekten af din hjertemedicin og hvorfor det er en god idé at tale med sin læge. Læge Marie Bayer Elming er vært.

Vil du vide mere om brugen af naturlægemidler og kosttilskud hos hjertepatienter, anbefaler vi også, at du tager et kig på denne artikel, hvor du finder mange nyttige oplysninger.
Listen to “Naturlægemidler, kosttilskud og hjertemedicin – går det sammen?” on Spreaker.

 

Hjertestop

Del 1: Hjertestop – hvad gør man indtil ambulancen når frem?

Hvert år får 5000 danskere hjertestop uden for hospital og de fleste hjertestop sker i hjemmet. Hvordan ved man det er hjertestop og hvad gør man indtil ambulancen når frem? Overlæge, prof. og formand for Hjerteforeningen, Christian Hassager, giver dig svarene og fortæller om årsager til hjertestop. Læge Annemie Stege Bojer er vært på podcast-serien om hjertestop.
Listen to “Del 1: Hjertestop – hvad gør man indtil ambulancen når frem?” on Spreaker.

Del 2: Hjertestop – forløbet på hospitalet

En person får hjertestop, bliver genoplivet og kørt til hospitalet, men hvad sker der på hospitalet i de første døgn efter hjertestoppet? Hvornår ved man om personen overlever til et godt forløb? Det forklarer overlæge, prof. og formand for Hjerteforeningen, Christian Hassager, om i denne podcast, hvor læge Annemie Stege Bojer er vært.
Listen to “Del 2: Hjertestop – forløbet på hospitalet” on Spreaker.

Del 3: Hjertestop – senfølger efter et hjertestop

Omtrent 50% af hjertestopoverlevere oplever senfølger efter et hjertestop. Hjertet har det godt igen, men udfordringer fra hjernen fylder i efterforløbet. Overlæge Ann-Dorthe Zwisler forklarer om koncentrationsbesvær, evnen til at bevare overblikket, psykiske reaktioner og træthed, som ikke kan soves væk. Læge Annemie Stege Bojer er vært.
Listen to “Del 3: Hjertestop – senfølger efter et hjertestop” on Spreaker.

 

ICD – en indopereret hjertestarter

Mange mennesker med en øget risiko for at få hjertestop har en ICD indopereret under huden. Hvad er en ICD og hvordan virker den? Slår en ICD ud i lufthavnens metaldetektor og må man køre el-bil, når man har en ICD? Det og meget mere får du svar på i denne podcast med overlæge Ketil Haugan. Læge Marie Bayer Elming er vært.
Listen to “ICD – en indopereret hjertestarter” on Spreaker.

Ballonudvidelse (PCI)

I Danmark laves ca. 9500 ballonudvidelser årligt. Hvad er en ballonudvidelse og hvornår er en ballonudvidelse nødvendig? Overlæge Lene Holmvang forklarer om indgrebet, om blodfortyndende medicin og om forholdsregler i den første tid efter udskrivelsen. Læge Marie Bayer Elming er vært.
Listen to “Ballonudvidelse (PCI)” on Spreaker.

Del 1: Diabetes og hjertesygdom

Mange danskere lever med både en hjertesygdom og med diabetes. Overlæge Peter Gæde forklarer om diabetes og om de tætte forbindelser mellem diabetes og hjertesygdom, forhøjet kolesterol og forhøjet blodtryk. Læge Annemie Stege Bojer er vært.
Listen to “Del 1: Diabetes og hjertesygdom” on Spreaker.

Del 2: Diabetes og hjertesygdom – behandling 

Overlæge Peter Gæde forklarer om behandlingen af hjertepatienter og type 2 diabetes, om den nyere medicinske diabetesbehandling og om dens betydning for hjerte-karsygdom. Læge Annemie Stege Bojer er vært.

Listen to “Del 2: Diabetes og hjertesygdom – behandling” on Spreaker.

Bypass-operation – en omkørsel af hjertets kar 

Der udføres ca. 1600 bypassoperationer årligt i Danmark. En bypassoperation er den kirurgiske behandling af åreforkalkningssygdom. Hvordan foregår en bypassoperation, hvem får den tilbudt og hvad skal man være opmærksom på i den første tid efter operationen? Det og meget andet forklarer Overlæge og hjertekirurg Morten Smerup om. Læge Marie Bayer Elming er vært.

Listen to “Bypassoperationen – en omkørsel af hjertets kar” on Spreaker.

 

Hjertetransplantation – et af de mest avancerede behandlingstilbud indenfor hjerteområdet. 

Del 1: Om det kirurgiske indgreb, ventelister og overlevelse

Årligt foretages 25-30 hjertetransplantationer i Danmark. Hvilke vurderinger og undersøgelser skal foreligge før en person indstilles til transplantation – og hvordan hjælpes og behandles patienten i ventetiden? Overlæge Finn Gustafsson forklarer om det store kirurgiske indgreb, om behandlingen efter operationen og om overlevelsen. Læge Marie Bayer Elming er vært.

Listen to “Hjertetransplantation. Del 1: Om det kirurgiske indgreb, ventelister og overlevelse” on Spreaker.

 

Del 2: Om livet efter en hjertetransplantation og fremtidige muligheder

Hvor længe kan man leve med et donor-hjerte og hvilke komplikationer kan opstå på sigt? Overlæge Finn Gustafsson forklarer om den vigtige livslange immun-dæmpende behandling og om de bekymringer, der fylder meget hos patienterne, men meget lidt hos lægerne. Du kan også høre om fremtidige muligheder indenfor hjertetransplantation. Læge Marie Bayer Elming er vært.

Listen to “Hjertetransplantation. Del 2: Om livet efter en hjertetransplantation og fremtidige muligheder” on Spreaker.

Blodprop i lungen – lungeemboli

Del 1: sygdom og symptomer

En blodprop i lungen kaldes også for lungeemboli. Hvert år rammes ca. 3500 danskere af en lungeemboli. Afdelingslæge Gro Egholm forklarer hvad en lungeemboli er, hvor blodproppen kommer fra og hvordan adskiller den sig fra en blodprop i hjertet. Læge Annemie Stege Bojer er vært.

Lyt også til del 2 om behandlingen.

Listen to “Lungeemboli – en blodprop i lungen. Del 1: sygdom og symptomer” on Spreaker.

Del 2: behandling og efterforløb

En blodprop i lungen kaldes også for lungeemboli. Afdelingslæge Gro Egholm forklarer om blodfortyndende behandling, som hjælper kroppen til at nedbryde blodproppen. Få også svar på hvad du selv kan gøre efter behandlingen og hvad du skal være særligt opmærksom på for at undgå en ny lungeemboli. Læge Annemie Stege Bojer er vært.

Listen to “Lungeemboli- en blodprop i lungen. Del 2: behandling og efterforløb” on Spreaker.

Skriv gerne til os på podcast@hjerteforeningen.dk, hvis du har kommentarer til vores podcasts.