Et højt saltindtag er skadeligt for sundheden, og danske forbrugere får generelt for meget salt i kosten. For meget salt er lig forhøjet blodtryk og dermed en øget risiko for hjerte-kar-sygdom. 9 ud af 10 danskere får for meget salt/spiser mere salt end anbefalet.

Hvad er salt?

Natriumchlorid (Nacl) er den kemiske betegnelse for det salt du kender som bordsalt. Vi kan udvinde salt fra miner fx bjergsalt eller stensalt – det er typisk det billige hverdagssalt og vejsalt der kommer fra miner. Vi kan også udvinde salt fra havet fx læsøsydesalt, Maldon sea salt og Gúerande sea salt. Der findes også mange andre typer salt: Himmalayasalt som er lyserødt, salt fra Hawaii som er sort og salt som er røget. I kroppen behandles alt slags salt ens, så i en sundhedsmæssig kontekst er salt bare salt.

Salt findes naturligt i vores kropsvæsker bl.a. fra sved, tårer og blod og netop ved at svede, græde eller bløde mister vi salt. Vi har brug for ca. 1,5 gram salt for at dække disse tab. Salt dækker altså et basalt biologisk behov. Spiser vi for meget salt udskilles det overskydende salt gennem nyrerne.

Fakta om salt

  • Den største del af saltindtaget får vi fra forarbejdede produkter. Omkring 70-80% af vores saltindtag kommer fra forarbejdede fødevarer og kun ca. 15% kommer fra mad vi selv laver.
  • Vi får mest salt fra brød, kødpålæg, ost og færdigretter.

Salt og hjertekarsygdom

Jo højere saltindtag, jo højere blodtryk. En reduktion i saltindtaget påvirker blodtrykket hos især ældre og overvægtige, men også personer med normalt blodtryk. En reduktion i saltindtagelsen vil sænke blodtrykket i befolkningen og nedsætte forekomsten af hjerte-kar-sygdomme og dødsfald forårsaget heraf.

Studier viser også en sandsynlig øget risiko for kræft i maven og en mulig øget risiko for knogleskørhed, nyresten og andre nyresygdomme.

Hvorfor er for meget salt farligt?

Anbefaling

Saltindtaget skal ned på 5-6 g dagligt, hvilket svarer til ca. 1 teskefuld salt. Mænd får i gennemsnit 9-11 gram salt dagligt hvilket svarer til ca. 2 teskefulde. Kvinder ca. 7-8 gram, hvilket svarer til ca. 1 ½ teskefulde.

 

Test dine saltvaner

Hvor gode er dine saltvaner? Tag testen og bliv klogere på dine saltvaner og få gode råd til hvordan de kan blive endnu bedre.

Prøv salttesten

 

Sådan sparer du på saltet

For at mindske saltindtaget er der mange forskellige ting man kan gøre:

  • Begræns forarbejdet fødevarer, færdigretter, supper, færdiglavede marinader, dressinger og sovser og lav så meget mad som muligt fra bunden.
  • Gå så vidt muligt efter fødevarer med Nøglehul- og Fuldkornsmærket [link til side om dette], når du køber ind. Sammenlignet med andre fødevarer af samme type lever produkter med Nøglehullet og Fuldkornslogoet op til et eller flere af følgende krav: Mindre og sundere fedt, mindre sukker, mindre salt og flere kostfibre. Vær dog opmærksom på, at Nøglehulsmærket på nuværende tidspunkt ikke indeholder krav til salt i fx pålæg med kød, fisk og ost, så tjek næringsdeklarationen for indholdet af salt.
  • Bag dit eget brød.
  • Brug mindre salt i madlavningen og væn dine smagsløg til mindre salt.
  • Smag på maden, før du spiser den, måske er det slet ikke nødvendigt at komme mere salt på.
  • Lad bordsaltet blive i køkkenet, så du ikke bliver fristet til at salte maden ved spisebordet.
  • Brug flere krydderier end du plejer både friske og tørrede krydderier. Brug gerne stærkt smagende krydderier som peber, chili, ingefær, hvidløg m.m.
  • Begræns indtaget af marineret kød eller lav din egen marinade.
  • Brug rester fra aftensmaden til pålæg frem for færdigkøbt pålæg. Fx Frikadeller, kyllingefilet, stegt fisk m.m. er godt som pålæg.
  • Begræns indtaget af fastfood og chips.
  • Spis kiks og nødder uden salt.

 

Læs mere om hvordan du spiser mad med mindre salt i Fødevarestyrelsens saltfolder her.