Selvom depression nogen gange omtales som lidt af ”en folkesygdom”, er depression bestemt noget, du skal tage alvorligt – og især hvis du samtidig har en hjerte-kar-sydom.

Depression kan nemlig have store konsekvenser, da lidelsen forringer den fysiske og psykiske livskvalitet for den enkelte, men ofte også har en negativ effekt på familie- og arbejdsliv. Endelig kan depression gøre det svært for dig at passe godt på dig selv og dit hjerte.

Undersøgelser viser, at du med en hjerte-kar-sygdom har en noget større risiko end personer uden fysisk sygdom for at få en depression. I undersøgelser kigger man på flere mulige årsager til dette. Man mener, at det ofte skyldes en kombination af flere faktorer: F.eks. livsstil, fysiologiske og hormonelle processer, og den belastning og påvirkning, som sygdommen og behandlingen kan give. Oven i dette ved man, at visse medicintyper har den bivirkning, at de påvirker humøret. Det er alle faktorer, der kan have betydning hver for sig, men som også kan påvirke hinanden i et kompliceret samspil.

Men uanset årsagen til en depression vil den ikke alene påvirke dit humør, men kan også gøre det sværere for dig at klare hverdagens krav og udfordringer.

Det kan bl.a. indebære, at de sunde livsstilsændringer, som kan være betydningsfulde for behandling og forebyggelse af hjerte-kar-sygdom, vil være sværere at overskue og magte, hvis du samtidig har en depression.

Derfor er det vigtigt:

  • At du kender symptomerne på en depression
  • At du søger hjælp, hvis du tror, at du har en depression
  • At du ved, hvad du kan gøre for at hjælpe dig selv med en depression

Læs mere herunder om tegn på depression, om behandling, og om hvordan du kan hjælpe dig selv.

Tegn på depression
Behandling af depression

Hjælp til selvhjælp ved depression

Hvis du har en depression, vil det bl.a. være typisk, at

  • Dit overblik er forringet
  • Du har svært ved at tage dig sammen
  • Du har ikke rigtig lyst til noget
  • Du har mindre energi
  • Din søvn og appetit er forstyrret.

Her er nogle enkle redskaber, du kan bruge til at hjælpe dig selv, indtil du kommer i behandling for depression, og bagefter supplerende til den psykologiske og/eller medicinske behandling.

Ro, renlighed og regelmæssighed...
På udkig efter livsglæden
Uge-aktivitetsskema