GIV LIV

Hjerte og kredsløb

 • Aorta / Hovedpulsåren

  Aorta (dansk: hovedpulsåren), er karret der forbinder hjertet med resten af kroppen. Fra hjertet går aorta opad mod hovedet og bøjer sig derefter nedad i en bue ned til maven, hvor den fordeler sig til to store kar ned til benene. Under forløbet af karret er der forbindelse til store pulsårer, der når til bl.a.… Læs mere »

 • Blod | Læs om røde og hvide blodlegemer

  Blod er den væske, der forsyner kroppen med bl.a. næring og ilt til cellerne og fører affaldsstofferne væk fra cellerne. En voksen har i gennemsnit ca. 5 L blod i kroppen. Det består af blodplasma og blodceller. Blandt blodcellerne findes der overordnet set tre typer af celler: erythrocytter (røde blodlegemer), leukocytter (hvide blodlegemer) og trombocytter… Læs mere »

 • Blodet

  Blodet transporterer det livsvigtige stof ilt rundt i kroppen Alle kroppens celler bruger konstant ilt til at skaffe energi, og de dør, hvis de må undvære ilt i mellem 10 minutter og 4 timer. Når blodet passerer lungerne, bliver det mættet med ilt. Efter igen at have løbet gennem hjertet strømmer blodet videre ud i… Læs mere »

 • Blodprop (generelt)

  En blodprop er en blodklump, som har ændret sig fra at være flydende til at være i en gele-agtigt eller halvfast tilstand. Blodpropdannelse er en vigtig proces i kroppen og sørger for at lukke sår, så blødning forhindres. Der findes også processer i kroppen, der opløser blodpropper, så de ikke kommer til at lukke kar… Læs mere »

 • Blodprop i armen

  En blodprop i armen kan enten forekomme i kroppens arterie eller vene og er relativt sjældne.   Blodprop (generelt) En blodprop er en blodklump, som har ændret sig fra at være flydende til at være i en gele-agtigt eller halvfast tilstand. Blodpropdannelse er en vigtig proces i kroppen og sørger for at lukke sår, så… Læs mere »

 • Blodtrykket

  Blodtrykket er et mål for, hvor hårdt hjertet arbejder. Jo større kraft hjertet trækker sig sammen med, desto højere bliver blodtrykket. At have forhøjet blodtryk betyder, at hjertet arbejder for hårdt Blodtrykket er trykket inde i kroppens pulsårer. Pulsårerne er de blodårer, der transporterer blodet væk fra hjertet. De bringer blodet fra venstre hjertehalvdel og… Læs mere »

 • Hjerteklapperne

  Hjerteklapperne sikrer, at blodet løber den rigtige vej rundt i hjertet Hjertet har to halvdele, som hver er delt op i et forkammer og et hjertekammer. Blodet pumpes gennem hjertet, når hjertemusklen trækker sig sammen. Højre side af hjertet pumper blod ud til lungerne og venstre side ud til hele kroppen. Hjerteklapperne åbner og lukker… Læs mere »

 • Hjertet

    Hjertet består af fire hjertekamre: Forkamre og hovedkamre. Forkamrene kaldes også atrier. Hovedkamrene kaldes også hjertekamre eller ventrikler Hjertet er i virkeligheden en stor muskel med fire hulrum, som kaldes hjertekamre. De to hjertekamre i venstre side af hjertet er fuldstændig adskilt fra de to hjertekamre i højre side. Det skyldes, at de to… Læs mere »

 • Kranspulsårer | Læs om hjertets blodårer

  Hjertemusklen har lige som alle andre muskler i kroppen brug for ilt for at kunne fungere Hjertet kan ikke optage ilt fra det blod, der løber ind og ud af hjertekamrene, fordi kamrenes vægge er dækket af bindevæv. Hjertet bliver derfor forsynet med ilt via kranspulsårerne. Kranspulsårerne kaldes også koronar-arterier. Hovedpulsåren aorta, som fører blodet… Læs mere »

 • Kredsløbet

  Kredsløbet pumper blod rundt i hele kroppen, og hjertet fungerer som kredsløbets pumpe.  Hjertet pumper blod rundt i hele kroppen via kredsløbet. Blodet transporteres i blodårerne, der forgrener sig ud i alle kroppens afkroge. Blodets vej gennem hjertet og kredsløbet foregår sådan: Når blodet forlader lungerne, kommer det ind i venstre hjertehalvdel, som pumper det videre… Læs mere »

 • Puls og styring af hjertet

  Pulsen Pulsen (pulsfrekvens) er antallet udvidelser i pulsåren per minuttet, som sker når hjertet trækker sig sammen. Pulsfrekvensen vil derfor typisk være et udtryk for hjertefrekvensen, der angiver antal hjerteslag per minut. Hvis dit hjerte slår 60 gange per minut – er din puls altså 60. Ved sygdom i hjertet kan der være forskel på puls-… Læs mere »

 • Vene | Læs om blodårer og blodpropper her

  En vene er et kar, der fører blodet mod hjertet. Det iltede blod føres med arterier (pulsårer) til kroppen, som forsynes med ilt og næringsstoffer. Herefter føres blodet tilbage til hjertet med venerne, som fører det afiltede blod til hjertet, så det kan pumpes til lungerne, hvor det iltes, og føres hermed med venerne til… Læs mere »