Forside > > Hjælp og råd > Kranspulsårer

Kranspulsårer

Hjertemusklen har ligesom alle andre muskler i kroppen brug for ilt for at kunne fungere.

Hjertet er en muskel, og som alle muskler har den brug for ilt og næringsstoffer for at fungere korrekt. Selvom hjertet pumper blod, kommer dette blod ikke direkte i kontakt med hjertemusklens væv. Derfor har hjertet brug for et separat system til at levere ilt og næringsstoffer til selve hjertemusklen. Dette system består af kranspulsårerne.

Kranspulsårerne løber langs hjertets overflade og forgrener sig ind i mindre arterier, som trænger ind i hjertemusklen. De leverer iltet blod direkte til hjertemusklen. Når hjertet slapper af mellem hvert slag, fyldes kranspulsårerne med blod, hvilket giver musklen den nødvendige ilt og energi til at trække sig sammen og pumpe blod.

Hvis kranspulsårerne bliver beskadigede eller blokerede (f.eks. på grund af åreforkalkning), kan det resultere i en nedsat blodforsyning til hjertemusklen. Dette kan forårsage brystsmerter (hjertekramper / angina pectoris) eller i mere alvorlige tilfælde en blodprop, hvor dele af hjertemusklen beskadiges på grund af iltmangel. Derfor er det vigtigt at holde kranspulsårerne sunde gennem en sund livsstil og, når det er nødvendigt, medicinsk behandling.

Forsnævring af kranspulsårerne kan medføre flere forskellige hjertesygdomme, herunder blodprop i kranspulsåren.

Hjertet kalder på dig

1 ud af 5 dør af hjertesygdom. Derfor kalder hjertet på din støtte, så flere kan overleve. Din støtte sikrer midler til hjerteforskning og nye behandlingsformer.

Støt i dag og red liv

Untitled(Påkrævet)