Som hjertepatient kan du i sjældne tilfælde opleve bivirkninger, når du får 3. vaccinestik. Disse er dog i langt de fleste tilfælde milde og forbigående. Hjerteforeningen anbefaler derfor, at du følger Sundhedsstyrelsens opfordring til at lade dig vaccinere, da alternativet til bivirkninger kan være langt mere alvorligt. Læs her hvorfor. 

Har du spørgsmål til artiklen, er du altid velkommen til at skrive os en mail - klik her.
(Du må meget gerne indsætte link til artiklen i din mail.)

På Hjerteforeningens rådgivningslinje, Hjertelinjen, modtager man i øjeblikket en del henvendelser fra hjertepatienter, der udtrykker bekymring over potentielle bivirkninger ved 3. stik. 

Det vækker forståelse hos sygeplejerske og konsulent på Hjertelinjen, Anne Marie Kurtzhals. 

— Dybest set handler det om, at nogle hjertepatienter er ængstelige ved tanken om bivirkninger efter en revaccination. 

— Nogle oplevede måske bivirkninger ved 1. eller 2. stik, og det er klart, at man så tøver, når man får at vide, at det er nødvendigt med endnu en vaccination, siger hun. 

Sjældne tilfælde af bivirkninger ved 3. stik

Anne Marie Kurtzhals maner dog til ro, og anbefaler, at hjertepatienter fortsat lader sig vaccinere mod corona, medmindre man får andet at vide af sin læge. 

— Bivirkninger ved 3. stik kan forekomme i meget sjældne tilfælde, men vi ved fra data, at hvis man skulle få bivirkninger, vil der i stort set alle tilfælde være tale om meget milde forløb.

— Og man skal hele tiden huske at holde eventuelle bivirkninger op imod den langt mere alvorlige situation, det er, hvis man bliver smittet med corona. 

— Derfor er vores anbefaling til hjertepatienter også fortsat, at man følger Sundhedsstyrelsens opfordring til at lade sig vaccinere mod corona, og derfor tager imod invitationen til det 3. stik, forklarer Anne Marie Kurtzhals. 

Hun understreger dog, at man meget gerne må kontakte Hjertelinjen, hvis man er det mindste i tvivl.

Anbefaler fortsat vaccination 

Det bakkes op af forskningschef i Hjerteforeningen, Gunnar Gislason. 

— Man har nu samlet data ind i snart 1 år, og indtil videre er der ikke rapporteret alvorligere bivirkninger ved første og andet stik hos hjertepatienter i forhold til den øvrige befolkning. 

— Således har vi god dokumentation for at vaccinerne er meget sikre.  

— Vi må derfor forvente, at bivirkningerne ved 3. stik er de samme som ved det første og andet stik, siger han.  

I lyset af, at Danmark i øjeblikket også ser ud til at være ramt af en ny coronabølge – i form af den nye omikron-variant – anbefaler Gunnar Gislason derfor også, at man fortsat lader sig vaccinere.  

Også selv om man er hjertepatient.  

— Man skal hele tiden holde sig for øje, at det at blive smittet med corona er langt mere alvorlig situation at stå i som hjertepatient, end risikoen for bivirkninger af vaccinen, siger han.  

— Og jo større en del af befolkningen, der lader sig vaccinere, jo bedre beskyttet er vi som samfund. Det gælder også hjertepatienter som gruppe.  

Vaccinerede er langt bedre beskyttet 

For tiden oplever en mindre befolkningsgruppe at blive smittet med corona, også efter de har modtaget de første to vaccinestik.  

På Hjertelinjen oplever man derfor også henvendelser fra hjertepatienter, der udtrykker skepsis overfor vaccinernes effektivitet.  

Men også i de tilfælde følger Hjerteforeningen Sundhedsstyrelsens anbefalinger.  

— Det er vigtigt at understrege, at alle undersøgelser viser, at man som vaccineret er langt bedre beskyttet mod alvorlige følgevirkninger, end den ikke-vaccinerede del af befolkningen, siger Gunnar Gislason.  

— Der er med andre ord ingen tvivl om, at vaccinerne virker – også selv om de ikke beskytter 100% mod corona, når der er gået et længere stykke tid.  

— Derfor er revaccination med 3. stik også så vigtigt, og vi råder kraftigt folk til at lade sig revaccinere. Det gælder alle, også hjertepatienter, siger han.  

Få råd og vejledning hos Hjerteforeningen 

Har du spørgsmål til coronavaccination, kan du finde mange svar på denne side, som vi opdaterer løbende.  

Du er også altid velkommen til at kontakte Hjertelinjen for en fortrolig samtale med én af vores rådgivere. 

Endelig kan du altid finde nyeste opdaterde viden om corona og vaccination på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.