ingefaer

Hvad er Ingefær?

  • Ingefær er inden for de sidste år blevet meget populær. Den lille knold har sneget sig ind i vores køkken i takt med, at vi har fået interesse og smag for asiatisk mad.
  • I dag bruger vi ingefær både i te, sodavand, smoothies, øl, madlavning og kager, og vi drikker ingefærshots.
  • Ingefær vokser primært i Asien og har været anvendt gennem tusindvis af år. Den er hverken en grønsag, en frugt eller en rod, men derimod en ”stængelknold”, som sender rødder ud lige under jordoverfladen.
  • Den del af planten, som bruges til kosttilskud, kaldes rhizomet.

Typisk anvendelse

  • Til behandling af transportsyge og kvalme.
  • Til at bedre betændelsestilstande.
  • Til at bedre gigt.

Resultater fra forskningen

  • Ingefær har gennem tiden været brugt til behandling af et utal af sygdomme, men der findes endnu ikke en dokumenteret effekt af behandling med ingefær.
  • Der er kun udført få studier, der undersøger ingefærs virkning på mennesker.
  • Ingefær synes at hjælpe mod kvalme og opkastninger.

Sådan virker ingefær

  • Ingefær antages at virke blodfortyndende og kvalmestillende, dæmper betændelser og som en antioxidant.
  • Ingefær påvirker formentlig kemiske signalstoffer af typen eikosanoider. Eikosanoider er signalstoffer som produceres i cellen ved oxidation af lange, flerumættede fedtsyrer. De har mange funktioner i kroppen, men af er blandt andet involveret i blodets størkning samt smerter og betændelse.

Dosis

  • Den sikre dosis af kosttilskuddet er ukendt.

Bivirkninger

  • I dag ved vi stadig meget lidt om, hvad det betyder at få en stor dosis kosttilskud hver dag. Ifølge de offentlige anbefalinger skal man hellere spise ingefær som en del af en sund og varieret kost end som et kosttilskud.

Interaktion med lægemidler

  • Ingefær har en blodfortyndende effekt og kan forstærke virkningen af blodfortyndende behandling.

Bør ikke anvendes

  • Gravide frarådes brug af ingefær i form af kosttilskud. Mod kvalme kan gravide spise ingefær i maden eller i te.

 

Referencer