Hvad er Ingefær?
- Ingefær er inden for de sidste år blevet meget populær. Den lille knold har sneget sig ind i vores køkken i takt med, at vi har fået interesse og smag for asiatisk mad.
- I dag bruger vi ingefær både i te, sodavand, smoothies, øl, madlavning og kager, og vi drikker ingefærshots.
- Ingefær vokser primært i Asien og har været anvendt gennem tusindvis af år.
- Den del af planten, som bruges til kosttilskud, kaldes rhizomet.
Typisk anvendelse
- Til behandling af transportsyge og kvalme.
- Til at bedre betændelsestilstande.
- Ved luft i maven
- Til at bedre gigt.
Resultater fra forskningen
- Ingefær har gennem tiden været brugt til behandling af et utal af sygdomme, men der findes endnu ikke en dokumenteret effekt af behandling med ingefær.
- Der er kun udført få studier, der undersøger ingefærs virkning på mennesker.
- Ingefær synes at hjælpe mod kvalme og opkastninger.
Sådan virker ingefær
- Ingefær antages at virke blodfortyndende og kvalmestillende, dæmper betændelser og som en antioxidant.
- Ingefær påvirker formentlig kemiske signalstoffer af typen eikosanoider. Eikosanoider er signalstoffer som produceres i cellen ved oxidation af lange, flerumættede fedtsyrer. De har mange funktioner i kroppen, men af er blandt andet involveret i blodets størkning samt smerter og betændelse.
Dosis
- Den sikre dosis af kosttilskuddet er ukendt.
Bivirkninger
- Bivirkninger er meget sjældne og består primært af mildt ubehag fra fordøjelseskanalen (som halsbrand, sure opstød, diarré og irritation i munden), døsighed og hovedpine.
Interaktion med lægemidler
- Der er ikke fundet interaktioner mellem blodfortyndende medicin (warfarin) og ingefær.
Bør ikke anvendes
- Gravide frarådes brug af ingefær i form af kosttilskud. Mod kvalme kan gravide spise ingefær i maden eller i te i moderate mængder.