Forside > Sundhed > Opskrifter > Blomkålsgratin med blomkålssalat
Aftensmad

Blomkålsgratin med blomkålssalat

Ingredienser

4 Personer

  • 700 g blomkål
  • 1 tsk. salt
  • 5 dl vand
  • 1 spsk. olivenolie
  • ca. 2 dl rasp
  • 3 dl hvedemel
  • 3 dl skummet-, mini eller letmælk
  • friskkværnet peber
  • 1 knivspids fintrevet muskatnød
  • 3 æg
  • 300 g blomkål
  • 1 stor gullerod
  • 1 bundt radiser
  • 1 bundt purløg
  • 2 spsk. olivenolie
  • 2 spsk. citronsaft
  • salt og peber
  • 400 g fuldkornsbrød
  • sennep
  • Del og print opskriften

    Tilberedning

    Blomkålsgratin
    Skær blomkålen i store buketter, og lad endelig stokken sidde på. Kom blomkålen i engryde, drys med salt og kom vand i bunden. Lad kålen koge under låg i 4 minutter. Tag blomkålen op af vandet, og lad den dryppe af i en sigte. Smør et ovnfast fad med olie, og drys det med rasp. Pisk mel og mælken sammen, og pisk kogevandet fra blomkålen i. Kog saucen godt igennem under piskning, og lad den koge i 4-5 minutter, til den er tyk og glat. Spæd eventuelt med lidt ekstra mælk, hvis saucen er så tyk, at den er svær at piske med piskeriset. Tilsæt peber og fintrevet muskatnød. Del æggene, og pisk hviderne stive. Rør æggeblommerne i saucen, og vend derefter hviderne forsigtigt i. Læg blomkålen i fadet, og fordel dejen henover. Drys gratinen med rasp, og bag den i ovnen ved 180 grader i ca. 30 minutter, eller indtil den er gennembagt og sprød gylden på toppen.

    Blomkålssalat
    Skær blomkål, gulerod og radiser i tynde skiver. Snit purløget fint. Rør olie og citronsaftsammen, og vend grønsager og purløg i dressingen. Smag salaten til med salt og peber.

    Servér blomkålsgratinen med salat, brød og sennep. 

    Frugt og grønt*

    Ca. 300 g

    * pr. person, medmindre andet er angivet

    Energifordeling*

    2300 KJ
    (550 kcal)

    Kulhydrat

    80 g

    Fedt

    18 g

    Heraf mættet fedt

    3 g

    * pr. person, medmindre andet er angivet