Kan det lade sig gøre at leve både sundt – og billigt – samtidig med, at man overholder de officielle kostråd?

Her får du en række gode råd til hvordan du kan leve sundt på budget.

Tøm køleskabet 

Vi smider alt for meget mad ud, men hvis du tænker lidt kreativt, kan du sagtens bruge (næsten) alt i køleskabet:

  • Hav mindst en ugentlig tøm-køleskabet-dag.
  • Hold orden i dit køleskab: De ældste fødevarer skal stå forrest.
  • Find flere gode råd til at undgå madspild på stopspildafmad.dk
  • Der findes en hjemmeside, hvor du kan indtaste det du har tilbage i køleskabet, og få forslag til opskrifter med netop de ingredienser. Prøv det her.

Tjek datoen

For de fleste vil det være lidt af en overvindelse at spise mad, der har overskredet sidste salgsdato. Men faktisk holder de fleste fødevarer sig friske længe efter, at datoen på pakken er udløbet. Lugt til kødet, grønsagerne eller osten. Gammel mad lugter grimt! Alt, hvad der er råddent, skal du selvfølgelig smide ud, men mælk, der har overskredet sidste salgsdato, kan som regel sagtens bruges i pandekager eller andre forarbejdede retter. Spegepølse kan holde sig rigtigt længe, og tørrede bønner, linser og ris bliver aldrig for gamle. Dåsemad kan holde sig meget længere end udløbsdatoen.

Står der “sidste anvendelsesdato” på maden, er det mad, der let bliver uspiselig. Det er mad, du bør være forsigtig med at spise efter datomarkeringen. Det gælder for eksempel ferske produkter som kylling, hakket kød, fars og fersk fisk. Du vil dog også på nogle madvarer finde “Bedst før” eller “ofte god efter”. Her er det op til dig selv om du vil spise varen efter datoen er passeret eller ej. Her skal du bruge dine sanser for at vurdere om den er spiselig eller bør smides ud. Lugte og se på varen. Mad, som smager eller lugter underligt, er generelt et signal om, at maden ikke længere er spiselig.

Et par gode råd og tommelfingerregler:

  • Brød som er blevet tørt og kedeligt kan skylles under den kolde hane et par sekunder og derefter varmes i en 200 grader varm ovn i 10 minutter. Muggent brød skal dog altid smides ud – også selv om det kun er en lille del af brødet.
  • Hakket kød, kødpålæg, pølser og fersk fisk er mærket med ‘sidste anvendelsesdato’, da man her skal være forsigtigt. Hvis kødet bliver gråbrunt, slimet, eller hvis det lugter surt, bør det smides ud. Lige når man åbner kød og fjerkræ kan det lugte grimt. Det skyldes den gas der bruges i pakningen til at forlænge holdbarheden og den skal gerne være forsvundet efter et par minutter.
  • Mejeriprodukter som yoghurt holder ofte i flere uger, efter at datoen er passeret, hvis emballagen er uåbnet. Her skal du igen bruge dine  sanser. Smag på yoghurten eller mælken for at tjekke kvaliteten. Det er ikke farligt. Er mælken sur, bliver man ikke syg af at få den i munden.
  • Nødder og knækbrød kan holde sig meget længe, men smager nødderne fx harskt eller får knækbrødet en mærkelig smag bør det smides ud.

Læs mere på: Tjek datoen.

Mmmm rester

Tænk over, hvordan rester kan genbruges i andre retter. Sørg for at du ikke smider en masse mad ud når ugen er omme. Hvis du har rester af grønsager fx peberfrugt, kan du skære det i tern og fryse det ned. På den måde har du nogle grønsager til en wok en anden gang.

Andre idéer er:

  • Kartofler, gulerødder, løg og æg kan blive til en spansk tortilla eller en grønsagssuppe.
  • En rest kogte ris kan blive til en risret suppleret af forskellige grønsager.
  • En rest steg kan blive til shawarma, hvis du strimler kødet og krydrer det.
  • En rest yoghurt, lidt hvidløg og frisk mynte kan blive til en krydret dip.
  • En rynket peberfrugt kan bruges til tomatsuppe.
  • Bløde gulerødder er gode til gullasch eller andre gryderetter.
  • Tørt brød kan bruges til sprøde croutoner.

Mad til flere dage

Lav mad til flere dage − en hovedret kan blive til en frokost eller en forret dagen efter. Der er flere fordele ved at lave store portioner. For det første har du også til næste aften, så du er fri for at lave mad dagen efter. Du kan også fryse en portion ned til en anden aften. Det kunne fx være en portion kødsovs (med grønsager selvfølgelig) eller andre gryderetter eller supper. For det andet kan du bruge resten til madpakke, fx pastasalat eller alm. salat. Det bliver hurtigt dyrt hvis du skal købe din frokost hver dag.

Andre eksempler på retter du kan lave store portioner af og enten gemme til næste aften, tage med på madpakke eller fryse ned er: Frikadeller, kyllingesalat, wok, kogt kylling og lasagne og meget meget mere, da fantasien næsten er det eneste der sætter grænser.

Kostrådene på budget

Få tips til hvordan du køber ind på budget her.