Meget går nemmere i parholdet, hvis man formår at få et normalt sexliv efter hjertekarsygdom. For sex er en vigtig kilde til livsglæde for mange mennesker. Det er derfor vigtigt, at tænke det ind i parforholdet og give plads til at mærke hinanden. At sætte ord på det er første skridt, råder Ellids Kristensen, leder af Rigshospitalets Sexologiske Klinik. Det kræver, at man arbejder sammen og begynder langsomt. Især hvis den hjertesyge hurtigt bliver meget træt.

– Alternative stillinger, kan være en løsning. Måske skal I tænke i at forberede sex noget mere end tidligere, og dyrke det, når I er friske fx efter en middagslur eller om morgenen, siger Ellids Kristensen.

For sex handler ikke kun om en fysisk tilfredsstillelse. Man kan sagtens have et godt samliv uden sex, blot man husker at tænke kropslighed og intimitet ind i parforholdet, mener Ellids Kristensen.

– Det er helt okay bare at kramme, kysse eller ligge tæt op af hinanden. Og man kan sagtens have seksuel lyst uden rejsning. Det vigtigste er, at I føler, at I gør noget godt for hinanden. Husk på at nogle får mere lyst med alderen og andre det modsatte. Vi ved dog, at ældre er betydelig mere seksuelt aktive, end vi går og tror, siger Ellids Kristensen.

I dag henvises få par med hjertekarsygdom til Rigshospitalets Sexologiske Klinik. Ellids Kristensen er overbevist om, at mange kan slippe af med angsten og få hjælp hos en sexolog. Gennem samtaler og øvelser hjælper sexologen til at genfinde hinanden og genopdage intimiteten. Ofte er det ganske få råd og øvelser.

– Hold om hinanden, kæl for hinanden og for jer selv, så kommer lysten i mange tilfælde og I kan gå videre derfra, siger Ellids Kristensen.

Du kan blive henvist til en sexolog af din egen læge eller kontakte en privat praktiserende sexolog. Find adresser på nettet eller kontakt Hjertelinjen på telefon 70 25 00 00 for at få en samtale – gerne anonymt.