Der findes mange mennesker, der har svært ved at komme i gang med at motionere – selvom de godt ved, at de burde

Dårlig samvittighed over ikke at have lavet noget i lang tid, oplevelsen af stigende vægt eller en alvorlig forskrækkelse som fx en blodprop i hjertet kan være startskuddet for flere. Men så svært behøver det ikke at være at komme i gang. Især ikke, hvis du følger disse 6 lette tips:

1. Din motion skal passe til dig
Vælg en motionsform, du godt kan lide, og som passer ind i din hverdag. Og planlæg realistisk, hvor ofte og hvor lang tid du skal dyrke motion.

Få inspiration til en motionsform her

2. Giv dig selv en god start
Du skal starte stille og roligt op, så din krop og psyke langsomt vænner sig til motionen. Selvfølgelig må du godt kunne mærke, at du presser din krop, men det skal ikke føles ubehageligt. Gør det det, skal du sætte tempoet eller belastningen ned.

3. Find en træningsmakker
Find en eller flere gode venner, som du kan motionere sammen med. Enten hvor I tager afsted sammen eller hvor I hjælper hinanden med at nå det aftalte.

4. Prioritér dine nye motionsvaner højt
Lav aftaler med dig selv i kalenderen og hold fast i dem. Fortæl familie og venner om din træningsplan, så de kan hjælpe dig med at komme i gang og bakke dig op.

5. Gør dine daglige gøremål til motion
Tag cyklen på indkøb, til arbejde eller andet. Og sæt farten i vejret en del af turen, hvis du alligevel er ude at gå.

6. Gør det sjovt med mål og hjælpemidler
Brug fx en skridttæller. Det er bare en simpel lille dims. Men den psykologiske effekt skal man ikke kimse ad. Hvis du bruger en skridttæller, kan du holde skarpt øje med dine daglige skridt. Og videnskabelige studier har vist, at skridttællere ofte motiverer folk til at øge deres aktivitetsniveau til næsten det dobbelte.

Konkurrer med dig selv eller din træningsmakker. Sæt et mål for, hvad du vil nå denne uge, denne måned. Du kan fx følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger eller ringe til Hjertelinjen for råd og vejledning.

– Det er meget forskelligt hvad årsagen er, til at vi går i gang med at dyrke motion og hvilke midler, der virker til at fastholde dem. Men fælles for alle dem, som får nye, gode motionsvaner, er, at de godt kan lide det og synes, det giver god mening, siger Martin Walsøe, motionsekspert i Hjerteforeningen.