Tre ud af fire danskere vil gerne skrue op for den sunde livsstil. Især personer under 45 år ønsker at leve sundere. Det viser en undersøgelse fra Landbrug & Fødevarer

Vi passer på hinanden!

Hjerteforeningen samler og deler viden om coronavirus (COVID-19) og hjertesygdom. Vi råder dig til altid at følge myndighedernes anbefalinger om bl.a. afstand, hygiejne, mundbind og andet. Få vores bedste råd om coronavirus på hjerteforeningen.dk/corona. Pas på dig selv - og hinanden.

Fakta i artiklen

Artiklen herunder er over 1 år gammelt, og ligesom med al anden viden omtalt i en redaktionel sammenhæng kan den faktuelle virkelighed have udviklet sig siden publiceringen af artiklen. Bliver du i tvivl om en artikels faktuelle indhold, kan du altid skrive til madslo@hjerteforeningen.dk.

 

 

 

 

 

 

Lever du sundt? Ville du ønske, at du levede sundere? Og hvad ville det kræve for dig at træffe sundere valg, når det gælder kost og motion?

En ny undersøgelse fra Landbrug & Fødevarer viser, at 3 ud af 4 danskere gerne ville leve sundere, end de gør i dag. Det gælder især personer under 45 år.

Manglende motivation (37%) og manglende tid er ifølge undersøgelsen primære årsager til, at mere motion og sundere kost ikke er blevet til endnu. For hele 45% med børn i husstanden er ”mangel på tid” den største barriere til at komme i gang med en sundere livsstil.

– Nogle gange kan det perfekte blive til det godes fjende. Vi stiller tårnhøje krav til vores mad, som skal laves helt fra bunden og motionscenteret, som skal besøges 3-4 gange om ugen, før det er godt nok. Vi knækker halsen på de storstilede projekter og kan ikke holde motivationen. Hvis vi i stedet sætter en realistisk dagsorden, så er det mere sandsynligt, at motivationen holder. Det skal ikke være alt eller intet, siger Hjerteforeningens diætist Lotte Juul Madsen.

 

Kostråd i praksis

I undersøgelsen svarer mere end hver tredje, at de vil beskrive deres mad og drikke som ”sundt” eller ”meget sundt”, mens seks ud af 10 svarer, at deres mad og drikke er ”både sundt og usundt”. Kun tre procent svarer ”usundt”, og slet ingen svarer, at det, de spiser og drikker, er ”meget usundt”.

– Når 3 ud af 4 ønsker at leve sundere, handler det ikke om manglende viden om sundhed. Udfordringerne ligger i, at få kostråd omsat til praksis. Et skridt i den rigtige retning er det stigende udvalg af ”grøn fastfood, som spirer frem i butikkerne: klargjorte grønsager i poser på køl og på frost, færdigsnittet salat samt snackgrønt lige til at spise”. Det er løsninger, som gør det nemt og enkelt at omsætte kostråd til handling og spise flere grønsager, forklarer Lotte Juul Madsen.

 

Diæter hitter

Ifølge undersøgelsen har knap fire ud af 10 danskere været på en form for diæt inden for det seneste år – det gælder hele 44 procent af kvinderne mod 30 procent af mændene. Her er det især kost med lavt fedtindhold eller kost med lavt kulhydratindhold, der hitter, men også stenalder-/palæokost, udrensningskur/detox og 5:2-kuren har danskernes opmærksomhed.

– Det er rigtig fint, at så mange danskere har fokus på sundhed. På den lange bane kunne man godt ønske sig, at quickfix-kuren blev udskiftet med en mere langtidsholdbar løsning i form af en kostomlægning til en sund balanceret kost. Problemet med slankekuren er nemlig, at den ofte giver en vægtstigning efter endt kur, som er endnu højere end startvægten, siger Lotte Juul Madsen.

5 gode råd: Fremtidens idræt er motion for hyggens skyld

Fire superfoods, du sikkert allerede har i dit køkken

Årstiden nærmer sig: Udendørsmotion godt for hjertet