Danskerne bader om vinteren som aldrig før, lyder det fra vinterbadningsforening. De fleste med hjerte-kar-sygdom kan også roligt hoppe i den kolde bølgen bro. Hjerteforeningens rådgiver giver her huskeråd før svømmeturen

Har du spørgsmål til artiklen, er du altid velkommen til at skrive os en mail (klik her).

Medlemmerne strømmer til vinterbaderklubberne.

I Danmark findes der ifølge dr.dk. over 100 klubber for vinterbadere, og i alt er der over 38.000 medlemmer.  Det er en større stigning, da der i 2009 kun var 10.000 medlemmer i 17 klubber. Herudover kommer der også de mange vinterbadere, som i dag hopper i bølgen blå, uden at være tilknyttet en klub.

Men hvad med mennesker med hjerte-kar-sygdom – kan de bade om vinteren?

– Har du en hjerte-kar-sygdom kan du som udgangspunkt godt vinterbade. Der er dog visse forbehold ved særlige hjerte-kar-sygdomme, forklarer Hjerteforeningens fysioterapeut Ditte Harck.

– En anden vigtig pointe er, at mennesker med hjerte-kar-sygdom ikke skal starte med at vinterbade om vinteren, men starte om efteråret så kroppen vender sig til det kolde vand og de reaktioner, det giver, forklarer Ditte Harck.

På Hjertelinjen (tlf. 70 25 00 00) taler hun dagligt med hjerte-kar-patienter og rådgiver specielt om fysiske udfoldelser.

De fleste med hjerte-kar-sygdom kan godt vinterbade og dermed nyde hyggen og sammenholdet ved at hoppe kollektivt i den iskolde bølgen blå. Det er dog vigtigt, at du lader kroppen vende sig til chokket.

-En anden vigtig pointe er, at mennesker med hjerte-kar-sygdom ikke skal starte med at vinterbade om vinteren, men starte om efteråret så kroppen vender sig til det kolde vand og de reaktioner, det giver, forklarer Ditte Harck.

Hun anbefaler, at du, hvis du har en hjerte-kar-sygdom, tager en snak med hjertelægen eller din egen læge om vinterbadning, før du hopper ud i det, og aldrig bader alene.

 

LÆS OGSÅ: Artiklen “Det kolde gys” om vinterbader Michael Gam, født med en hjertefejl i Hjertenyt nr. 4, side 28-31